Blogs - News


sighroni mitera

Τα Διλλήματα της Σύγχρονης Μητέρας

23 11Blog

 

Tι σημαίνει η διπλή ιδιότητα της εργαζόμενης και της μητέρας για την ίδια και το παιδί της; Γιατί μια νέα γυναίκα όταν λαμβάνει μια επαγγελματική πρόταση πρέπει να διερωτηθεί για την έκβαση της μητρότητας στην καριέρα της ενώ ένας νεαρός άντρας όχι;

Μια εργαζόμενη μητέρα κατέχεται από εγωισμό επιδιώκοντας να έχει τα πάντα ή πρόκειται για μια γυναίκα που ακροβατεί ανάμεσα στη δουλειά και το σπίτι; Πως καταλήγει μια εργαζόμενη μητέρα παγιδευμένη στις ενοχές της και πως επηρεάζονται τα παιδιά από την εργασία της;

Tα τελευταία χρόνια, είναι συνηθισμένο για μια γυναίκα να συνδυάζει την επαγγελματική της δραστηριότητα με τη μητρότητα. Aυτό δεν αποτελεί πάντα επιλογή, καθώς συχνά απαιτείται διπλός μισθός για τη συντήρηση ενός νοικοκυριού. Eπίσης, οι διαζευγμένες μητέρες με μικρά παιδιά βρίσκονται συχνά σε οικονομική δυσκολία και υποχρεώνονται να εργάζονται. Άλλες φορές, μια μητέρα αισθάνεται ότι δεν θέλει να εγκαταλείψει το επάγγελμά της, εφόσον κάτι τέτοιο θα της δημιουργούσε αισθήματα εγκλωβισμού και απαξίωσης.

Eίναι προφανές ότι η σημερινή μητέρα αντιμετωπίζει ενοχές, ανεξαρτήτως της επιλογής που κάνει. Όσες επιλέγουν να μείνουν στο σπίτι νιώθουν ενοχές γιατί «θα έπρεπε» να κερδίζουν χρήματα και να χτίζουν καριέρα, ενώ όσες εργάζονται νιώθουν ένοχες γιατί τα παιδιά τους μεγαλώνουν με τρίτους.

 

Έρευνες αποδεικνύουν ότι η ψυχολογική ευημερία της εργαζόμενης μητέρας

είναι καλύτερη σε σύγκριση με τη μη εργαζόμενη,

η οποία συνήθως εμφανίζει τα περισσότερα συμπτώματα ψυχικής δυσφορίας.

 

  H γνώμη των ειδικών για την εργασία της μητέρας έχει εξελιχθεί με τον χρόνο

 • Στο παρελθόν, η εργασία της μητέρας κρίνονταν να έχει καταστροφικές συνέπειες, αποδίδοντας κάθε πρόβλημα - από τις μαθησιακές δυσκολίες έως την παραβατική συμπεριφορά - στη μερική απουσία της εργαζόμενης μητέρας.
 • Αργότερα, η εργασία της μητέρας αποενοχοποιήθηκε και επικεντρώθηκε στη σημασία του «ποιοτικού χρόνου».

Φαίνεται ότι οι απόψεις αλλάζουν σύμφωνα με τις μεταβαλλόμενες ανάγκες της κοινωνίας, όχι πάντα με γνώμονα το ίδιο το παιδί.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίοδος του B΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όπου οι γυναίκες κλήθηκαν να αναλάβουν ρόλους και στη βαριά βιομηχανία. Μετά τη λήξη του πολέμου, οι άνδρες επέστρεψαν και οι γυναίκες έπρεπε να τους «επιστρέψουν» τις θέσεις τους στην παραγωγή. Ήταν τότε που αναπτύχθηκαν οι πιο ενοχοποιητικές για τη μητέρα θεωρίες επιβάλλοντας την επιστροφή της στο σπίτι και να αφιερωθεί στα παιδιά της κατ’ αποκλειστικότητα.

 

Oι Προσκλήσεις της Μητρότητας

H μητέρα που απέχει από την αγορά εργασίας για να αφοσιωθεί πλήρως στην οικογένειά της, αντιμετωπίζει μοναξιά λόγω των συνθηκών της σύγχρονης ζωής. Μια μητέρα με ένα νήπιο, περιορισμένη μέσα σε ένα διαμέρισμα για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, δημιουργεί ένα περιβάλλον που σχεδόν βέβαια οδηγεί σε αισθήματα μελαγχολίας και καταπίεσης. Για να αντιμετωπίσει αυτήν την πραγματικότητα, η δημιουργία μίας δομημένης καθημερινής ρουτίνας  που περιλαμβάνει συστηματικά τη συνάντηση με άλλους ανθρώπους ή την ενασχόληση με κάποιες δραστηριότητες.

Από την άλλη, οι εργαζόμενες γυναίκες, που προσπαθούν να συνδυάσουν τους δύο ρόλους, καλούνται να αντιμετωπίσουν άλλες προκλήσεις και αλληλοσυγκρουόμενες απαιτήσεις. Βρίσκονται αντιμέτωπες με την ιδέα ότι επειδή εργάζονται στερούν από την οικογένειά τους την απαραίτητη φροντίδα. Eν τω μεταξύ, η ανακατανομή της εργασίας εκτός σπιτιού μεταξύ των δύο φύλων δεν συνεπάγεται και την ανακατανομή των ευθυνών μέσα στο σπίτι. Οι περισσότερες δουλειές τελικά γίνονται από τη μητέρα, ανεξάρτητα από το αν εργάζεται ή όχι. Έτσι, η εργαζόμενη μητέρα καλείται να ισορροπεί συνεχώς μεταξύ εναλλασσόμενων ρόλων και υποχρεώσεων.

 

Συνεπώς, μια εργαζόμενη μητέρα που φροντίζει για τα παιδιά της:

 • Ζει με τις ενοχές της.
 • Βιώνει υπερβολική κούραση.
 • Παλεύει με την έλλειψη επαρκούς χρόνου γι’ αυτήν αλλά και για τους άλλους.
 • Καταπιέζει συχνά την ανάγκη να εξελιχθεί επαγγελματικά ή επιστημονικά.

 

 

Παράγοντες Οικογενειακής Ευτυχίας

Tα παιδιά επηρεάζονται δραματικά από τη σχέση τους με τους γονείς τους. Αυτό περιλαμβάνει:

 • Τη φύση της σχέσης τους με τους γονείς.
 • Τον τρόπο που τα φροντίζει κανείς όταν εκείνοι είναι απόντες.
 • Τα πρότυπα συμπεριφοράς που προβάλλονται και ενισχύονται στα παιδιά.
 • Τον σεβασμό προς τις επιλογές του καθενός.
 • Το πλαίσιο που προσφέρει η οικογένεια για να δημιουργηθεί ισορροπία και αρμονία στο σπίτι.
 • Την προσπάθεια επικοινωνίας στην καθημερινότητα.
 • Την ύπαρξη ορίων στη συμπεριφορά των μελών.
 • Τον τρόπο δημιουργίας αμοιβαίου σεβασμού και εμπιστοσύνης.

Όλα αυτά συνθέτουν την ομαλή ψυχολογική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού στο πλαίσιο μιας αρμονικής οικογενειακής συμβίωσης.

 

Ο Ρόλος του Συντρόφου-Πατέρα: Μια Σημαντική Διάσταση

Αν και θεωρητικά είναι αυτονόητο, αξίζει να επισημάνουμε πως ο πατέρας, όταν υπάρχει, έχει πρωταρχικό ρόλο στην διευκόλυνση της μητέρας-συντρόφου. Στην προσπάθεια της να ανταποκριθεί σε δύο απαιτητικούς και συχνά ανταγωνιστικούς ρόλους (μητέρα/εργαζόμενη). Η συναισθηματική κατανόηση και η πρακτική δραστηριοποίηση φαίνεται ότι διευκολύνουν το μητρικό ρόλο και απαλύνουν τις εργασιακές επιβαρύνσεις. Η ενσυναίσθηση του συντρόφου-πατέρα και η συνειδητή του προσπάθεια να μη δημιουργεί περαιτέρω ανάγκες ή εντάσεις, δημιουργεί περιβάλλον συναισθηματικής και οικογενειακής ισορροπίας και δεν προσθέτει στη μητέρα περαιτέρω διλήμματα και συναισθήματα ανεπάρκειας.

 

Ο σύγχρονος πατέρας δεν πρέπει να περιορίζεται σε βοηθητικό ρόλο,

αλλά οφείλει να αναλαμβάνει δραστηριότητες χωρίς της γυναικεία επίβλεψη.

 

Εξίσου οι δύο γονείς σε ψυχικό επίπεδο πρέπει να αισθάνονται τον ρόλο τους  αγκαλιάζοντας τα παιδιά και χρησιμοποιώντας όμορφα λόγια που θα συμβάλουν στην αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή τους. Οφείλουν να εκδηλώνουν την αγάπη τους και να δηλώνουν τη συμπαράστασή τους σε ό,τι απασχολεί το παιδί. Καλούνται να δώσουν λύσεις, ώστε το παιδί να αισθανθεί ασφαλές και αγαπημένο. Να επενδύουν χρόνο για παιχνίδια, γέλια και χαλαρώση με την οικογένεια. Ο ουσιαστικός χρόνος θα απαλύνει την έλλειψη πραγματικού, όπου δεν υπάρχει, και θα δημιουργήσει περιβάλλον αγάπης, εμπιστοσύνης και φροντίδας.

Σε γενικές γραμμές, ακούμε τα παιδιά μας, τα κατανοούμε, τα αγαπάμε, τα υποστηρίζουμε, όμως δεν τα αφήνουμε να μας καθορίσουν ή να μας κρίνουν άδικα. Ένας ανήλικος αξίζει τον σεβασμό μας, αλλά δεν είναι σε θέση να συναποφασίσει για τη ζωή και το μέλλον μας.

Επομένως, μάλλον δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό δίλημμα. Η σχέση και των δυο γονιών με τα παιδιά είναι η μοναδική προτεραιότητα, όσο και αν τα καλέσματα της επαγγελματικής της ζωής παίζουν τον ρόλο των Σειρήνων.

 

Κάθε μητέρα είναι ηγέτης και εμπνευστής στη ζωή των παιδιών της!

Αναγνωρίστε την, σεβαστείτε την, υποστηρίξτε την  

και φυσικά αγαπήστε την.

Το έχει ανάγκη!!!

klassikos thiroros VS thiroros security

Κλασσικός Θυρωρός VS Θυρωρός Security

 

10 11BLOG

 

Τι να προσέξω κατά την επιλογή μου

 

Η λέξη θυρωρός (φύλακας πόρτας) προκύπτει από τη λέξη θύρα (πόρτα) και τη λέξη ώρα (φροντίδα).

Άνθηση

Ένα επάγγελμα πολύ διαδεδομένο, κυρίως στα χρόνια της εσωτερικής μετανάστευσης. Με μια τσάντα στον ώμο νέοι εγκατέλειπαν τα χωριά τους και έφταναν στην πρωτεύουσα, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον γι’ αυτούς και για τις οικογένειές τους. Ήταν ένα επάγγελμα που δε χρειαζόταν εξειδίκευση και εκτός από το μισθό τους εξασφάλιζε και στέγη. Οι θυρωροί ήταν οι άνθρωποι που γνώριζαν τα πάντα στις πολυκατοικίες της παλιάς Ελλάδας και ήταν υπεύθυνοι για την εύρυθμη λειτουργία του κτιρίου δίνοντας προσοχή και στο κομμάτι της ασφάλειας.

Ο θυρωρός είναι ένα επάγγελμα που δεν υπάρχει πια όπως παλιά, αφού αποτελούσε ένα αναπόσπαστο κομμάτι στις πολυκατοικίες στις δεκαετίες ’50 – ‘70 ο οποίος γνώριζε όλα όσα διαδραματίζονταν σ’ αυτή τη μικρή κοινωνία, φρόντιζε για τη καθαριότητα, τη συντήρηση του κτιρίου, την είσπραξη των κοινοχρήστων αλλά και έκανε θελήματα εξυπηρετώντας με κάθε τρόπο τους ενοίκους.  Ήταν οι άνθρωποι για όλα. Τα μάτια και τα αυτιά της πολυκατοικίας, οι «προστάτες» της εισόδου. Χαρακτηριστική είναι η ταινία «Παπατρέχας» με το Θανάση Βέγγο στον ομώνυμο ρόλο να τρέχει και να μην… φτάνει!

Παρακμή

Από τη δεκαετία του ’80, οι αλλαγές στη δόμηση αλλά και αργότερα η οικονομική κρίση, όπου οι ένοικοι δυσκολεύονταν να πληρώσουν το μισθό του θυρωρού, οδήγησαν στην εξάλειψη του επαγγέλματος. Τη θέση του πήρε ένας εκλεγμένος κάθε φορά ιδιοκτήτης και ένοικος «ο διαχειριστής της πολυκατοικίας». Στα ’00 και αυτός ο ρόλος άρχισε να φθίνει αφού όλο και λιγότεροι ιδιοκτήτες ήθελαν να αναλάβουν αυτό τον απαιτητικό ρόλο.

Στο παρόν

Στην εποχή μας, η παγκοσμιοποίηση επέφερε τρομακτική αύξηση του πληθυσμού από όλο τον κόσμο στις πόλεις μας κάτι που σε συνδυασμό με την αύξηση της εγκληματικότητας, έφεραν και πάλι στο προσκήνιο την ανάγκη μιας αντίστοιχης θέσης. Επιπλέον η ραγδαία αύξηση των Airbnb μέσα σε παλιές μεγάλες πολυκατοικίες που ανακατασκευάζονται εκ θεμελίων, αλλά και η μετατροπή πολλών διαμερισμάτων στο κέντρο σε γραφεία, πολυιατρεία, atelier κ.α. εντείνουν την ανάγκη για επανεξέταση και επαναπροσδιορισμό του ρόλου του κλασικού θυρωρού των παλιότερων δεκαετιών.

