Κανόνες ασφαλείας στο βουνό

Κανόνες ασφαλείας στο βουνό


Το βουνό αποτελεί ιδανικό προορισμό εξόρμησης για όλους μας. Μπορεί να «φιλοξενήσει» οικογένειες, παρέες φίλων ή ακόμα και μοναχικούς ορειβάτες. Οι δραστηριότητες που μπορεί να προσφέρει στους ενδιαφερόμενους ποικίλουν ανάλογα με την εμπειρία τους , την μορφολογία του βουνού καθώς και τις καιρικές συνθήκες (πεζοπορία, ορειβασία, αναρρίχηση).

Κοινοί άξονες κάθε επισκέπτη αποτελούν η αναζήτηση:

  • Ηρεμίας
  • Ψυχολογικής ανανέωσης
  • Αδρεναλίνης
  • Περιπέτειας
  • Διασκέδασης
  • Επαφής με τη φύση

Ανεξάρτητα, όμως, από τους θετικούς παράγοντες που μπορεί να προσφέρει μια ορεινή εξόρμηση, υπάρχουν πολλαπλοί κίνδυνοι που μπορεί να ελλοχεύουν σε κάθε δραστηριότητα που λαμβάνει χώρα σε ένα βουνό. Χρέος μας αποτελεί η σωστή ενημέρωση και η εφαρμογή των ακόλουθων κανόνων και βέλτιστων πρακτικών, προκειμένου να παρευρισκόμαστε στο βουνό με ασφάλεια.

Περιβάλλον

Κάθε ορεινός προορισμός διαθέτει διαφορετικά και ποικίλα μορφολογικά χαρακτηριστικά. Αποτελεί, λοιπόν, ευθύνη κάθε οδοιπόρου προτού επισκεφτεί το χώρο να έχει ενημερωθεί πλήρως για τις ιδιομορφίες και τους κινδύνους που μπορεί να «κρύβει». Έχοντας λάβει γνώση για τις ιδιαιτερότητες του βουνού μπορεί να σχεδιάσει και να προγραμματίσει στον βέλτιστο βαθμό την όλη εξόρμηση. Σχεδιάζει την πιο βατή διαδρομή, αποφεύγει επικίνδυνα σημεία και μέρη (γκρεμούς, πλαγιές με πιθανές κατολισθήσεις κτλ.), υπολογίζει τον απαιτούμενο χρόνο υλοποίησης και προσδιορίζει πιθανά σημεία ξεκούρασης, ανάπαυσης ή και διανυκτέρευσης. Τέλος, για όλο το πρόγραμμα παραμονής στον ορεινό χώρο κρίνεται αναγκαίο να είναι ενήμερο είτε κάποιο τρίτο πρόσωπο είτε οι τοπικές αρχές.

Ορειβάτης

Ο ορειβάτης, αποτελεί το κύριο πρόσωπο που θα εκτελέσει την επιθυμητή δραστηριότητα και είτε αποτελεί μέλος ομάδας είτε βρίσκεται μόνος του, απαιτείται να κάνει μια αυτοαξιολόγηση πριν από την πραγματοποίηση της εξόρμησης. Ο υπερβολικός ενθουσιασμός ή αυτοπεποίθηση δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παρασύρει τον επισκέπτη όντας μη αντικειμενικός για τις δυνατότητές του. Οι ικανότητες που οφείλει να αξιολογήσει είναι:

  • Η φυσική και σωματική του κατάσταση
  • Η ψυχολογική του ετοιμότητα και προετοιμασία
  • Η εμπειρία του σε ορεινές εξορμήσεις
  • Η γνώση τρόπων επιβίωσης και πρώτων βοηθειών
  • Η κρίση και τα αντανακλαστικά
  • Ο τεχνικός εξοπλισμός που διαθέτει

Λαμβάνοντας υπόψιν όλους τους προαναφερόμενους παράγοντες, ο ορειβάτης μπορεί να επιλέξει την κατάλληλη διαδρομή, δραστηριότητα, επίπεδο δυσκολίας και χρονική διάρκεια για την εξόρμησή του. Κατά τον τρόπο αυτό θα αναγνωρίσει τα όριά του και την αντοχή του προκειμένου να μην συμμετέχει σε δραστηριότητες που θα τον εξαντλήσουν και πιθανώς να τον εκθέσουν σε κίνδυνο.

Καιρικές Συνθήκες

Ένας από τους πιο κρίσιμους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσει μία επίσκεψη στο βουνό είναι ο καιρός. Όντας σε εξωτερικό χώρο, οι ορειβάτες σε περίπτωση κακών καιρικών συνθηκών (καταιγίδα, χιονόπτωση, θύελλα, ηλίαση κτλ.) μπορούν να έρθουν αντιμέτωποι με ακραίες θερμοκρασίες και δύσκολες συνθήκες επιβίωσης. Συνεπώς, πρέπει να έχουν μελετήσει τις καιρικές προβλέψεις προκειμένου να είναι σε θέση να προγραμματίσουν κατάλληλα τον χρόνο διεξαγωγής της εξόρμησης. Παρόλα αυτά, ακόμα και σε περίπτωση ξαφνικής αλλαγής του καιρού, οφείλουν οι επισκέπτες να είναι κατάλληλα εξοπλισμένοι και προετοιμασμένοι για να ανταπεξέλθουν στις καιρικές κακουχίες.

Κλήση βοήθειας

Σε περίπτωση κινδύνου κάθε ορειβάτης πρέπει να γνωρίζει τα στοιχεία επικοινωνίας των αρμόδιων αρχών. Τέλος, κατά τον διεθνή κανονισμό η κλήση βοήθειας γίνεται με έξι (6) επαναλήψεις το λεπτό κάποιου έντονου σινιάλου (με φακό, με έγχρωμο ρούχο ή με κραυγές), ενώ η απάντηση, ότι σήμα ελήφθη, γίνεται με τρεις (3) επαναλήψεις το λεπτό.

Υιοθετήστε και λάβετε υπόψιν τους παραπάνω κανόνες ασφαλείας και απολαύστε κάθε σας δραστηριότητα στο βουνό, πρωτίστως με ασφάλεια.

 

Επικοινωνία
Αγ. Αναργύρων 40, Κορωπί 194 00
Δ. Σέχου 17 & Αντιμαχίδου, Αθήνα 117 43
info@spartan.gr
210 92 32 437

ΓΕΜΗ: 86872902000

facebook instagram twitter youtube linkedin tik-tok
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
 
espa-banner
great-place-to-work-certified
e banner EL