Πως θα είστε ευτυχισμένοι στην επαγγελματική σας ζωή


6 10 BLOG

 

Mπορεί η δουλεία να μας κάνει ευτυχισμένους;

Eίναι αυτό τελικά τόσο απαραίτητο;

Ποιος δεν έχει ταυτιστεί με εκείνη την ωραία φωτογραφία στο διαδίκτυο, όπου χαρούμενοι εργαζόμενοι, όλοι μαζί σε ένα χώρο με μια μοναδική θετική ενέργεια, γύρω από ένα τραπέζι, εργάζονται, γελούν, μοιράζονται ιδέες και γνώσεις.

Υπάρχουν αλήθεια τέτοιοι εργαζόμενοι που φαίνεται πραγματικά να απολαμβάνουν κάθε δημιουργικό λεπτό στον χώρο εργασία τους;

Η απάντηση είναι ναι. Υπάρχουν!

Κάποιες φορές ενδεχομένως αισθάνεσαι ότι η δουλειά σου δεν σε γεμίζει, oι απαιτήσεις και όλα όσα έχεις να κάνεις είναι τόσα πολλά, που φλερτάρεις με το burnout. Πασχίζεις να βρεις την ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής και κάνεις το λάθος που κάνουν όλοι: αντιμετωπίζεις τη δουλειά σαν κάτι καταναγκαστικό και αναζητάς το νόημα και την ευτυχία στη ζωή εκτός δουλειάς.

Μπορείς να είσαι ευτυχισμένος και εντός δουλειάς! Μην ξεχνάς ότι ένας χαρούμενος υπάλληλος είναι και πιο αποδοτικός.

Πολλοί πιστεύουν ότι η επιτυχία φέρνει την ευτυχία. Στην πραγματικότητα, όμως, ισχύει το αντίστροφο. Η ευτυχία προηγείται της επιτυχίας. Τα θετικά συναισθήματα που νιώθουμε όταν η εργασία μας κάνει ευτυχισμένους, ενισχύουν την ικανότητα λήψης αποφάσεων, την καινοτομία, την προσαρμοστικότητα και τη διαχείριση σύνθετων προβλημάτων. Με άλλα λόγια, ευτυχισμένοι εργαζόμενοι = αποδοτικότεροι εργαζόμενοι.

Σε αντίθεση, το υψηλό στρες και η εργασιακή δυστυχία «προσβάλλουν» τις εργασιακές σχέσεις, την προσωπική ζωή και την υγεία μας. Μειώνουν την αποτελεσματικότητά μας, οδηγούν σταδιακά σε λάθη ή σε συμβιβασμούς. Με άλλα λόγια, η δυστυχία, η έλλειψη engagement, το αίσθημα ότι δεν ολοκληρωνόμαστε μέσα από τη δουλειά μας, επηρεάζουν όχι μόνο την ψυχολογία αλλά και την απόδοσή μας.

Οι τρεις παγίδες που στερούν την επαγγελματική ευτυχία

Στην πλειοψηφία τους οι εργαζόμενοι πέφτουν σε κοινές παγίδες που σαμποτάρουν τη χαρά που αντλούν από την εργασία τους. Πρόκειται για αυτοκαταστροφικούς τρόπους σκέψης και εργασίας που μας κρατούν κολλημένους σε μία κατάσταση που σαμποτάρει την ευτυχία αλλά και την επιτυχία μας. Τρεις είναι οι παγίδες στις οποίες υποπίπτουν οι περισσότεροι εργαζόμενοι:

  • Η φιλοδοξία, από μόνη της δεν αποτελεί αρνητικό χαρακτηριστικό, αντίθετα δίνει ώθηση να επιτύχουμε τους στόχους μας και να εξελίξουμε την καριέρα μας. Όταν όμως συνδυάζεται με υπερβολικό ανταγωνισμό και προσήλωση σε ατομικούς στόχους και προσωπικές νίκες, χάνεται το νόημα της δουλειάς και η υποστήριξη των ανθρώπων δίπλα μας.
  • Τα πρέπει και ο κίνδυνος να λειτουργούμε με βάση αυτό που θεωρούμε ότι αναμένεται από εμάς και όχι σύμφωνα με τις επιθυμίες μας, μία παγίδα που δύσκολα αποφεύγει κάποιος στην επαγγελματική του πορεία. Η αποφυγή της παγίδας των «πρέπει» δεν συνεπάγεται την ισοπεδωτική απαξίωση όλων των κανόνων που διέπουν την κουλτούρα της επιχείρησης, αλλά την άρνηση συμμόρφωσης σε όσους βλάπτουν την καλή διάθεση και την αυθεντική, δημιουργική συνεισφορά στην εργασία.
  • Η υπερβολική εργασία και η πίεση του «always on» σύγχρονου εργασιακού περιβάλλοντος, λόγω της 24ωρης διαθεσιμότητας και του ανταγωνισμού. Το πρόβλημα με τις υπερβολικές ώρες εργασίας είναι ότι αποτελούν φαύλο κύκλο. Αυξάνουν το στρες και κατά συνέπεια τη συναισθηματική νοημοσύνη του ατόμου, καθώς και την ικανότητά του να σκέφτεται καθαρά και έξυπνα, άρα και να δουλεύει αποτελεσματικά.

Τα μυστικά για να βρεις την ευτυχία στο γραφείο

Υπάρχουν 4 πυλώνες που μπορείς να βελτιώσεις για να γίνεις ένας χαρούμενος εργαζόμενος.