Σήμερα, οι θυρωροί είναι λίγοι και η πλειοψηφία τους εργάζεται σε επαγγελματικά κτίρια, μέγαρα  ή σε πολυκατοικίες, κυρίως στις παλιές αρχοντικές περιοχές του κέντρου της Αθήνας και του Πειραιά, παρόλα αυτά, οι όροι "Κλασσικός Θυρωρός" και "Θυρωρός Security" είναι διακριτοί και αναφέρονται σε δύο διαφορετικούς τρόπους παροχής ασφάλειας και προστασίας σε ένα χώρο. Οι βασικές διαφορές μεταξύ τους είναι:

Κλασσικός Θυρωρός: 

Ο παραδοσιακός θυρωρός είναι ένα άτομο που συνήθως απασχολείται για να παρακολουθεί και να προστατεύει έναν χώρο, όπως ένα κτίριο, ένα σπίτι ή μια επιχείρηση και  είναι υπεύθυνος για την αποτροπή και τον έλεγχο της εισόδου ανεπιθύμητων ατόμων.

Θυρωρός Security

Ο θυρωρός ασφαλείας είναι ένα εξειδικευμένο κι εκπαιδευμένο άτομο που παρέχει υψηλού επιπέδου ασφάλειας και προστασία σε έναν χώρο, καθώς είναι εξοπλισμένος με τεχνολογία και εργαλεία ασφαλείας, όπως κάμερες ασφαλείας, συστήματα ελέγχου πρόσβασης, αισθητήρες ασφαλείας κ.α. με βασικό στόχο την αποτελεσματική προστασία.

Τελικά το κλασικό μοντέλο του θυρωρού λειτουργεί σήμερα;

Διανύουμε την εποχή της εξειδίκευσης και οι αναμνήσεις του παρελθόντος, όσο γλυκιές κι αν είναι, δεν παύουν να χρειάζονται εκσυγχρονισμό για να λειτουργήσει αποτελεσματικά ο θεσμός.

Καταρχήν πρέπει να διαχωριστεί:

 • ο ρόλος του συνεργείου καθαριότητας που αποτελεί ξεχωριστό επαγγελματικό κλάδο
 • η υποχρέωση για συντηρητή ανελκυστήρα
 • η διαδικασία έκδοσης και είσπραξης κοινοχρήστων που συχνά απαιτεί νομικές γνώσεις
 • η ανάγκη ενός τεχνικού συνεργείου κατάλληλο να αναλάβει περιστατικά τεχνικής συντήρησης ή αποκατάστασης βλαβών

Τίποτα ωστόσο από όλα τα παραπάνω δεν εξασφαλίζει τις όλο και πιο αυξημένες απαιτήσεις για ουσιαστική ασφάλεια. Σε μια σύγχρονη πολυκατοικία, η πυρηνική οικογένεια της δεκαετίας του ‘50 δεν αποτελεί πλέον τον κανόνα αλλά την εξαίρεση. Έτσι ένας παραδοσιακός θυρωρός είναι αδύνατον να είναι σε θέση να εκτιμήσει τα σημάδια, τις καταστάσεις και τις κινήσεις που αποτελούν απειλή. Απαιτείται εξειδικευμένη άδεια φυλάκων που να είναι νόμιμοι, μόνιμοι και να κατέχουν την απαιτούμενη άδεια εργασίας, σύμφωνα με τον Νόμο 2518/97, ο οποίος ρυθμίζει τους κανόνες λειτουργίας των ιδιωτικών εταιρειών παροχής υπηρεσιών ασφαλείας.

Πώς να επιλέξετε ένα φύλακα - θυρωρό

 • Κάνετε μια έρευνα κι απευθυνθείτε σε  μια αξιόπιστη εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο της ασφάλειας ελέγχοντας στοιχεία όπως η εμπειρία, η μακροβιότητα, οι εγκαταστάσεις, οι πιστοποιήσεις, το πελατολόγιο και φυσικά η φήμη της.  
 • Καλέστε έναν εκπρόσωπό της και αναφέρετε αναλυτικά τις ανάγκες και τον προϋπολογισμό που διαθέτετε.
 • Επισημάνετε τα χαρακτηριστικά του φύλακα θυρωρού που ικανοποιούν τις απαιτήσεις σας
 • Ζητήστε να υπάρχει ένα σταθερό πρόσωπο και κάποιος επόπτης να έχει την ευθύνη να ελέγχει την ικανοποιητική και πλήρη εκτέλεση των καθηκόντων του.
 • Λάβετε υπόψιν την ανάγκη ενός αντικαταστάτη στην θέση σε αργίες, άδειες και ασθένειες.
 • Ορίστε αναλυτικά τα κύρια καθήκοντα, αλλά και τις συμπληρωματικές αρμοδιότητές του.
 • Διεκδικείστε άμεση αντικατάσταση του θυρωρού με απλό αίτημα.
 • Προνοήστε να εξασφαλίσετε πως σε περίπτωση αντικατάστασης, θα υπάρχει σωστή εκπαίδευση και δεν θα έχετε περαιτέρω ευθύνη να ενημερώσετε εσείς  τον νέο θυρωρό για τις ανάγκες σας.
 • Πολύ σημαντικό: Απαιτήστε αναλυτικό ιδιωτικό συμφωνητικό που να περιγράφει με ακρίβεια τις διαδικασίες και τις δεσμεύσεις του.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες

όταν τα κτίρια έχουν θυρωρούς ή Security,

μειώνουν τα ασφάλιστρα περίπου κατά 20%

 

Κύριες ευθύνες του φύλακα-θυρωρού

 • Έλεγχος της εισόδου και του περιμετρικού χώρου.
 • Παροχή πρώτων βοηθειών κι ετοιμότητα  σε οποιαδήποτε ανάγκη προκύψει
 • Παρακολούθηση συστημάτων ασφαλείας.
 • Συντονισμός συμπληρωματικών ειδικοτήτων κι εργασιών στο κτίριο.
 • Άμεση ενημέρωση των αρχών σε περίπτωση ανάγκης.
 • Εναρμόνιση με τους κανονισμούς προστασίας προσωπικών δεδομένων.

 

 

Τα κτίρια που έχουν την δυνατότητα να έχουν  ιδιωτική ασφάλεια με θυρωρούς

δημιουργούν υπεραξία κι έχουν βελτιωμένη θέση στην αγορά ακινήτων.

 

 

diaforetikotita

Διαφορετικότητα & Συμπερίληψη

20 10 BLOG

 

«Στον κόσμο που έρχεται, αν δεν μπορείς να βρεις το δρόμο σου μέσα στη διαφορετικότητα, είσαι χαμένος».

Robert Hughes

 

Τι σημαίνει η «Διαφορετικότητα»

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο γίνονται αναφορές για την έννοια της διαφορετικότητας. Τα μέσα ενημέρωσης, τα παιδικά βιβλία καθώς και άλλα αναγνώσματα θίγουν το θέμα της διαφορετικότητας μέσα από την αντιμετώπιση διαφόρων ατόμων και ομάδων του πληθυσμού μας. Διαφορετικές αξίες, στάσεις, θρησκείες, φύλο, ηλικία, χρώμα, μόρφωση, ικανότητες, σεξουαλικός προσανατολισμός, αρτιμέλεια, πολιτισμός. Πόσο βαρετός θα ήταν ο κόσμος αν όλα γύρω μας ήταν ίδια; Οι εικόνες της φύσης, οι εποχές, οι μέρες, τα ζώα, τα φυτά, οι άνθρωποι. Η διαφορετικότητα υπάρχει παντού. Διαφορετικότητα υπάρχει και σε όλες τις πτυχές της κοινωνίας όπως στην εργασία, τη παιδεία. Η καλλιέργεια της αξίας της διαφορετικότητας συνεπάγεται την έννοια της αποδοχής.

 

Η αποδοχή της διαφορετικότητας

Αποδέχομαι τη διαφορετικότητα των ανθρώπων γύρω μου και αυτών που συναντώ. Κάποιοι έχουν διαφορετικά επαγγέλματα, θρησκεία, γνώσεις, χρήματα, χρώμα, φύλο, σεξουαλικό προσανατολισμό, εμφάνιση, ανατομία. Πώς θα μπορούσε μέσα σε μια κοινωνία να είμαστε όλοι ίδιοι, αφού ο καθένας από μας είναι μοναδικός;

Κάτι το οποίο φαντάζει πλέον κλισέ, καθώς το θεωρούμε ίσως αυτονόητο, είναι το να μπορέσουμε να αποδεχτούμε το άλλο, το ξένο, αυτό που τυχαία δεν είμαστε. Σε έναν κόσμο με τόση πολυπλοκότητα, η έννοια της απόλυτης αρμονίας με βάση την ιδιομορφία φαντάζει στρατιωτικοποίηση που περιθωριοποιεί όσους διαφέρουν. Πόσο ανεκτικοί είμαστε σε κάτι που δε μπορούμε να καταλάβουμε;

Πόσοι γύρω μας έχουν την αυτοματοποιημένη αντίληψη να μπαίνουν στη θέση του άλλου; Να σκεφτούν να μη παρκάρουν στη ράμπα αναπήρων γιατί θα δημιουργήσουν πρόβλημα σε ένα άτομο χωρίς όραση; Να μπορέσουν να νιώσουν πώς είναι να μη σε δέχονται σε μία εργασία επειδή είσαι ομοφυλόφιλος; Ή ακόμα το πιο απλό, επειδή το στιλ που ντύνεσαι είναι περίεργο και όχι “φυσιολογικό”, όπως το ορίζει ο συντηρητισμός;

Η σημερινή κοινωνία επιβάλει στον αυριανό πολίτη να είναι διαφορετικός και να γιορτάζει τη διαφορετικότητα τόσο τη δική του όσο και των γύρω του. Είναι ευθύνη όλων μας να μετακινήσουμε τις στάσεις μας απέναντι στο διαφορετικό και να αντιληφθούμε τον πραγματικό πλούτο που μας χαρίζει. 

Αποδέχομαι και καλλιεργώ τη διαφορετικότητα στη ζωή μου σημαίνει «ανοίγομαι». Και όταν κάποιος ανοίγεται, μπορεί να βλέπει και να βιώνει την ομορφιά γύρω του στα πάντα και σε όλους. Μέσω της αποδοχής της διαφορετικότητας, συνδέομαι βαθύτερα και πιο αυθεντικά με τους γύρω μου. Μαθαίνω να αποδέχομαι χωρίς φίλτρα και όρους και να συγχωρώ. Μαθαίνω να κατανοώ και να συναισθάνομαι περισσότερο. Εξελίσσομαι, γιατί μαθαίνω να βλέπω ότι υπάρχουν κι άλλες οπτικές, άλλες ερμηνείες, άλλες εμπειρίες. Μαθαίνω ν᾽ αγαπώ.

Μέσω ανθρώπων που τόλμησαν να φέρουν ή να στηρίξουν το διαφορετικό, που έσπασαν τους «κανόνες» του ίδιου και του συνηθισμένου, μόνο πρόοδος υπήρξε. Η διαφορετικότητα έχει τη δύναμη ν᾽ αλλάξει τα δεδομένα, να κάνει ανατροπές και να μας οδηγήσει στο καινούριο, στην εξέλιξη.

Η φυλή, το φύλο, η εθνικότητα, η ηλικία, η αρτιμέλεια, η σεξουαλικότητα, ιδιαιτερότητες όπως η οικονομική κατάσταση και οι διαφορετικές θρησκευτικές ή πολιτικές πεποιθήσεις δεν πρέπει να αποτελούν τροχοπέδη.

 

Τι είναι η «Συμπερίληψη»

Ως επακόλουθο στην αποδοχή της διαφορετικότητας έρχεται η συμπερίληψη.  Η συμπερίληψη είναι μία έννοια ταυτόσημη με την αποδοχή, που καθιστά απαραίτητη την αναγνώριση της αξίας κάθε ατόμου. Τη δημιουργία μίας συλλογικής αντίληψης πως όλοι οι άνθρωποι είμαστε μέλη της κοινωνίας, χωρίς ταμπέλες και στερεότυπα.

Η συμπερίληψη είναι ένα όρος που γίνεται όλο και πιο απαραίτητος στη σημερινή κοινωνία καθώς σημαίνει, όπως λέει και η ίδια η λέξη την ομαλή συνύπαρξη όλων των ατόμων στο κοινωνικό σύνολο, χωρίς διακρίσεις και χωρίς να αποτελεί τροχοπέδη η οποιαδήποτε διαφορετικότητα του ατόμου που είναι σημαντικό να νιώθει ότι στο περιβάλλον αυτό αντιμετωπίζεται με δικαιοσύνη, σεβασμό και αξιοκρατία. Να νιώθει ότι συμπεριλαμβάνεται, ότι ακούγεται και ότι τον/την αποδέχεται το υπόλοιπο σύνολο.

Η συμπερίληψη είναι μία απαραίτητη ηθική επιταγή, με κύριο σκοπό να αναδείξει την ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη και φυσικά, να διασφαλίσει ότι όλοι έχουν ίσες ευκαιρίες στη ζωή.

Στην Ελλάδα, υπάρχει έντονα η ανάγκη να μάθουμε την έννοια της συμπερίληψης για να οικοδομήσουμε κάτι ομορφότερο πάνω στις χαλασμένες νοοτροπίες που περιθωριοποιούν και δημιουργούν αποκλεισμούς. Πρέπει πέρα από την αναγνώριση της διαφορετικότητας, έμπρακτα να συμμετέχουμε και να δημιουργούμε έναν πολιτισμό που αποδέχεται τους πάντες όπου όλοι θα μπορούν να συμμετέχουν και θα τους δίνεται η ευκαιρία να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους.

