H αξία της φιλίας

H αξία της φιλίας


Οι φίλοι παίζουν σημαντικό ρόλο στην ψυχική υγεία των ανθρώπων και στη συνολική ποιότητα ζωής τους. Φίλοι είναι αυτοί που σε κάνουν να νιώθεις ο εαυτός σου, που σε κάνουν να γελάς και να νιώθεις καλά κάθε στιγμή. Είναι αυτοί που βρίσκονται δίπλα σου στα καλά και τα κακά, τα εύκολα και τα δύσκολα και σε στηρίζουν.

Μέσα από τη φιλία, οι άνθρωποι γνωρίζουν καλύτερα τον εαυτό τους, ωριμάζουν και γεμίζουν εμπειρίες.


Υπάρχει αληθινή φιλία;

Η αληθινή φιλία, όπως και κάθε σχέση, απαιτεί θυσίες, προθυμία, επένδυση χρόνου, ειλικρίνεια, αυθεντικότητα, πίστη, στοργή, αποδοχή και ανιδιοτέλεια. Εάν προσπαθείτε μονίμως να εντυπωσιάσετε τους άλλους γύρω σας χωρίς να εκφράζετε τις ειλικρινές σας σκέψεις, η σχέση θα παραμείνει επιφανειακή και δεν θα αναπτυχθεί, ενώ παράλληλα θα αποτρέψετε τη σύναψη μιας αληθινής φιλίας, στερώντας από τους άλλους την ευκαιρία να γνωρίσουν τον πραγματικό σας εαυτό. Αν επενδύετε σε ανθρώπους με σκοπό το συμφέρον, την συνήθεια ή την ευκολία, αποδεχτείτε πως δεν πρόκειται για γνήσια φιλία αλλά για παροδικές γνωριμίες. Στην περίπτωση αυτή, μην αναμένετε την πληρότητα που συνοδεύει κάθε αληθινή φιλία και διαχωρίστε τα συναισθήματά σας πριν βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων.


Ποια τα οφέλη της ουσιαστικής φιλίας;

Όλοι οι άνθρωποι χρειάζονται φίλους στη ζωή τους που να μπορούν να μοιραστούν μαζί τους τα μυστικά τους, να γιορτάσουν τα ευχάριστα και να βρουν στοργή και συμπόνια στα άσχημα. Όσα χρόνια κι αν περάσουν, πάντα μένουν χαραγμένες στο μυαλό μας οι μοναδικές στιγμές που έχουμε βιώσει μαζί με τους φίλους μας. Ανάμεσα στα πολλά θετικά που προσφέρει η φιλία στους ανθρώπους είναι η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης, το μοίρασμα, η απεριόριστη αγάπη, η ατελείωτη διασκέδαση και η επιστροφή στην πραγματικότητα σε περίπτωση που παραστρατήσετε.


Αντέχουν οι φιλίες στον χρόνο;

Είναι προφανές πως η φιλία χρειάζεται χρόνο για να αναπτυχθεί. Θα πρέπει να είστε πρόθυμοι να ανοιχτείτε και αντίστοιχα και εσείς να γνωρίσετε τους φίλους σας καλύτερα. Με την πάροδο του χρόνου, θα μάθετε να μοιράζεστε διαφορετικές εμπειρίες και πτυχές του εαυτού σας με φίλους από διάφορα περιβάλλοντα με άλλα χαρακτηριστικά, συνήθειες και κουλτούρα ο καθένας. Πολλές φορές επιλέγουμε διαφορετικούς φίλους ανάλογα με την οικογενειακή κι επαγγελματική μας κατάσταση ή τις συνήθειες μας. Η διαφοροποίηση αυτή στις επιλογές μας είναι ενδιαφέρουσα και χρήσιμη αρκεί να μην αλλάζουμε τους φίλους μας ανάλογα με τις διαθέσεις μας. Η φιλία οφείλει να έχει ρίζες, κορμό και κλαδιά για να αποκτήσει καρπούς και θα ήταν κρίμα να εγκαταλείπαμε μια φιλία μόνο και μόνο γιατί τα ενδιαφέροντα ή οι συνήθειες μας άλλαξαν.


Ποια είναι τα απαραίτητα συστατικά μιας φιλίας;

Ο σεβασμός είναι προαπαιτούμενο συστατικό της, όπως άλλωστε σε κάθε σχέση. Βασικό χαρακτηριστικό μιας υγιούς φιλίας είναι η ελευθερία, η ανεξαρτησία και η ευελιξία. Η εμπιστοσύνη και η αποδοχή αποτελούν δύο ακόμη βασικές αξίες της φιλίας. Να είστε ειλικρινείς και να αποδέχεστε τις επιλογές των φίλων σας. Δεν χρειάζεται να είστε επικριτικοί, όμως αν πιστεύετε ότι ο φίλος σας κάνει λάθος, εξηγείστε του το σκεπτικό σας με επιχειρήματα και σεβαστείτε το δικαίωμα να επιλέξει τη δική του πορεία.

Οι φίλοι είναι η οικογένεια που επιλέγουμε και η φιλία είναι ένα από τα καλύτερα δώρα που προσφέρει η ζωή. Όταν την βρείτε, κρατήστε την σφιχτά, εκτιμήστε την και διατηρήστε την, γιατί είναι αυτή που μπορεί να σας φέρει στιγμές χαράς και ασφάλειας καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής σας.


Η επένδυση στους φίλους μας είναι η μεγαλύτερη

και η πιο ανέξοδη επένδυση όλης μας της ζωής.

 

 

 

Επικοινωνία
Αγ. Αναργύρων 40, Κορωπί 194 00
Δ. Σέχου 17 & Αντιμαχίδου, Αθήνα 117 43
info@spartan.gr
210 92 32 437

ΓΕΜΗ: 86872902000

facebook instagram twitter youtube linkedin tik-tok
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
 
espa-banner
great-place-to-work-certified
e banner EL