1. Νόημα

Ο σκοπός και το νόημά σου αποτελούν μία αντανάκλαση των αξιών σου. Η δουλειά σου έχει νόημα όταν η καθημερινή συμπεριφορά και οι αποφάσεις σου είναι εναρμονισμένες με αυτές τις αξίες. Όταν ξέρεις ότι η δουλειά σου έχει αντίκτυπο και όταν οι συνάδελφοί σου μπορούν να βασιστούν σε εσένα και εσύ σε εκείνους, νιώθεις ασφάλεια.

2. Δέσμευση

Η δουλειά σε γενικές γραμμές θα πρέπει να σε γεμίζει. Να συμμετέχεις σε αποφάσεις που αφορούν στο τι, πότε και πώς πρέπει να γίνουν τα πράγματα και να νοιώθεις ότι είσαι αποτελεσματικός και ότι μπορείς να χειριστείς ό,τι προκύψει. Αν είσαι επικεφαλής ενός τμήματος πρέπει να δημιουργείς για τους υπαλλήλους σου ευκαιρίες εκμάθησης και εξέλιξης και να τους επιτρέπεις να χειρίζονται οι ίδιοι τις υποχρεώσεις τους και το καθημερινό τους πρόγραμμα, να τους ενθαρρύνεις να αποφορτίζονται μετά από μία κουραστική ημέρα, να αποφεύγουν το multitasking και να μην είναι διαρκώς διαθέσιμοι.

3. Ανθεκτικότητα

Η ικανότητα να χειρίζεσαι, να ελίσσεσαι, να προσαρμόζεσαι και να μαθαίνεις από τις αναποδιές, τα λάθη, τις αποτυχίες και τις απογοητεύσεις είναι βασική προϋπόθεση για να είσαι χαρούμενος εργαζόμενος. Η ανθεκτικότητα δεν έχει να κάνει με το να προσπαθείς να αποφύγεις τις δυσκολίες, να καταπιέσεις το στρες ή να αποφύγεις τις συγκρούσεις. Έχει να κάνει με το να μπορείς να χειριστείς τις προκλήσεις στη δουλειά. Η αυτοκριτική και ο επαναπροσδιορισμός είναι ένα πρώτο βήμα για να τη κατακτήσεις. Ένα άλλο βήμα είναι να είσαι ο εαυτός σου και στο γραφείο και έτσι περιορίζεται το στρες όταν προσπαθείς να δείξεις κάτι άλλο από αυτό που είσαι. Τέλος, η ανθεκτικότητα στη δουλειά έχει να κάνει και με το κατά πόσο μπορείς να αποφορτιστείς από αυτή. Κατά πόσο μπορείς να φροντίζεις την ευεξία σου και να αφιερώνεις καθημερινά χρόνο στους γύρω σου.

4. Ευγένεια

Το τελευταίος πυλώνας είναι η ευγένεια. Να συμπεριφέρεσαι στους άλλους με αξιοπρέπεια και σεβασμό, να έχεις ενσυναίσθηση και να δείχνεις συμπόνια και φυσικά να μπορείς να διαχειριστείς αποτελεσματικά τις διαφωνίες. Η ευγένεια στο γραφείο ξεκινάει με τους καλούς τρόπους. Μάθε να μοιράζεσαι, να δίνεις feedback, να επιβραβεύεις, να χτίζεις σχέσεις εμπιστοσύνης, να είσαι καλός ακροατής, να συνεργάζεσαι και να μπορείς να μπαίνεις στη θέση του άλλου και να ζητάς συγνώμη.

Τα οφέλη μίας δουλειάς που σε γεμίζει

Όταν η δουλειά σου σε γεμίζει, βελτιώνεις την υγεία και την ευεξία σου, είσαι περισσότερο δημιουργικός, μπορείς να επιλύεις καλύτερα το κάθε πρόβλημα, γίνεσαι πιο αποδοτικός και καινοτόμος και μπορείς να εξελιχθείς πιο γρήγορα.

Άτομα που η δουλειά τους γεμίζει, είναι περισσότερο αυθεντικά, αφοσιωμένα σε αυτό που κάνουν και περισσότερο πρόθυμα να συνεισφέρουν πέρα από τα καθήκοντά τους και φυσικά έχουν βρει το νόημα στη δουλειά τους.

Ένας χαρούμενος υπάλληλος μπορεί να δει την ευρύτερη εικόνα, να διαχειριστεί καλύτερα το άγχος, να αποφορτιστεί από την πίεση της δουλειάς και να διαχειριστεί καλύτερα τις διαφωνίες.

Ένας χαρούμενος υπάλληλος είναι επίσης και πιο συμπαθητικός, πιο αξιόπιστος, πιο αποτελεσματικός και πιο υποστηρικτικός.

 

Το αν θα είσαι ευτυχισμένος ή όχι στη δουλειά σου, είναι στο χέρι σου.

Είναι στο χέρι σου να δημιουργήσεις ένα φιλικό περιβάλλον εργασίας,

ακόμα και αν δεν τα πας καλά με όλους τους συναδέλφους σου.

 

Μην ξεχνάς ότι όλα είναι θέμα χημείας!

Επικοινωνία
Αγ. Αναργύρων 40, Κορωπί 194 00
Δ. Σέχου 17 & Αντιμαχίδου, Αθήνα 117 43
info@spartan.gr
210 92 32 437

ΓΕΜΗ: 86872902000

facebook instagram twitter youtube linkedin tik-tok
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
 
espa-banner
great-place-to-work-certified
e banner EL