 

Γιατί η κοινωνία μας δεν είναι συμπεριληπτική

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες στη χώρα μας, οι οποίοι βάζουν φρένο στην εξέλιξη και την εκμάθηση της συμπερίληψης. Ειδικότερα, η μεγαλύτερη μάζα ατόμων συνήθως αδιαφορεί ή και συχνά επικρίνει το διαφορετικό και δεν μπορεί να αφομοιώσει έννοιες όπως αυτή, που φαντάζουν συχνά ξένες. 

Επιπροσθέτως, δεν είναι αναγνωρίσιμοι όλοι οι κοινωνικοί, οικονομικοί και πολιτιστικοί παράγοντες που δυσκολεύουν ορισμένους ανθρώπους να συμμετέχουν πλήρως στην κοινωνία, όπως τα άτομα με αναπηρίες που δε μπορούν με ευκολία να έχουν πρόσβαση σε όλους τους δημόσιους χώρους, ούτε και ίσες ευκαιρίες απασχόλησης. Το ίδιο το περιβάλλον και η έλλειψη υποδομών δε βοηθάει.

Η συμπερίληψη σχετίζεται άμεσα με τις παθογένειες και τις διακρίσεις σε όλο το φάσμα τους. Υπάρχουν πρόσφυγες που δε συμμετέχουν στην εκπαίδευση, προσλήψεις που δε γίνονται λόγω σεξουαλικής ταυτότητας, εργασίες που δεν απευθύνονται σε όλους και ελλιπής υγειονομική περίθαλψη για ορισμένες ομάδες ανθρώπων. 

Εξάλλου, η ταξικότητα που μας διακρίνει, εξασφαλίζει πως όσοι είναι οικονομικά και κοινωνικά ασθενέστεροι, αυτομάτως βιώνουν μεγαλύτερη αδικία και αποκλεισμό. Γενικώς, συναντάμε πολλά εμπόδια, τα οποία σε συνδυασμό με την έλλειψη ενσυναίσθησης των πολιτών και την αδιαφορία της πολιτείας τοποθετούν ορισμένους ανθρώπους, οι οποίοι θα μπορούσαν και πρέπει να έχουν μία φυσιολογική ζωή στο περιθώριο.

Η συμπερίληψη πρέπει να γίνει μέρος της κουλτούρας μας ώστε η κοινωνία μας να είναι στην ολότητά της ζωντανή αλλά και συνειδητά μεταβαλλόμενη προς κάτι καλύτερο από το ήδη υπάρχον. Δεν είναι το θέμα να το κάνουμε επειδή απλά αυτό είναι το “σωστό”, αλλά για τα οφέλη των ανθρώπων και την αρμονία που συνεπάγεται.

Επιπλέον η πολιτεία η ίδια οφείλει να θέσει την έννοια της συμπερίληψης σε υψηλότερη θέση ώστε να υπάρχουν κατάλληλοι χώροι π.χ. για τα άτομα με αναπηρία. Νομοθετήσεις, που να προστατεύουν τα άτομα, να προωθούν τις ιδέες της συμπερίληψης για προσβάσιμες υποδομές, απασχόληση για όλους και πρόσβαση στην εκπαίδευση και την υγεία, μέσω μίας συντονισμένης προσπάθειας και των πολιτών ώστε σταδιακά να επέλθει αλλαγή στη νοοτροπία που παραμελεί και αδιαφορεί.

Χρειάζεται όλοι να αντιληφθούμε ότι η συμπερίληψη στην πράξη έχει τεράστιο όφελος για όλους. Όταν όλοι έχουν ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα, αυτομάτως γίνεται λόγος για μια πιο υγιή πραγματικότητα εφόσον όλοι αντιμετωπίζονται αξιοκρατικά. 

Στόχος μας πρέπει να γίνει κανείς άνθρωπος; να μην είναι αποκλεισμένος, ότι και αν σημαίνει αυτό και σε όποια συνθήκη. Εάν θέλουμε κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα, και να αποφύγουμε διάφορες μορφές περιθωριοποίησης, να δημιουργήσουμε ένα κόσμο που να μας χωράει όλους. Ένα συμπεριληπτικό κοινωνικό οικοδόμημα, ισχυρό, θα φέρει ευκολότερα την ευημερία για το σύνολο της κοινωνίας και για το κάθε μέλος της ξεχωριστά.

Η διαφορετικότητα έχει αποδειχθεί πως καλλιεργεί τη δημιουργική σκέψη και προωθεί την καινοτομία, συμβάλλοντας σε αποτελεσματική επίλυση προβλημάτων.

Παρόλα αυτά, οφείλουμε να φροντίζουμε να αποσαφηνίσουμε τα όρια γύρω μας, ανάμεσα στην ουσιαστική διαφορετικότητα και την εσκεμμένη χειραγώγηση όσων επικαλούνται την διαφορετικότητά τους για να κατευθύνουν την κοινή γνώμη προς όφελός τους. Η ενσυναίσθηση χρειάζεται ισχυρά φίλτρα για να μην καταλήξουμε στο άλλο άκρο, να επικροτούμε δηλαδή το διαφορετικό απλά και μόνο για να αποδείξουμε την πρόοδό μας, χωρίς ισότιμα κριτήρια αξιολόγησης.

 

Κι όπως είπε και η μητέρα Τερέζα, «Ποτέ δεν πρέπει να φοβόμαστε να είμαστε ένα σημάδι αντίφασης στον κόσμο».

pos tha eimaste eftihismenoi stin epaggelmatiki mas zoi

Πως θα είστε ευτυχισμένοι στην επαγγελματική σας ζωή

6 10 BLOG

 

Mπορεί η δουλεία να μας κάνει ευτυχισμένους;

Eίναι αυτό τελικά τόσο απαραίτητο;

Ποιος δεν έχει ταυτιστεί με εκείνη την ωραία φωτογραφία στο διαδίκτυο, όπου χαρούμενοι εργαζόμενοι, όλοι μαζί σε ένα χώρο με μια μοναδική θετική ενέργεια, γύρω από ένα τραπέζι, εργάζονται, γελούν, μοιράζονται ιδέες και γνώσεις.

Υπάρχουν αλήθεια τέτοιοι εργαζόμενοι που φαίνεται πραγματικά να απολαμβάνουν κάθε δημιουργικό λεπτό στον χώρο εργασία τους;

Η απάντηση είναι ναι. Υπάρχουν!

Κάποιες φορές ενδεχομένως αισθάνεσαι ότι η δουλειά σου δεν σε γεμίζει, oι απαιτήσεις και όλα όσα έχεις να κάνεις είναι τόσα πολλά, που φλερτάρεις με το burnout. Πασχίζεις να βρεις την ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής και κάνεις το λάθος που κάνουν όλοι: αντιμετωπίζεις τη δουλειά σαν κάτι καταναγκαστικό και αναζητάς το νόημα και την ευτυχία στη ζωή εκτός δουλειάς.

Μπορείς να είσαι ευτυχισμένος και εντός δουλειάς! Μην ξεχνάς ότι ένας χαρούμενος υπάλληλος είναι και πιο αποδοτικός.

Πολλοί πιστεύουν ότι η επιτυχία φέρνει την ευτυχία. Στην πραγματικότητα, όμως, ισχύει το αντίστροφο. Η ευτυχία προηγείται της επιτυχίας. Τα θετικά συναισθήματα που νιώθουμε όταν η εργασία μας κάνει ευτυχισμένους, ενισχύουν την ικανότητα λήψης αποφάσεων, την καινοτομία, την προσαρμοστικότητα και τη διαχείριση σύνθετων προβλημάτων. Με άλλα λόγια, ευτυχισμένοι εργαζόμενοι = αποδοτικότεροι εργαζόμενοι.

Σε αντίθεση, το υψηλό στρες και η εργασιακή δυστυχία «προσβάλλουν» τις εργασιακές σχέσεις, την προσωπική ζωή και την υγεία μας. Μειώνουν την αποτελεσματικότητά μας, οδηγούν σταδιακά σε λάθη ή σε συμβιβασμούς. Με άλλα λόγια, η δυστυχία, η έλλειψη engagement, το αίσθημα ότι δεν ολοκληρωνόμαστε μέσα από τη δουλειά μας, επηρεάζουν όχι μόνο την ψυχολογία αλλά και την απόδοσή μας.

Οι τρεις παγίδες που στερούν την επαγγελματική ευτυχία

Στην πλειοψηφία τους οι εργαζόμενοι πέφτουν σε κοινές παγίδες που σαμποτάρουν τη χαρά που αντλούν από την εργασία τους. Πρόκειται για αυτοκαταστροφικούς τρόπους σκέψης και εργασίας που μας κρατούν κολλημένους σε μία κατάσταση που σαμποτάρει την ευτυχία αλλά και την επιτυχία μας. Τρεις είναι οι παγίδες στις οποίες υποπίπτουν οι περισσότεροι εργαζόμενοι:

 • Η φιλοδοξία, από μόνη της δεν αποτελεί αρνητικό χαρακτηριστικό, αντίθετα δίνει ώθηση να επιτύχουμε τους στόχους μας και να εξελίξουμε την καριέρα μας. Όταν όμως συνδυάζεται με υπερβολικό ανταγωνισμό και προσήλωση σε ατομικούς στόχους και προσωπικές νίκες, χάνεται το νόημα της δουλειάς και η υποστήριξη των ανθρώπων δίπλα μας.
 • Τα πρέπει και ο κίνδυνος να λειτουργούμε με βάση αυτό που θεωρούμε ότι αναμένεται από εμάς και όχι σύμφωνα με τις επιθυμίες μας, μία παγίδα που δύσκολα αποφεύγει κάποιος στην επαγγελματική του πορεία. Η αποφυγή της παγίδας των «πρέπει» δεν συνεπάγεται την ισοπεδωτική απαξίωση όλων των κανόνων που διέπουν την κουλτούρα της επιχείρησης, αλλά την άρνηση συμμόρφωσης σε όσους βλάπτουν την καλή διάθεση και την αυθεντική, δημιουργική συνεισφορά στην εργασία.
 • Η υπερβολική εργασία και η πίεση του «always on» σύγχρονου εργασιακού περιβάλλοντος, λόγω της 24ωρης διαθεσιμότητας και του ανταγωνισμού. Το πρόβλημα με τις υπερβολικές ώρες εργασίας είναι ότι αποτελούν φαύλο κύκλο. Αυξάνουν το στρες και κατά συνέπεια τη συναισθηματική νοημοσύνη του ατόμου, καθώς και την ικανότητά του να σκέφτεται καθαρά και έξυπνα, άρα και να δουλεύει αποτελεσματικά.

Τα μυστικά για να βρεις την ευτυχία στο γραφείο

Υπάρχουν 4 πυλώνες που μπορείς να βελτιώσεις για να γίνεις ένας χαρούμενος εργαζόμενος.

1. Νόημα

Ο σκοπός και το νόημά σου αποτελούν μία αντανάκλαση των αξιών σου. Η δουλειά σου έχει νόημα όταν η καθημερινή συμπεριφορά και οι αποφάσεις σου είναι εναρμονισμένες με αυτές τις αξίες. Όταν ξέρεις ότι η δουλειά σου έχει αντίκτυπο και όταν οι συνάδελφοί σου μπορούν να βασιστούν σε εσένα και εσύ σε εκείνους, νιώθεις ασφάλεια.

2. Δέσμευση

Η δουλειά σε γενικές γραμμές θα πρέπει να σε γεμίζει. Να συμμετέχεις σε αποφάσεις που αφορούν στο τι, πότε και πώς πρέπει να γίνουν τα πράγματα και να νοιώθεις ότι είσαι αποτελεσματικός και ότι μπορείς να χειριστείς ό,τι προκύψει. Αν είσαι επικεφαλής ενός τμήματος πρέπει να δημιουργείς για τους υπαλλήλους σου ευκαιρίες εκμάθησης και εξέλιξης και να τους επιτρέπεις να χειρίζονται οι ίδιοι τις υποχρεώσεις τους και το καθημερινό τους πρόγραμμα, να τους ενθαρρύνεις να αποφορτίζονται μετά από μία κουραστική ημέρα, να αποφεύγουν το multitasking και να μην είναι διαρκώς διαθέσιμοι.

3. Ανθεκτικότητα

Η ικανότητα να χειρίζεσαι, να ελίσσεσαι, να προσαρμόζεσαι και να μαθαίνεις από τις αναποδιές, τα λάθη, τις αποτυχίες και τις απογοητεύσεις είναι βασική προϋπόθεση για να είσαι χαρούμενος εργαζόμενος. Η ανθεκτικότητα δεν έχει να κάνει με το να προσπαθείς να αποφύγεις τις δυσκολίες, να καταπιέσεις το στρες ή να αποφύγεις τις συγκρούσεις. Έχει να κάνει με το να μπορείς να χειριστείς τις προκλήσεις στη δουλειά. Η αυτοκριτική και ο επαναπροσδιορισμός είναι ένα πρώτο βήμα για να τη κατακτήσεις. Ένα άλλο βήμα είναι να είσαι ο εαυτός σου και στο γραφείο και έτσι περιορίζεται το στρες όταν προσπαθείς να δείξεις κάτι άλλο από αυτό που είσαι. Τέλος, η ανθεκτικότητα στη δουλειά έχει να κάνει και με το κατά πόσο μπορείς να αποφορτιστείς από αυτή. Κατά πόσο μπορείς να φροντίζεις την ευεξία σου και να αφιερώνεις καθημερινά χρόνο στους γύρω σου.

4. Ευγένεια

Το τελευταίος πυλώνας είναι η ευγένεια. Να συμπεριφέρεσαι στους άλλους με αξιοπρέπεια και σεβασμό, να έχεις ενσυναίσθηση και να δείχνεις συμπόνια και φυσικά να μπορείς να διαχειριστείς αποτελεσματικά τις διαφωνίες. Η ευγένεια στο γραφείο ξεκινάει με τους καλούς τρόπους. Μάθε να μοιράζεσαι, να δίνεις feedback, να επιβραβεύεις, να χτίζεις σχέσεις εμπιστοσύνης, να είσαι καλός ακροατής, να συνεργάζεσαι και να μπορείς να μπαίνεις στη θέση του άλλου και να ζητάς συγνώμη.

Τα οφέλη μίας δουλειάς που σε γεμίζει

Όταν η δουλειά σου σε γεμίζει, βελτιώνεις την υγεία και την ευεξία σου, είσαι περισσότερο δημιουργικός, μπορείς να επιλύεις καλύτερα το κάθε πρόβλημα, γίνεσαι πιο αποδοτικός και καινοτόμος και μπορείς να εξελιχθείς πιο γρήγορα.

Άτομα που η δουλειά τους γεμίζει, είναι περισσότερο αυθεντικά, αφοσιωμένα σε αυτό που κάνουν και περισσότερο πρόθυμα να συνεισφέρουν πέρα από τα καθήκοντά τους και φυσικά έχουν βρει το νόημα στη δουλειά τους.

Ένας χαρούμενος υπάλληλος μπορεί να δει την ευρύτερη εικόνα, να διαχειριστεί καλύτερα το άγχος, να αποφορτιστεί από την πίεση της δουλειάς και να διαχειριστεί καλύτερα τις διαφωνίες.

Ένας χαρούμενος υπάλληλος είναι επίσης και πιο συμπαθητικός, πιο αξιόπιστος, πιο αποτελεσματικός και πιο υποστηρικτικός.

 

Το αν θα είσαι ευτυχισμένος ή όχι στη δουλειά σου, είναι στο χέρι σου.

Είναι στο χέρι σου να δημιουργήσεις ένα φιλικό περιβάλλον εργασίας,

ακόμα και αν δεν τα πας καλά με όλους τους συναδέλφους σου.

 

Μην ξεχνάς ότι όλα είναι θέμα χημείας!

School Bullying

Σχολικός Εκφοβισμός

 BLOG

Ο σχολικός εκφοβισμός γνωστός και ως bullying  είναι ένα φαινόμενο νεανικής παραβατικότητας, που εμφανίζεται σε πολλές χώρες του κόσμου και αναφέρεται στη χρήση βίας μεταξύ μαθητών ή συνομηλίκων παιδιών, με στόχο να προκληθεί φόβος, πόνος ή αναστάτωση. Ο σχολικός εκφοβισμός δε πρέπει να συγχέεται με τις περιπτώσεις όπου τα παιδιά κάνουν αστεία διασκεδάζοντας από κοινού.

Η βία μεταξύ των παιδιών στο σχολείο δεν είναι κάτι το καινούριο.

Υπάρχει και η θεωρία ότι η σχολική επιθετικότητα αποτελεί μια φυσική διαδικασία στην ανάπτυξη του παιδιού και ότι ιδιαίτερα τα αγόρια, μέσω αυτής, προετοιμάζονται για την απαιτητική ενήλικη ζωή. Το σχολείο αποτελεί μια μικρογραφία της κοινωνίας και όταν η κοινωνία “νοσεί”, θα “νοσεί” και το σχολείο.

Βασικές μορφές σχολικού εκφοβισμού

- Άμεσος ή Σωματικός εκφοβισμός.  Αποτελεί μία από τις πιο συνηθισμένες μορφές και συνήθως επιλέγεται από τα αγόρια.  Ο δράστης χρησιμοποιεί τη φυσική βία ώστε να επιδειχθεί η ισχύς και να βλαφτεί το θύμα.
- Λεκτικός εκφοβισμός.  Ο δράσης παρενοχλεί κατ’επανάληψη το θύμα, το κοροϊδεύει, το προσβάλει, το βρίζει ή διαδίδει ψευδείς φήμες μέσα από ρατσιστικά ή σεξουαλικά σχόλια.
- Έμμεσος ή Κοινωνικός εκφοβισμός.  Σε αυτή τη περίπτωση παρατηρείται η κοινωνική απομόνωση του θύματος από τους συνομήλικούς του, με αποτέλεσμα να αποκλείεται από το σύνολο. Αποτελεί τη πιο δύσκολη περίπτωση εκφοβισμού καθώς συγκαλύπτεται, ο θύτης και το θύμα δεν έχουν ξεκάθαρο ρόλο και συχνά συγχέονται, εκφράζεται με έμμεσο τρόπο και δεν είναι εύκολο να εντοπισθεί και να αναφερθεί.
- Εκβιασμός.  Είναι η μορφή εκφοβισμού όπου οι δράστες μέσω απειλών και εκβιασμών εξαναγκάζουν τα θύματά τους να παραδώσουν το χαρτζιλίκι τους ή το κολατσιό τους.
- Οπτικός εκφοβισμός.  Όπου αναγράφεται ένα προσβλητικό σημειώματα  σε εμφανές σημείο και μεταφέρεται έτσι σε όλους τους συμμαθητές.
- Ηλεκτρονικός εκφοβισμός ή cyberbullying. O δράστης χρησιμοποιεί ηλεκτρονικά μέσα προωθώντας προσβλητικά μηνύματα και συκοφαντίες για το θύμα σε e-mail, κινητά ή μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
- Σεξουαλικός εκφοβισμός.  Περιλαμβάνει ανήθικες χειρονομίες, απρεπές άγγιγμα, λεκτική παρενόχληση, σχόλια σεξουαλικού περιεχομένου. Συνήθως τα κορίτσια πέφτουν θύματα σεξουαλικού εκφοβισμού.
- Ρατσιστικός εκφοβισμός.  Εκφράζεται σωματικά, κοινωνικά ή ψυχολογικά με σκοπό το στιγματισμό της διαφορετικής φυλής ή τη διαφορετικότητα του θύματος ως προς τη θρησκεία, τη φυλή, την εθνικότητα, τη κοινωνική προέλευση, την οικονομική κατάσταση, ή ακόμη και το σεξουαλικό προσανατολισμό.
- Ψυχολογικός εκφοβισμός.  Ο δράστης επιδιώκει να δημιουργήσει στο θύμα του (συνήθως  ψυχολογικά ευάλωτο),  μία κατάσταση φόβου και άγχους.  Αυτή η μορφή εκφοβισμού περιλαμβάνει ένα συνδυασμό πολλών άλλων μορφών εκφοβισμού και χρησιμοποιείται περισσότερα από τα κορίτσια.

Οι παράγοντες που παίζουν ρόλο στη πρόκληση σχολικού εκφοβισμού είναι:

 • Tο οικογενειακό περιβάλλον του θύτη και τα βιώματα που έχει από αυτό.
 • Oι παρέες όπου παρασέρνουν πιο αδύναμα παιδιά που προκειμένου να ενταχθούν στην ομάδα επιδεικνύουν παραβατική συμπεριφορά,
 • Tο ίδιο το σχολικό περιβάλλον καθώς μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει βίαιες συμπεριφορές λόγω έλλειψης ορίων από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς και ανοχής σε βίαια περιστατικά.

Πώς αναγνωρίζουμε το παιδί που έχει πέσει θύμα bullying

Ένα παιδί που έχει δεχθεί σχολικό εκφοβισμό συνήθως επιστρέφει σπίτι πεινασμένο, με σχισμένα ρούχα, κατεστραμμένα βιβλία, του λείπουν πράγματα, ζητά ή κλέβει χρήματα (για να τα δώσει στον εκφοβιστή). Έχει ανεξήγητα χτυπήματα και δίνει παράξενες εξηγήσεις για αυτά. Γίνεται αδικαιολόγητα επιθετικό στο σπίτι και παράλογο. Φοβάται να χρησιμοποιήσει το κινητό ή το email του και τρομάζει όταν λαμβάνει μηνύματα. Δεν θέλει να περπατήσει μόνο στο σχολείο κι εκλιπαρεί να το συνοδεύσουν οι γονείς του. Πολλές φορές δεν επιθυμεί να πάει καθόλου στο σχολείο και κάνει κοπάνες. Δείχνει ανήσυχο και χάνει την αυτοπεποίθησή του. Αρχίζει να τραυλίζει. Σταματά να τρώει. Κλαίει πριν κοιμηθεί ή έχει εφιάλτες. Απειλεί με αυτοκτονία. Μειώνεται η σχολική του επίδοση.

Τρόποι αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού

Πώς μπορούν οι γονείς του παιδιού που έχει δεχθεί σχολική βία να βοηθήσουν το παιδί τους

Πρώτα από όλα, είναι σημαντικό να μιλάνε καθημερινά μαζί του και να το ρωτάνε πώς πέρασε στο σχολείο. Τα παιδιά συνήθως ντρέπονται και κρατούν τον εκφοβισμό κρυφό από τους ενήλικες. Για αυτό, οφείλουν να τα ενισχύουν να τους αναφέρουν ό,τι συμβαίνει στο σχολείο και να παρατηρούν μήπως εμφανίσουν κάποιο σημάδι. Επιπλέον, να τα εκπαιδεύσουν στην σωστή χρήση του κινητού και του διαδικτύου. Αν συμβεί ο εκφοβισμός είναι μεγάλης σημασίας να καθησυχαστεί το παιδί πως δε φταίει αυτό. Να αναφέρουν οι γονείς συγκεκριμένα περιστατικά, στο δάσκαλο ή στον υπεύθυνο καθηγητή της τάξης και να συνεργαστούν μαζί του. Χρειάζεται να επιμείνουν στην τόνωση της αυτοπεποίθησης εκπαιδεύοντας το παιδί να λέει δυνατά ΣΤΑΜΑΤΑ και να φεύγει. Αν χρειαστεί, είναι σημαντικό να ζητηθεί ψυχολογική στήριξη από κατάλληλο επαγγελματία.

Tι χρειάζεται να κάνουν οι γονείς του παιδιού-θύτη

Από την άλλη πλευρά, οι γονείς του παιδιού-εκφοβιστή οφείλουν να σταματήσουν το παιδί τους αμέσως μόλις παρατηρήσουν την επιθετική του συμπεριφορά. Το “μυστικό” βρίσκεται στην εφαρμογή σταθερών ορίων με συνέπεια. Επίσης, να συζητούν με το παιδί για το τι μπορεί να του συμβαίνει (αν υπάρχει κάτι που το απασχολεί ή το στενοχωρεί). Είναι σημαντικό να εξηγηθεί πως η συμπεριφορά αυτή δεν είναι αποδεκτή, γιατί το αντίκτυπο που έχει στα άλλα παιδιά είναι πολύ σοβαρό. Εξίσου σημαντική είναι και η συνεργασία με το δάσκαλο ή τον υπεύθυνο καθηγητή της τάξης. Ωστόσο αντενδείκνυται η επικοινωνία με τους γονείς του παιδιού-θύματος καθώς δεν πρόκειται εύκολα να αποδεχτούν την παραβατική συμπεριφορά του παιδιού τους. Αν, παρόλα αυτά, το παιδί συνεχίζει επίμονα να εκφοβίζει, ίσως θα είναι χρήσιμη μια ψυχοθεραπευτική βοήθεια.

O ρόλος των παιδιών-παρατηρητών

Μία ακόμη παράμετρος στο θέμα του σχολικού εκφοβισμού είναι οι λεγόμενοι παρατηρητές ή μάρτυρες ή παριστάμενοι. Στον όρο παριστάμενοι περιλαμβάνονται όλοι οι μαθητές οι οποίοι δεν είναι εκφοβιστές ή αποδέκτες του εκφοβισμού, αλλά γνωρίζουν ότι συμβαίνει στο σχολείο τους.

Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, ο ρόλος των μαρτύρων είναι καθοριστικός για το σπάσιμο του κύκλου του σχολικού εκφοβισμού.

Τι να κάνουν οι εκπαιδευτικοί

Ο εκφοβισμός είναι πρόβλημα σχολικής πειθαρχίας. Οι εκπαιδευτικοί έχουν ευθύνη για την ασφάλεια των παιδιών και τη δημιουργία πολιτισμένου κλίματος στο σχολείο. Κάθε φαινόμενο εκφοβισμού θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα και από τη ρίζα του. Από την πρώτη ημέρα πρέπει να εξηγηθεί στα παιδιά τι είναι ο σχολικός εκφοβισμός κι ότι είναι ευθύνη όλων των παιδιών να αναφέρουν αν αντιληφθούν κάτι. Μαθητές, που εκφοβίζουν στη γειτονιά, δεν τολμούν να το κάνουν σε σχολεία, όπου οι κανόνες είναι ξεκάθαροι και οι παραβάσεις τους τιμωρούνται πάντα. Τα παιδιά πρέπει να διδαχτούν να σέβονται τις διαφορές μεταξύ τους υπογραμμμίζοντας σε όλα τα παιδιά πως οι άπραγοι παρατηρητές δεν είναι αθώοι. Η πρόληψη της βίας και η αρμονική συνύπαρξη θα πρέπει να είναι στην καρδιά των στόχων της παιδείας μας, τέτοια θέματα μπορούν να ‘δουλεύονται’ σε οποιοδήποτε γνωστικό αντικείμενο.

EXTRA TIP: Διαχωρίσετε το εκφοβισμό από τον τσακωμό. Δυο παιδιά μπορεί να τσακωθούν αλλά την επόμενη μέρα μπορεί να συνεχίζουν να κάνουν παρέα ή απλά να απομακρυνθούν. Αντίθετα, στα παιδιά που εμπλέκονται σε περιστατικά εκφοβισμού, υπάρχει η έννοια της ανισορροπίας δύναμης και υπάρχει επανάληψη και σταθερότητα στο χρόνο.

Είναι χρέος μας να παρέχουμε στα παιδιά ένα ασφαλές σχολικό περιβάλλον

με ίσες ευκαιρίες για όλους και με σεβασμό στην διαφορετικότητα

και στις ιδιαίτερες ανάγκες του καθενός

Για περισσότερες πληροφορίες και βοήθεια:
Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής Βοήθειας, τηλ. 197 ή 210-197, όλο το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα
Χαμόγελο του Παιδιού, τηλ. 1056, όλο το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα. Δέχεται και ανώνυμες καταγγελίες για παιδική κακοποίηση
Τμήμα Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, τηλ. 1890, email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, 210-7715791, 210-7793648
Hobbies

Hobbies, σημαντικά για υγεία και εκτόνωση

08 9 Blog

 

Φθινόπωρο, ώρα για δραστηριότητα!

Αν ψάχνετε τρόπο να κάνετε τη νέα σεζόν περισσότερο ενδιαφέρουσα και ευχάριστη τότε ήρθε η ώρα να ξεκινήσετε μία δραστηριότητα ή αλλιώς hobby στο εβδομαδιαίο σας πλάνο!

Τα hobbies παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία και την ευεξία του ανθρώπου. Παρόλο που συχνά θεωρούνται ασχολίες για άτομα με χαλαρό πρόγραμμα ουσιαστικά προσφέρουν πολλά οφέλη στη ζωή, τη ψυχολογία και την υγεία των πολυάσχολων ανθρώπων.

Παρακάτω μερικά από αυτά τα οφέλη:

Μείωση του άγχους

Η ενασχόληση με μία ευχάριστη δραστηριότητα αποτελεί ένα διάλειμμα από τις υποχρεώσεις και τις δουλειές της καθημερινότητας μειώνοντας το άγχος δραστικά! Η αίσθηση που έχει κανείς κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας είναι ιδιαίτερα ευεργετική για τη ψυχολογία, κάνοντας τα προβλήματα να φαίνονται μικρότερα και πιο διαχειρίσιμα.

Ευεξία της ψυχής

Τα hobby συμβάλουν στην ανάπτυξη των δημιουργικών πτυχών του ανθρώπου και στην απελευθέρωση της έκφρασης συναισθημάτων.

Εξάσκηση μυαλού

Αν δεν εργάζεστε ή κάνετε μία ανιαρή δουλειά, μία δραστηριότητα μπορεί να ξυπνήσει και να «γυμνάσει» το μυαλό σας. Η εκμάθηση νέων πραγμάτων είναι πολύ αναζωογονητική για τον εγκέφαλο ο οποίος σαν μυς γυμνάζεται και δημιουργεί νέες συνάψεις προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες, βοηθώντας έτσι στη διατήρηση της νοητικής δραστηριότητας.   

Αύξηση της αυτοεκτίμησης

Η ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων μέσω ενός χόμπι μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης.

Κοινωνικότητα

Η συμμετοχή σε ομαδικές δραστηριότητες βοηθά να γνωρίσετε καινούρια άτομα με κοινά ενδιαφέροντα βελτιώνοντας έτσι τις κοινωνικές σας σχέσεις.

Ευχάριστη ψυχολογία

Όταν κανείς έχει μία ασχολία που του αρέσει πραγματικά, βελτιώνει κατά πολύ τη ψυχολογία του. Αυτό συμβαίνει όχι μόνο γιατί περνά καλά κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας αλλά και γιατί περιμένει με χαρά την ώρα που θα ξεκινήσει αλλά και τη σκέφτεται και μετά την ολοκλήρωσή της.

Καλύτερη υγεία

Έρευνες δείχνουν ότι η ενασχόληση με μία ευχάριστη δραστηριότητα για τουλάχιστον 20 λεπτά την εβδομάδα, μπορεί να μας βοηθήσει να νιώσουμε περισσότερη ενεργητικότητα και λιγότερη κούραση. Η ευεργετική μείωση του άγχους οδηγεί σε μείωση της αρτηριακής πίεσης, μείωση της κορτιζόλης, λιγότερα κιλά και καλύτερη σωματική λειτουργία.

Ιδέες για δραστηριότητες

 • Άσκηση, πολεμικές τέχνες, γυμναστήριο, τρέξιμο κολύμπι, ποδήλατο, ποδόσφαιρο, μπάσκετ, χορός, γιόγκα, πιλάτες κ.α.
 • Τέχνη, θέατρο, ζωγραφική, γλυπτική, χειροτεχνίες, μουσική, τραγούδι, φωτογραφία.
 • Δραστηριότητες στη φύση, πεζοπορίες, αναρρίχηση, ψάρεμα, καταδύσεις, κηπουρική.
 • Ακόμη: εθελοντισμός, εκμάθηση ξένων γλωσσών, διαλογισμός, εκπαιδευτικά σεμινάρια, γράψιμο πλέξιμο και πολλά άλλα!

Πολλές από τις παραπάνω δραστηριότητες ενδέχεται να βρείτε δωρεάν ή με μικρό κόστος και στο δήμο σας, το μόνο λοιπόν που χρειάζεται είναι όρεξη και καλή διάθεση!

 

Tα hobbies βοηθούν τους ανθρώπους να ζουν πιο ισορροπημένα και ευτυχισμένα,

παρέχοντας μία ευκαιρία για ψυχαγωγία, αυτοέκφραση και ανάπτυξη.

Είναι σημαντικό να επιλέγετε δραστηριότητες που σας ενδιαφέρουν και φέρνουν χαρά

καθώς αυτό θα σας βοηθήσει να απολαμβάνετε τα οφέλη που προσφέρουν.

 

 

summer-kid

Tips για την αποφυγή του Πνιγμού

28 07NEW3 BLOG

 

Οι πνιγμοί στη θάλασσα είναι σοβαρό και δυστυχώς κοινό ατύχημα που μπορεί να συμβεί αν δε τηρούνται ορισμένες προφυλάξεις και μέτρα ασφαλείας.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, περισσότεροι από 350 έως 400 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους από πνιγμό ετησίως. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι, σε μια χώρα όπου περιτριγυρίζεται από θάλασσα, ένα μεγάλο ποσοστό κατοίκων (αγγίζει ακόμη και το 60%, όπου σημαντικό ποσοστό αυτών είναι παιδιά και έφηβοι) δεν γνωρίζει πώς να κολυμπά και πώς να τηρεί βασικούς κανόνες ασφαλείας με στόχο την αποφυγή των πνιγμών.

Πέρα από την εξοικείωση του πληθυσμού με το νερό και την εκμάθηση κολύμβησης, η τήρηση κάποιων βασικών κανόνων ασφαλείας, είναι σημαντική για την αποφυγή των πνιγμών στη χώρα μας.

Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές μπορείτε να απολαύσετε μία ασφαλή και ευχάριστη εμπειρία στη θάλασσα.

1. Μάθετε να κολυμπάτε. Είναι σημαντικό να μάθετε την τεχνική της κολύμβησης πριν μπείτε στην θάλασσα. Αν δεν ξέρετε καλά να κολυμπάτε, προτιμήστε να κολυμπάτε κοντά στην ακτή ή να φοράτε σωσίβιο.

2. Κολυμπάτε πάντα με συντροφιά, ώστε σε περίπτωση που αντιμετωπίσετε προβλήματα στο νερό να μπορούν να σας βοηθήσουν τα άλλα άτομα.

3. Μην υπερεκτιμάτε τις ικανότητές σας και μη περιπλανάστε πολύ μακριά από την ακτή αν δεν είστε έμπειροι κολυμβητές.

4. Να γνωρίζετε το βάθος. Πριν κολυμπήσετε φροντίστε να ενημερωθείτε για το βάθος του νερού ιδιαίτερα σε παράκτιες περιοχές για να αποφύγετε να χτυπήσετε το κεφάλι σας.

5. Προσοχή στα κύματα και στα ρεύματα καθώς μπορεί να σας αποσπάσουν και να σας παρασύρουν.

6. Να μη κολυμπάτε μετά από κατανάλωση αλκοόλ γιατί μπορεί να επηρεάσει τη κρίση σας και τις αντιδράσεις σας κάνοντάς σας πιο ευάλωτους σε κινδύνους στο νερό.

7. Να είστε προσεκτικοί με τις ευάλωτες ομάδες (παιδιά & ηλικιωμένους) αν δε ξέρουν να κολυμπούν πρέπει να φορούν κατάλληλα εξοπλισμένα σωσίβια και να είναι πάντα υπό επίβλεψη. Ειδικότερα όσον αφορά τα παιδιά, οι γονείς οφείλουν να γνωρίζουν κάποιες οδηγίες για την αποφυγή του παιδικού πνιγμού. Πρέπει να έχουν συνεχώς οπτική επαφή και στα παιδιά που είναι έως 5 ετών θα πρέπει να είναι σε απόσταση «χειρός», ακόμη και αν φορά το σωσίβιό του, ώστε να μπορέσουν να το πιάσουν.

8. Εκπαιδευτείτε για τους πνιγμούς, αναζητήστε σχετική εκπαίδευση ώστε να μάθετε να αντιδράτε σε περίπτωση πνιγμού, είτε για τον εαυτό σας, είτε για να βοηθήσετε άλλα άτομα. 

9. Αποφύγετε την κολύμβηση αμέσως μετά το φαγητό, ιδανικά θα πρέπει να έχουν περάσει 3 ώρες από τη κατανάλωση φαγητού.

10. Μπείτε σταδιακά μέσα στο νερό, ώστε να προσαρμοστεί ο οργανισμός σας στη θερμοκρασία του νερού (ιδιαίτερη προσοχή όταν το νερό είναι κρύο).

11. Αν αντιμετωπίσετε δυσκολία κατά τη κολύμβηση μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια.

 

Ο κίνδυνος πνιγμού ελλοχεύει ανά πάσα στιγμή στο υδάτινο περιβάλλον και όταν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά, είναι πιθανό να οδηγήσει στην απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Η ασφάλεια πάντα πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητά σας.

 

smartphone_and_camera

Smart Home και Ασφάλεια

14 07 BLOG

 

Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί σήμερα τόσο στο αστικό όσο και στο μη αστικό περιβάλλον, επιβάλλουν τη μέγιστη δυνατή και αποτελεσματική προστασία των κατοίκων έτσι ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο το ρίσκο των κινδύνων που παραμονεύουν με κυριότερο την εισβολή ληστών.

Με τα τεχνολογικά μέσα που υπάρχουν σήμερα στη διάθεση όλων και με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης παρέχεται μεγάλη ποικιλία δυνατοτήτων και λύσεων ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε χώρου ώστε να επιτευχθεί η απαιτούμενη προστασία.

Το Smart Ηome συνδυάζει τη τεχνολογία με την ασφάλεια έτσι ώστε να προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα. Οι έξυπνες συσκευές και οι τεχνολογίες σε ένα σπίτι μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην αύξηση της ασφάλειας και με το απλό πάτημα ενός κουμπιού από το κινητό γίνονται όλα αυτόματα.

Ορισμένα από τα κύρια πλεονεκτήματα του «έξυπνου» σπιτιού όσον αφορά την ασφάλεια περιλαμβάνουν :

1. Συστήματα ασφαλείας

Ένα σύστημα «έξυπνης» οικίας μπορεί να προσφέρει ενισχυμένη προστασία από κλοπές και παραβίαση. Αισθητήρες κίνησης, παραθύρων/πορτών και κάμερες ασφαλείας μπορούν να επιτηρούν το σπίτι σας και να ειδοποιούν εσάς ή τις αρχές σε περίπτωση ύποπτης δραστηριότητας. 

2. Απομακρυσμένη παρακολούθηση

Με το Smart Home μπορείτε να παρακολουθείτε το σπίτι σας απομακρυσμένα και ανεξάρτητα από το πού βρίσκεστε, να λαμβάνετε ειδοποιήσεις στο smartphone σας για τυχόν ανωμαλίες ή να παρακολουθείτε ζωντανή εικόνα από τις κάμερες ασφαλείας.

3. Έξυπνος έλεγχος πρόσβασης

Με τη τεχνολογία έξυπνων κλειδαριών και προσθαφαιροούμενων κωδικών μπορείτε να ελέγξετε και να απενεργοποιήσετε την πρόσβαση στο σπίτι σας από απόσταση, δηλαδή να παρέχετε προσωρινές ή περιορισμένες προσβάσεις σε άτομα όπως οικιακοί βοηθοί, παιδαγωγοί, συντηρητές ή ακόμη και υπηρεσίες παράδοσης, χωρίς να χρειάζεται να δώσετε φυσικά κλειδιά. 

4. Κάμερες ασφαλείας

Οι κάμερες ασφαλείας μπορούν να αποτελέσουν προληπτικό μέτρο και να αποθαρρύνουν τους εισβολείς καθώς δίνουν και ηχητικό σήμα σε κάθε προσπάθεια παραβίασης, πέραν της δυνατότητας για απομακρυσμένη παρακολούθηση και αυτόματη φωτογράφηση σε περίπτωση παραβίασης.

5. Αυτόματη ανίχνευση κινδύνων

Τα «έξυπνα» συστήματα ασφαλείας μπορούν να ανιχνεύσουν κινδύνους όπως πυρκαγιά, διαρροές νερού ή επικίνδυνων αερίων και επιπτώσεις από πτώση ρεύματος. Σε περίπτωση εντοπισμού κινδύνου μπορεί να γίνεται αυτόματη ειδοποίηση σε εσάς ή ακόμη και το σύστημα να προβεί σε αυτόματη απενεργοποίηση του κινδύνου, όπως για παράδειγμα να κλείσει την παροχή νερού ή αερίων, να ενεργοποιήσει τους συναγερμούς ακόμα και να ενεργοποιήσει τις γεννήτριες ρεύματος για αδιάλειπτη λειτουργία των συσκευών.

6. Έξυπνος έλεγχος ενεργειακής απόδοσης

Ένα «έξυπνο» σύστημα σπιτιού μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιστοποιήσετε την ενεργειακή απόδοση. Μπορεί να ελέγχει τα φώτα, τη θέρμανση, τον θερμοσίφωνα, τις τέντες σκίασης και τον κλιματισμό και να προσαρμόζει αυτόματα τις ρυθμίσεις για εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση των λογαριασμών ρεύματος και συντήρησης των συσκευών.

Συνολικά ένα «έξυπνο» σπίτι παρέχει αυξημένη αίσθηση ασφάλειας και έλεγχο στους κατοίκους του. Η δυνατότητα παρακολούθησης και ελέγχου από απόσταση, σε συνδυασμό με την αυτόματη ανίχνευση κινδύνων, βοηθά στη συνολική προστασία κατ’οίκον. Επιπλέον η εξοικονόμηση ενέργειας, ο έξυπνος έλεγχος πρόσβασης και η άμεση παρέμβαση για ιατρική φροντίδα προσφέρουν επιπλέον οφέλη στους ενοίκους.

 

Κάντε το σπίτι σας smart!

Το έξυπνο σπίτι κάνει τη διαβίωση απολαυστικότερη και ασφαλέστερη

βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής και

διευκολύνοντας τον χρήστη καθημερινά.

Αντιμετώπιση Πτώσης Ηλικιωμένων

Αντιμετώπιση Πτώσης Ηλικιωμένων

30 06 BLOG

 

Η πτώση αποτελεί πολύ συχνό φαινόμενο, με τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις. Καθιστά σοβαρό κίνδυνο για τους ηλικιωμένους και συχνά προκαλούν σοβαρότερες επιπλοκές.

Τα στατιστικά λένε ότι:

 • Το 29% των ατόμων άνω των 65 ετών πέφτουν τουλάχιστον μια φορά το χρόνο.
 • Μετά την πτώση, το 25% του πληθυσμού περιορίζει τη δραστηριότητά του για τουλάχιστον μια ημέρα ή ζητάει ιατρική βοήθεια.
 • Στο 10% παρουσιάζονται σοβαροί τραυματισμοί, όπως κατάγματα, εξαρθρώματα, διαστρέμματα, θλάσεις ή διάσειση.
 • Μετά την πτώση, στο 21 – 39% των ατόμων που προηγουμένως δεν είχαν τέτοια προβλήματα, εμφανίζεται η φοβία της νέας πτώσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να περιορίσουν τη δραστηριότητά τους και να έχουν μειωμένη ποιότητα ζωής.
Παράγοντες που συμβάλλουν στην αυξημένη συχνότητα πτώσης των ηλικιωμένων 
- Προβλήματα ισορροπίας (αστάθεια βάδισης) από νοσήματα
 • Η ορθοστατική υπόταση, συχνή στους ηλικιωμένους
 • Μυϊκή αδυναμία
 • Μειωμένη οπτική οξύτητα
 • Νευρολογικές παθήσεις
 • Κακή διαρρύθμιση του χώρου
 • Ολισθηρά πατώματα
 • Χαμηλός φωτισμός
 • Ύπαρξη σκάλας

Τι κάνουμε σε περίπτωση πτώσης ηλικιωμένου

Η πρώτη κίνηση συνήθως, ειδικά όταν ο ηλικιωμένος αδυνατεί να κινηθεί ή βρίσκεται στο πάτωμα είναι να κληθεί ασθενοφόρο. Για αρχή, θα πρέπει να δει έναν Ορθοπεδικό προκειμένου να αποκλειστεί κάποιο κάταγμα στο ισχίο, τα άκρα κ.ο.κ.

Αν η κάκωση αφορά το κεφάλι ή τη σπονδυλική στήλη και  υπάρχουν νευρολογικά συμπτώματα θα πρέπει άμεσα να απευθυνθείτε σε Νευροχειρουργό.

Σημαντικό σε αυτή την περίπτωση, δεν είναι μόνο να διερευνηθούν οι επιπλοκές της πτώσης αλλά και η αιτία που οδήγησε σε αυτή. Αρχικά, η λήψη ενός καλού ιστορικού και η κλινική εξέταση είναι κλειδιά στα πρώτα βήματα της διερεύνησης και μετά κρίνεται απαραίτητος ο παρακλινικός έλεγχος. Δεν θα πρέπει ποτέ να παραλείπεται και ο απεικονιστικός έλεγχος και πιο συγκεκριμένα η ακτινογραφία η οποία θα αναδείξει κάποιο κάταγμα.  Σε αυτή τη περίπτωση απαιτείται χειρουργική αντιμετώπιση.

Τι πρέπει να κάνουμε για πιο γρήγορη επάνοδο των ηλικιωμένων έπειτα από χειρουργική επέμβαση

Η χρυσή συνταγή για να ξεπεράσει κάποιος ηλικιωμένος ένα κάταγμα το οποίο χρειάζεται χειρουργική επέμβαση, είναι να χειρουργηθεί το συντομότερο δυνατό, αλλά και να επανέλθει στο οικείο περιβάλλον του όσο πιο γρήγορα γίνεται. Το περιβάλλον αυτό ωστόσο οφείλουμε να το έχουμε προσαρμόσει στις νέες αυξημένες ανάγκες για μεγιστοποίηση της ασφάλειας.

Ψυχολογικές επιπλοκές.

Το 50% των ηλικιωμένων 70-85 ετών που έπεσαν, φοβούνται μια επόμενη πτώση, με ένα 60% να έχει περιορίσει την κινητικότητά του και ένα 15% να προτιμάει την σχεδόν πλήρη ακινησία για την αποφυγή μελλοντικών πτώσεων.

Η αποτελεσματική πρόληψη των πτώσεων και των τραυματισμών

που προκύπτουν στα ηλικιωμένα άτομα

πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψη όλους

τους ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες.

Οι πτώσεις στους ηλικιωμένους είναι αποτέλεσμα υποκείμενων παραγόντων κινδύνου και νοσημάτων. Είναι σημαντικό ο ασθενής να παρουσιάσει ένα λεπτομερές ιστορικό για να διαφωτίσει τα αίτια των πτώσεων και να βοηθήσει στην πρόληψή τους.

Παρά τη δημοφιλή πεποίθηση, οι πτώσεις δεν είναι αναπόφευκτες. Παρ΄ όλα αυτά, ορισμένοι παράγοντες κινδύνου μπορούν εύκολα να αλλάξουν και η σοβαρότητα τραυματισμών μετά από πτώσεις μπορεί να μειωθεί. Όταν ένα άτομο αισθάνεται ασταθές ή υφίσταται πτώση, ακόμη κι αν αυτή δεν προκαλεί τραυματισμό, το πρώτο βήμα είναι να διευθετηθεί ραντεβού με τον γιατρό, εφόσον οι πτώσεις μπορεί να αποτελούν ένδειξη προβλήματος υγείας. Ορισμένα βήματα που είναι καλό να παρθούν για να αποφευχθούν πτώσεις είναι οι προληπτικοί έλεγχοι υγείας καθώς και η διατήρηση μίας υγιεινής διατροφής.

Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο πτώσης και τραυματισμού στους χώρους διαβίωσης των ηλικιωμένων

 - Πρόγραμμα άσκησης με στόχο την ενδυνάμωση και τη βελτίωση της ισορροπίας.

- Βοηθήματα όπως μπαστούνια και «περιπατητές»
 • Εξέταση των υποδημάτων των ηλικιωμένων
 • Απομάκρυνση βαριών επίπλων και εμποδίων μέσα στο σπίτι
 • Ειδικές λαβές ή σταθερά έπιπλα στήριξης ώστε, εάν χρειαστεί, ο ηλικιωμένος να αρπαχτεί από αυτά για να βρει αποτελεσματική στήριξη
 • Καλός φωτισμός στο σπίτι και ιδιαίτερα στις περιοχές που οι πτώσεις είναι συχνότερες, όπως οι σκάλες.
 • Εγκατάσταση συστήματος ασφαλείας συνδεδεμένο με 24ωρο ΚΛΣ που θα παρέχει ειδικό σύστημα προειδοποίησης sos για κλήσεις ιατρικής ανάγκης για τους ηλικιωμένους. Ένα ασύρματο button κρεμασμένο διακριτικά στο λαιμό, είναι πανεύκολο στη χρήση και δίνει την δυνατότητα για 24/07 επικοινωνία με το κέντρο επιχειρήσεων που θα λάβει το σήμα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Πρόκειται για μια συσκευή υψηλής τεχνολογίας, που κρίνεται ως απαραίτητο εξάρτημα του εξοπλισμού για την προστασία και την άμεση ιατρική φροντίδα των ηλικιωμένων

Σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να υπάρχει μοιρολατρική προσέγγιση του προβλήματος. Οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να κατανοήσουν ότι οι πτώσεις δεν είναι μια αναπόφευκτη συνέπεια της μεγάλης ηλικίας, αλλά ένας κίνδυνος που μπορεί να μειωθεί ή και να εκλείψει αν διορθωθούν οι παράγοντες κινδύνου.

 

Τρόποι αντιμετώπισης ανεπιθύμητης εισβολής στο σπίτι μας

Τρόποι αντιμετώπισης ανεπιθύμητης εισβολής στο σπίτι μας

16 06 BLOG

Η αντιμετώπιση μιας εισβολής στο σπίτι μας είναι μία εμπειρία που ελπίζουμε και ευχόμαστε να μη χρειαστεί να έρθουμε ποτέ αντιμέτωποι. Ωστόσο είναι σημαντικό να είμαστε προετοιμασμένοι και να γνωρίζουμε πώς να αντιδράσουμε για την ασφάλειά μας αλλά και την ασφάλεια των αγαπημένων μας.

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε τους πιο ενδεδειγμένους τρόπους που εξασφαλίζουν τη μέγιστη δυνατή προστασία σε μια ανεπιθύμητη εισβολή.

Βασική προϋπόθεση

Η πρώτη προτεραιότητα είναι να παραμείνετε ψύχραιμοι και να σκεφθείτε λογικά. Αυτό θα βοηθήσει να πάρετε τις σωστές αποφάσεις και να δράσετε με αποφασιστικότητα.

Ωστόσο αν βρεθείτε σε μία κατάσταση όπου βρίσκεται ένας κλέφτης μέσα στο σπίτι σας μπορείτε να ακολουθήσετε κάποια βασικά βήματα ασφαλείας:

 

Επιλέξτε το ασφαλέστερο μέρος για απόκρυψη

Πάρτε οπωσδήποτε μαζί σας το κινητό σας και κρυφτείτε στο πλησιέστερο δωμάτιο ή ακόμα και σε ένα ντουλάπι τοίχου με εσωτερική πόρτα με την προϋπόθεση να κλειδώνουν από μέσα. Το να έχετε σχεδιάσει από πριν την βέλτιστη κρυψώνα είναι ένα μέτρο πρόληψης που θα σας βοηθήσει στην δύσκολη στιγμή.

 

Κάντε ησυχία, ώστε ο κλέφτης να μην μπορεί να σας εντοπίσει 

Μόλις κρυφτείτε, προσπαθήστε να μην κάνετε θόρυβο. Αν είστε απομονωμένοι σε ένα δωμάτιο, κλειδώστε όλες τις περιφερειακές πόρτες και ασφαλίστε τα παράθυρα ώστε να αποτρέψετε οποιαδήποτε είσοδο για όλη τη διάρκεια που θα παραμείνετε στο χώρο αυτό. Εάν έχετε κάποιο «όπλο» στο σπίτι ή την κρυψώνα, όπως ρόπαλο baseball, ψηλό βάζο ή άλλο βαρύ αντικείμενο φροντίστε να το έχετε κοντά σας σε περίπτωση που χρειαστεί να προστατεύσετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας. Βεβαιωθείτε ότι το τηλέφωνό σας βρίσκεται σε κατάσταση δόνησης ή αθόρυβης λειτουργίας. Μην προσπαθήσετε να αλλάξετε κρυψώνες, θα κάνετε θόρυβο και μπορεί να τραβήξετε την προσοχή τους.

 

Καλέστε αμέσως την αστυνομία αυτό είναι το επόμενο πιο σημαντικό βήμα 

Αφού σιγουρευτείτε ότι είστε ασφαλής, ενημερώστε την αστυνομία όσο πιο γρήγορα αλλά και αθόρυβα γίνεται, παρέχετε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για τον κλέφτη και τη τοποθεσία σας. Αν έχετε εφαρμογή ECHO ενεργοποιήστε την, για να εξασφαλίσετε αμεσότερη και αθόρυβη κινητοποίηση των Αρχών. Προληπτικά εγκαταστήστε την από πριν στο κινητό σας τηλέφωνο.

 

Μην εισέλθετε στο χώρο που βρίσκεται ο κλέφτης

Αν μπορείτε να δείτε ότι υπάρχει ένας κλέφτης μέσα στο σπίτι σας, δεν πρέπει να προσπαθήσετε να μπείτε στο δωμάτιο ή να τον αντιμετωπίσετε. Παραμείνετε σε ασφαλή απόσταση και περιμένετε την άφιξη της αστυνομίας.

 

Εγκαταλείψτε το σπίτι εάν είναι απαραίτητο

Αν βρίσκεστε σε κατάσταση κινδύνου ή αισθάνεστε ότι ο κλέφτης μπορεί να σας βλάψει διαφύγετε από το χώρο μέσω ασφαλούς εξόδου αν υπάρχει ευκαιρία.

 

Μην έρθετε σε αντιπαράθεση 

Αποφύγετε τη σύγκρουση με τον κλέφτη, δε θέλετε να αυξήσετε τον κίνδυνο για εσάς ή για τους γύρω σας. Σε γενικές γραμμές, είναι ασφαλέστερο να αποφεύγετε να αντιμετωπίζετε έναν εισβολέα, παρά να τους αντιμετωπίζετε. Δεν ξέρετε ποια είναι τα κίνητρα των κλεφτών που παραβιάζουν το σπίτι σας ούτε την νοητική και ψυχική τους κατάσταση. Σίγουρα υπάρχει περίπτωση αν πανικοβληθούν να λειτουργήσουν αψυχολόγητα και να σας βλάψουν, ακόμα κι αν αυτό δεν ήταν στις αρχικές προθέσεις τους. Η αντιμετώπιση των εγκληματιών θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από τις Αρχές του κράτους και την αστυνομία. Μόνο σε περίπτωση επίθεσης χρειάζεται να αμυνθείτε για να προστατέψετε τον εαυτό σας.  

 

Χρήση κωδικού έκτακτης ανάγκης στο συναγερμό σας

Εάν διαθέτετε ένα Σύστημα Συναγερμού ο οποίος είναι συνδεδεμένος με ένα Κέντρο Λήψης Σημάτων μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον κωδικό έκτακτης ανάγκης που στέλνει ένα σήμα στο Κέντρο Λήψης Σημάτων και ενημερώνει πως υπάρχει έκτακτη ανάγκη. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί αν το πληκτρολόγιο του συναγερμού σας βρίσκεται σε κεντρικό και επικίνδυνο σημείο που μπορεί να προδώσει τη θέση σας.

 

Η καλύτερη ασφάλεια είναι η πρόληψη  

 • Εγκαταστήστε μια κάμερα ασφαλείας στην μπροστινή πόρτα ή το γκαράζ ως αποτρεπτικό μέσο. Η κάμερα είναι πιο αποτελεσματική στην αποτροπή αν ο εισβολέας είναι εύκολα ορατός. Οι κλέφτες δεν θέλουν να φωτογραφηθούν, οπότε μπορεί να αποφύγουν το σπίτι σας εάν δουν τη κάμερα εκεί. Επιπλέουν αν εισέλθουν στο σπίτι σας, θα έχετε αποδείξεις για την αστυνομία.
 • Κλείστε πάντα τις πόρτες και τα παράθυρα. Μην διευκολύνετε τον κλέφτη να μπει στο σπίτι σας. Πρέπει να κλείσετε και να ασφαλίσετε όλες τις πόρτες και τα παράθυρα, ακόμα και όταν βρίσκεστε στο σπίτι. Αυτό θα το κάνει δύσκολο για τον κλέφτη να εισέλθει.
 • Εγκαταστήστε εξωτερικά φώτα έτσι ώστε οι διαρρήκτες να αισθάνονται εκτεθειμένοι. Οι κλέφτες θέλουν να κρυφτούν στο σκοτάδι, οπότε μπορεί να αποφύγουν το σπίτι σας εάν είναι καλά φωτισμένο.

 

Η ασφάλεια αποτελεί το ύψιστο αγαθό

Ενισχύστε την με απλές πράξεις

αποτρέποντας περιστατικά κλοπών και

διασφαλίζοντας την απόλυτη προστασία

των αγαπημένων σας προσώπων.

 Τεχνητή Νοημοσύνη & Ασφάλεια

Τεχνητή Νοημοσύνη & Ασφάλεια

19 05 BLOG 1

 

Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί ένα κλάδο της πληροφορικής που αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς αφού χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο στην καθημερινότητα των ατόμων.
Αφορά στην σχεδίαση υπολογιστικών συστημάτων τα οποία χρησιμοποιούν ως βάση την ανθρώπινη συμπεριφορά. Αναλυτικότερα, η τεχνητή νοημοσύνη συνδυάζει πολλούς διαφορετικούς τομείς όπως την πληροφορική, την φιλοσοφία, την ψυχολογία κ.α.

Ορισμένες εφαρμογές της είναι τα συστήματα ρομποτικής, αυτόματης οδήγησης (smart cars) ακόμη και συστήματα διάγνωσης. Παρόλο που η τεχνητή νοημοσύνη έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην σύγχρονη ζωή των ατόμων, αυτοματοποιώντας πολλές διαδικασίες παρουσιάζει και διάφορα θέματα ασφάλειας.
Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται καθημερινά και εξακολουθεί να συμβάλλει στην διευκόλυνση των ατόμων, στην μείωση των λαθών και στην αυτοματοποίηση των διαδικασιών, όμως οι κίνδυνοι που ελλοχεύει είναι αρκετοί. Ωστόσο, θα συνεχίσει να εξελίσσεται καθώς και οι τρόποι αντιμετώπισης των πιθανών κινδύνων που πρόκειται να προκύψουν.


Η ΑΙ στο κλάδο της ασφάλειας


Συμβουλές και οφέλη κατά την ανάπτυξη AI σε έργα ασφάλειας

Οι διαστάσεις και οι ευκαιρίες που ανοίγονται από την εφαρμογή της τεχνολογίας AI και το πολλά υποσχόμενο μέλλον αυτής εισέρχεται δυναμικά σε πολλούς τεχνολογικούς κλάδους και φυσικά στην ασφάλεια υιοθετώντας ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών που μετουσιώνονται σε λύσεις που προβλέπεται να αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο στο μέλλον. Με την αξιολόγηση πρακτικών εφαρμογών και παραθέτοντας περιπτώσεις χρήσης του AI στην ασφάλεια και αναδεικνύοντας τα κριτήρια επιλογής και των ευκαιριών που προκύπτουν στις κάθετες αγορές, μπορούμε να αποκτήσουμε μια καλύτερη εικόνα για το πως πραγματικά αυτή η καινοτομία θα αλλάξει το τοπίο στην προστασία εγκαταστάσεων, υποδομών και ανθρώπων.

Η ασφάλεια με την υποστήριξη τεχνολογίας AI μπορεί να γίνει ο μεγαλύτερος σύμμαχός μας. Οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης βοήθησαν στην αυτοματοποίηση πολλών από τις εργασίες που καταλάμβαναν τον χρόνο μας – και η ασφάλεια είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα. Με την τεχνητή νοημοσύνη στην ασφάλεια, οι κάμερες μπορούν να κάνουν διαφοροποίηση μεταξύ ανθρώπων και οχημάτων και άλλων κινούμενων αντικειμένων όπως ζώα ή φύλλα που πέφτουν. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να εντοπίσουν πραγματικές απειλές για την ασφάλεια αμέσως και να στείλουν συναγερμό στο κινητό μας τηλέφωνο.
Ταυτόχρονα, η AI μπορεί να μας βοηθήσει να ελαχιστοποιήσουμε τους ψευδείς συναγερμούς, γεγονός που μειώνει το κόστος και εξοικονομεί ακόμη περισσότερο χρόνο. Με τις «ετικέτες» στο χρονοδιάγραμμα της ροής του βίντεο, μπορούμε επίσης να αναζητήσουμε άτομα και οχήματα εξαιρετικά γρήγορα και εύκολα, χωρίς να χρειάζεται να αφιερώσουμε ώρες για να κοιτάξουμε το υλικό με μη αυτόματο τρόπο.

Με περιπτώσεις χρήσης που καλύπτουν όλο το οικοσύστημα ασφάλειας, το AI παρέχει τη δυνατότητα λήψης και επεξεργασίας εισερχόμενων δεδομένων από συσκευές στα άκρα (όπως οι κάμερες) και αξιοποίησης αυτών των πληροφοριών για την ανάδειξη νέων λειτουργικών αποδόσεων, την εδραίωση χρήσιμων διαδικασιών λειτουργίας για τα τμήματα ασφαλείας και την παροχή αυξημένης ευαισθητοποίησης για τη διαχείριση κινδύνων σε οργανισμούς και επιχειρήσεις όλων των μεγεθών.

Εστιάζοντας σε αυτόν τον αναπτυσσόμενο “τεχνολογικό στίβο” και αξιοποιώντας όλες τις ευκαιρίες που προσφέρει, οι εγκαταστάτες συστημάτων και οι εταιρείες υλοποίησης μεγάλων έργων ασφάλειας, θα μπορέσουν να βοηθήσουν τους τελικούς πελάτες τους να υποστηρίξουν όχι μόνο τις ανάγκες φυσικής ασφάλειας, αλλά και πολλές άλλες βασικές επιχειρηματικές διεργασίες μακροπρόθεσμα.

Έμφαση στην πρόληψη

Η ασφάλεια δεν είναι μια καθημερινή δραστηριότητα για οποιονδήποτε ιδιοκτήτη σπιτιού ή μικρής επιχείρησης, επομένως δεν επενδύει συνήθως χρόνο και πολλά χρήματα για αυτή. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι υπάρχουν και περιθώρια εφησυχασμού σε ότι αφορά την προστασία των εγκαταστάσεων και των ανθρώπων, ακόμα και για αυτούς τους χώρους. Η ισχυρή ασφάλεια είναι απολύτως κρίσιμη για τις ίδιες τις επιχειρήσεις και τους ανθρώπους της.

Το κλειδί στην αξιολόγηση της τεχνολογίας AI είναι να γίνει η ανάπτυξη της στις υποδομές του πελάτη τοπικά, προκειμένου να αξιολογηθούν οι συμβατότητες με όλα τα συστήματα ασφάλειας, αλλά παράλληλα και με τις υπόλοιπες τεχνολογικές υποδομές του χώρου.

Σε όλη την ιστορία των εφαρμογών ασφαλείας, τα συστήματα ελέγχου πρόσβασης, βιντεοεπιτήρησης και εντοπισμού εισβολής έχουν υποστηρίξει ως επί το πλείστων μια προσέγγιση στην παροχή ανίχνευσης και απόκρισης σε απειλές και συμβάντα την ώρα που συμβαίνουν. Η τεχνητή νοημοσύνη και τα επιμέρους πεδία της, όπως η μηχανική μάθηση και η βαθιά εκμάθηση, τροφοδοτούν μια σημαντική αλλαγή, όπου τα προληπτικά μέτρα ασφαλείας έρχονται πλέον στο προσκήνιο σε μια σειρά κάθετων αγορών και εφαρμογών.

Είναι αλήθεια ότι σήμερα τα σύγχρονα εργαλεία ανάλυσης βίντεο με δυνατότητα ΑΙ μειώνουν σημαντικά το χρόνο απόκρισης στους παρόχους υπηρεσιών ασφάλειας, καθώς και στο προσωπικό ασφαλείας εσωτερικά ενός οργανισμού, στα πλαίσια μιας προληπτικής προσέγγισης για τον μετριασμό των κινδύνων σε πολλές εγκαταστάσεις.

Οι λειτουργίες με δυνατότητα AI, όπως η ανίχνευση αντικειμένων, στόχων και εισβολών, μετριάζουν τις απειλές πριν κλιμακωθούν ή υλοποιηθούν.

Ένας άλλος τομέας, ιδίως όπου το ποσοστό υιοθέτησης της τεχνητής νοημοσύνης αναμένεται να προχωρήσει για τα επόμενα χρόνια, είναι η επανδρωμένη φύλαξη. Οι σοβαρές ελλείψεις προσωπικού διευκολύνουν περαιτέρω την τεχνητή νοημοσύνη.

Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει θεμελιωδώς την αξία της φυσικής ασφάλειας από έναν μηχανισμό συλλογής αποδεικτικών στοιχείων σε κάτι που αποτρέπει ενεργά τα συμβάντα. Πρέπει όμως να σημειωθεί για ακόμα μια φορά ότι ο ανθρώπινος παράγοντας αποτελεί τον θεμελιώδη λίθο στο οικοδόμημα της ασφάλειας, όπως επίσης ότι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης δεν μπορεί να εφαρμοστεί ανεξέλεγκτα και χωρίς την απαραίτητη μέριμνα για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικότητας σύμφωνα με όσα ορίζει το νομικό πλαίσιο στην Ευρώπη και όχι μόνο.

Εξελισσόμενη πρόταση αξίας

Μια σαφής ένδειξη ενός εξελισσόμενου οικοσυστήματος ασφάλειας είναι ο τρόπος με τον οποίο οι προηγμένες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση, αναβαθμίζουν ζωτικά τη βασική πρόταση αξίας της φυσικής και ηλεκτρονικής ασφάλειας.
Η πρόοδος της τεχνητής νοημοσύνης είναι εντυπωσιακή, με σημαντικά οφέλη σε πολλά επίπεδα. Ωστόσο υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα με πολιτικές, κοινωνικές και ηθικές προεκτάσεις. Η γενική ανησυχία επικεντρώνεται στην τεχνολογική ανεργία ενώ εξίσου μεγάλα ερωτήματα υπάρχουν σχετικά με τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης, την πρόσβαση στα δεδομένα και στη γνώση που παράγεται από την ανάλυση τους.


Η συγκεκριμένη τεχνολογική επανάσταση φέρνει εξαιρετικές ευκαιρίες για πρόοδο και ευημερία.

Αυτό που πρέπει να εξασφαλιστεί, είναι η καλή χρήση της τεχνολογίας.

Χρειαζόμαστε ένα πλαίσιο ανάπτυξης, βασικούς κανόνες και γενικές προδιαγραφές

που προσδίδουν διαφάνεια, αξιοπιστία και ασφάλεια.

 

Υγιεινή Διατροφή Χρήσιμες Συμβουλές & Οφέλη

Υγιεινή Διατροφή Χρήσιμες Συμβουλές & Οφέλη

21 04 Blog

Οι άνθρωποι, ολοένα και περισσότερο, συνειδητοποιούν τη σημασία της υγιεινής διατροφής, η οποία πρέπει να αποτελεί σταθερό μέρος της καθημερινής μας ζωής.  

Σίγουρα, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλοί περιττοί μύθοι και πεποιθήσεις σχετικά με την υγιεινή διατροφή, τα οποία καθιστούν το ζήτημα της διατροφής πολύ πιο περίπλοκο από ό,τι χρειάζεται. Η γλουτένη, το λίπος ή η ζάχαρη κατηγορούνται για την παγκόσμια παχυσαρκία και όλη η παραφιλολογία προτρέπει στο να γίνουμε vegan. Λόγω μιας τέτοιας ενημερωτικής ζούγκλας, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι άνθρωποι συχνά αποτυγχάνουν ή προτιμούν να μην ξεκινήσουν να τρώνε πιο υγιεινά τρόφιμα, επειδή δυσαρεστούνται με την ιδέα ότι θα πρέπει να καταναλώνουν μόνο ένα ορισμένο είδος τροφής. Τα πράγματα, ωστόσο, είναι πιο απλά.

Πώς ορίζεται η υγιεινή διατροφή;

Σύμφωνα με το λεξικό του Πανεπιστημίου του Cambridge η υγιεινή διατροφή είναι αυτή που πιστεύεται ότι είναι καλή για την ανθρώπινη υγεία επειδή δεν περιέχει τεχνητές χημικές ουσίες ή πάρα πολύ ζάχαρη και λιπαρά.

Γιατί πρέπει να τρώτε υγιεινά;

Η σύνδεση μεταξύ της διατροφής και της ανθρώπινης υγείας εξετάζεται σήμερα από αμέτρητες επιστημονικές μελέτες, την ανθρώπινη ιστορία ή την ίδια την παρατήρηση της ζωής από το άτομο, με την πάροδο του χρόνου. Η βέλτιστη διατροφή είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους, κατά μέσο όρο, οι πληθυσμοί του δυτικού κόσμου ζουν έχοντας υψηλότερο μέσο όρο ηλικίας. 

Τι μπορεί να προσφέρει μια πιο υγιεινή διατροφή;

 1. Μια υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης των καρδiαγγειακών παθήσεων και του καρκίνου.
 2. Καλύτερη ποιότητα ζωής. Οι πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες συνδέονται γενικά με το χαμηλότερο σωματικό βάρος, πράγμα που σημαίνει μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 ή προβλημάτων στις αρθρώσεις.
 3. Βελτίωση ή τουλάχιστον διατήρηση, της λειτουργίας του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της μνήμης και της καλής διάθεσης. Η διατροφή επηρεάζει γενικά το αίσθημα κόπωσης και το πώς αισθανόμαστε. Η βελτίωση της διατροφής σας είναι ένας καλός τρόπος για να επαναφορτίσετε τις μπαταρίες σας και να είστε περισσότερο χαμογελαστοί. 
 4. Πιο υγιή πέψη λόγω της βέλτιστης πρόσληψης φυτικών ινών, πρεβιοτικών και προβιοτικών. 
 5. Καλύτερη αθλητική απόδοση και σύσταση σώματος. Η επαρκής πρόσληψη όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών θα ενισχύσει την απόδοσή σας σε οποιοδήποτε άθλημα και θα βελτιώσει τη σύνθεση του σώματός σας υπέρ της μυϊκής μάζας και της απώλειας λιπώδους ιστού. 

Οφέλη της υγιεινής διατροφής

 • Ελέγχει την πρόσληψη ενέργειας
 • Παρέχει τις βέλτιστες ποσότητες θρεπτικών ουσιών
 • Βοηθά να δείχνετε και να νιώθετε καλύτερα
 • Προάγει την αθλητική απόδοση
 • Προάγει τη σωματική και ψυχική υγεία
 • Μειώνει τους κινδύνους των ασθενειών του πολιτισμού

Πώς να μάθετε να τρώτε υγιεινά;

Μια υγιεινή διατροφή δεν είναι περίπλοκη. Ξεκινήστε να τρώτε πιο υγιεινά σήμερα. Η λύση είναι βασικά πολύ απλή. Για αρχή, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να προσέχετε περισσότερο τι τρώτε αποβάλετε τη συντριπτική πλειονότητα των βιομηχανικά επεξεργασμένων τροφίμων από τη διατροφή σας και να τα αντικαταστήσετε με όσο το δυνατόν πιο φρέσκα και ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Τι να περιορίσετε ώστε να είστε πιο υγιείς;

 • Κορεσμένα λιπαρά οξέα (λίπη). Θα πρέπει να αντιπροσωπεύουν το πολύ 10% της συνολικής προσλαμβανόμενης ενέργειας. Βρίσκονται κυρίως σε ζωικά προϊόντα όπως λουκάνικα, βούτυρο, λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα. Αλλά υπάρχουν επίσης σε φυτικές πηγές με τη μορφή λίπους καρύδας. 
 • Trans ακόρεστα λιπαρά. Αυτά θα πρέπει να αντιπροσωπεύουν το 1% της συνολικής προσλαμβανόμενης ενέργειας. Πρόκειται για λίπη που γενικά κατασκευάζονται βιομηχανικά και η κύρια πηγή τους είναι μερικώς στερεοποιημένα λίπη, τα οποία μπορείτε εύκολα να αναγνωρίσετε, διαβάζοντας τις ετικέτες των προϊόντων.
 • Πρόσθετα σάκχαρα. Σύμφωνα με τη σύσταση, τα πρόσθετα σάκχαρα θα πρέπει να αποτελούν το πολύ 10% της συνολικής προσλαμβανόμενης ενέργειας. Τα περισσότερα από τα πρόσθετα σάκχαρα κρύβονται σε διάφορες σόδες με γλυκιά γεύση, γαλακτοκομικά προϊόντα ή αρτοσκευάσματα.
 • Αλάτι. Η πρόσληψη αλατιού πρέπει να είναι μικρότερη των 5 γραμμαρίων ημερησίως.  Οι τροφές με σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι περιλαμβάνουν λουκάνικα, τυριά, αρτοσκευάσματα, fast food, πατατάκια και όλα τα αλμυρά σνακ. Η μείωση της πρόσληψης αλατιού βοηθά στην πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων.
 • Αλκοόλ. Θα ήταν ιδανικό να μην καταναλώνετε αλκοόλ, ο περιορισμός της κατανάλωσής του σε περίπου μία μπύρα ή δύο ποτήρια κρασί την ημέρα είναι ευεργετικός. Η υπερβολική πρόσληψη αλκοόλ έχει συσχετιστεί με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών του πολιτισμού, συμπεριλαμβανομένης μιας σειράς καρκίνων και καρδιαγγειακών παθήσεων.
 • Μη ξεχνάτε το νερό. Είναι σημαντικό να διατηρείτε τον οργανισμό σας ενυδατωμένο καθημερινά χειμώνα, καλοκαίρι. Το νερό επιτελεί ένα πλήθος ζωτικών λειτουργιών στον οργανισμό, όπως η μεταφορά θρεπτικών συστατικών και οξυγόνων στα κύτταρα, την απομάκρυνση βακτηρίων, συμβάλλει στη πέψη, αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα, εξισορροπεί την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό προστατεύει τις αρθρώσεις, τα όργανα, τους ιστούς ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος ενώ βοηθά στη διαδικασία της αποτοξίνωσης. Προτείνεται να πίνετε τουλάχιστον 6-8 ποτήρια νερού ημερησίως και αν αθλείστε πολύ παραπάνω καθώς οι ανάγκες για νερό είναι αυξημένες.

Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε, η διατροφή έχει τεράστιο αντίκτυπο σε όλες τις πτυχές της ζωής μας και όταν σε αυτή προσθέτετε και την άσκηση, αρχίζουν πραγματικά να συμβαίνουν θαύματα. Δεν είναι καθόλου δύσκολο, απλώς ξεκινήστε σταδιακά και χωρίς ακραίες προσεγγίσεις.

Δημιουργήστε κάθε γεύμα σύμφωνα με τους κανόνες μιας ισορροπημένης διατροφής

Ακολουθώντας τις αρχές μιας υγιεινής διατροφής, μπορείτε εύκολα να χειριστείτε την προκύπτουσα ενεργειακή αξία κάθε γεύματος σύμφωνα με τους στόχους σας.

 • Αφιερώστε το 1/2 του πιάτου στα πιο πολύχρωμα λαχανικά και φρούτα. Γιατί; Θα συμβάλλετε στη βέλτιστη πρόσληψη μιας σειράς μικροθρεπτικών συστατικών, φυτοθρεπτικών συστατικών, φυτικών ινών
 • Αφιερώστε το 1/4 του πιάτου σε πρωτεΐνη. Κάθε γεύμα πρέπει να έχει μια μερίδα πρωτεΐνης περίπου στο μέγεθος της παλάμης σας. Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και τη συντήρηση των μυών, τη βέλτιστη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, προάγει επίσης την αίσθηση κορεσμού και καταπολεμά αποτελεσματικά την επιθυμία για γλυκό. Προτιμήστε περισσότερους διαιτητικούς τύπους κρέατος και μην κολλήσετε με μία μόνο πηγή πρωτεΐνης για κάθε γεύμα.
 • Αφιερώστε το 1/4 του πιάτου σε υδατάνθρακες. Λόγω της αλλαγής του τρόπου ζωής και της χαμηλότερης ενεργειακής απόδοσης, δεν χρειαζόμαστε τόσους υδατάνθρακες όσο κάποτε.
 • Λίπη. Αυτά αποτελούν ήδη ένα φυσικό μέρος των περισσότερων πηγών ζωικής πρωτεΐνης, επομένως δεν χρειάζεται να τους δώσετε επιπλέον προσοχή.

Τι δεν αποτελεί σίγουρα μια υγιεινή διατροφή;

 1. Μια υγιεινή διατροφή δεν σχετίζεται με την τελειομανία και το στυλ. Πρόκειται για μια μακροχρόνια διαδικασία. Δεν έχει σημασία τι κάνετε περιστασιακά! Σημασία έχει τι κάνετε κάθε μέρα.
 2. Μια υγιεινή διατροφή δεν αφορά ατελείωτες μετρήσεις και μείωση θερμίδων. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να επικεντρωθείτε και να παρατηρήσετε πως τρέφεστε.
 3. Η υγιεινή διατροφή δεν ενέχει περίπλοκους κανόνες και εξάλειψη ολόκληρων ομάδων τροφίμων. Προϋποθέτει την τήρηση βασικών και απλών αρχών και τη χρήση της κοινής λογικής, οι ακραίες επιλογές δεν ενδείκνυνται.
 4. Μια υγιεινή διατροφή δεν σημαίνει ατελείωτη προετοιμασία γευμάτων σε καθημερινή βάση. Κανείς δεν θέλει να ξοδεύει πάρα πολύ χρόνο στην κουζίνα, οπότε μπορεί να είναι αρκετό εάν προετοιμάζετε μεγαλύτερα γεύματα για παράδειγμα δύο φορές την εβδομάδα και τις υπόλοιπες μέρες να προετοιμάζετε γρήγορα σνακ.

Η υγιεινή διατροφή συμβάλλει και στην βιωσιμότητα του πλανήτη μακροπρόθεσμα

Μπορείτε να φανταστείτε να καταναλώνετε την ίδια ποσότητα φαγητού σε ένα χρόνο, δύο, πέντε ή ακόμη και δέκα χρόνια; Μια υγιεινή διατροφή πρέπει να είναι βιώσιμη για εσάς, αλλά και τον πλανήτη μας μακροπρόθεσμα. Ο αριθμός των ατόμων που διαβιούν αυξάνεται συνεχώς στο πλαίσιο ενός αυξανόμενου πληθυσμού, αλλά η γεωργική ικανότητα εξαντλείται. Γι΄ αυτό πρέπει να δρούμε περισσότερο σκεπτόμενα όσον αφορά τα τρόφιμα και να μην τα σπαταλάμε.

Στο σταυροδρόμι μιας μακροπρόθεσμης βιώσιμης διατροφής για εμάς και τον πλανήτη υπάρχουν ομάδες τροφίμων που μπορούν να βοηθήσουν και αποτελούν μέρος οποιασδήποτε ισορροπημένης διατροφής. Τέτοια τρόφιμα περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, τοπικά και εποχιακά φρούτα, λαχανικά, πατάτες, δημητριακά ή όσπρια.

Ποιο είναι το συμπέρασμα;

Με τη βελτίωση της διατροφής σας, είναι πραγματικά δυνατό να επηρεάσετε θετικά την τρέχουσα και τη μελλοντική σας υγεία. Οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες είναι δεδομένο πως θα σας βοηθήσουν να νιώσετε άνετα με το σώμα σας και να ζήσετε μια υγιεινή και ικανοποιητική ζωή, τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο!

 

 

 

 

Επικοινωνία
Αγ. Αναργύρων 40, Κορωπί 194 00
Δ. Σέχου 17 & Αντιμαχίδου, Αθήνα 117 43
info@spartan.gr
210 92 32 437

ΓΕΜΗ: 86872902000

facebook instagram twitter youtube linkedin
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
 
espa-banner
e banner EL