Τρόποι να απολαύσετε το ποτό σας με ασφάλεια


07 04 Blog

Οι γιορτινές ημέρες είναι συνυφασμένες με το αλκοόλ, οι περισσότεροι καταναλώνουμε οινοπνευματώδη ποτά και μάλιστα με μεγαλύτερη συχνότητα και σε μεγαλύτερη ποσότητα από το συνηθισμένο. 

Η αλήθεια είναι ότι το αλκοόλ αποτελεί «σύντροφο» στα γιορτινά τραπέζια, τα οποία κατά κανόνα έχουν μεγάλη διάρκεια οπότε η υπερκατανάλωση αλκοόλ είναι πιο πιθανή.

Όλοι μπορούμε να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά, εφ’ όσον είμαστε ενήλικες και δεν υπάρχουν αντενδείξεις για λόγους υγείας. Πόσο μπορούμε όμως να πιούμε δίχως να επιβαρύνουμε την υγεία μας, αλλά ούτε και τη σιλουέτα μας; Και τι μπορούμε να κάνουμε για να μην μας «πειράξει» το αλκοόλ;

 

Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση αλκοόλ.

Πως μπορούμε να προλάβουμε το hangover;

Υπάρχουν κάποιες πρακτικές συμβουλές τις οποίες, εάν εφαρμόσουμε, θα απολαύσουμε το ποτό μας χωρίς κανένα πρόβλημα. Ο βασικότερος κανόνας πρόληψης για να μην μεθύσουμε, είναι να μην πιούμε αλκοόλ επειδή αυτό όμως σε πολλές περιπτώσεις δε τηρείται προετοιμάζουμε τον οργανισμό μας ώστε να αποφύγουμε δυσάρεστες συνέπειες.

Δεν πίνουμε με άδειο στομάχι. Ένα σνακ ή ένα γεύμα μια ώρα πριν την κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μας βοηθήσει. Καταναλώνουμε πριν την έξοδο κατά προτίμηση κάποιο σνακ με αλμυρό τυρί, λιπαρή τροφή, μια κουταλιά λάδι, ένα ποτήρι γάλα, καθώς επιβραδύνουν την απορρόφηση του αλκοόλ από το σώμα.

 Όταν βγαίνετε για να διασκεδάσετε, να θυμάστε ότι πρέπει να γυρίσετε σπίτι σας ασφαλείς, γι’ αυτό:

  • Προγραμματίστε πώς θα γυρίσετε σπίτι πριν ξεκινήσετε. Αν δεν έχετε καθορίσει από πριν τον οδηγό της παρέας, βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζί σας τον αριθμό ενός ραδιοταξί και ότι έχετε μαζί σας αρκετά χρήματα ώστε να επιστρέψετε σπίτι με ασφάλεια.
  • Κατά τη διάρκεια κατανάλωσης αλκοόλ, κάνετε διαλείμματα κατανάλωσης νερού. Ιδανικά ένα ποτήρι νερό με κάθε ποτό, γιατί το αλκοόλ μας οδηγεί συχνά στην τουαλέτα, αφυδατώνοντας τον οργανισμό και επιδεινώνοντας τη μέθη.
  • Εάν το είδος ποτού το επιτρέπει, προσθέστε σε αυτό νερό ή παγάκια αυξάνοντας έτσι τον όγκο του, αλλά κρατώντας το ποσοστό της αλκοόλης σταθερό.
  • Δεν βιάζεστε να πιείτε το ποτό σας, το απολαμβάνετε με αργούς ρυθμούς πριν προχωρήσετε στο δεύτερο ποτήρι. Ιδανικά, καλό θα ήταν να υπάρχει κάποιο συνοδευτικό φαγητό (όχι πολύ αλμυρό) στο τραπέζι, καθώς το άδειο στομάχι απορροφά γρηγορότερα το αλκοόλ.
  • Μείνετε σε μία επιλογή ποτού. Έτσι δεν χάνετε το λογαριασμό στο πόσο έχετε πιει, αλλά και δεν ανακατεύετε διάφορα ποτά, επιβαρύνοντας το στομάχι σας.
  • Επιλέγετε ποτά ή κοκτέιλ χωρίς ζαχαρούχα αναψυκτικά που επιτείνουν τη δράση του αλκοόλ. Μη ξεγελιέστε με τα γλυκά ποτά τύπου λικέρ καθώς η γλυκόζη που περιέχουν οδηγεί στη γρηγορότερη απορρόφηση της αλκοόλης.
  • Αποφεύγετε τις «μπόμπες» – νοθευμένα ποτά. Αν δεν είστε βέβαιοι για την ποιότητα των ποτών, προτιμήστε μια μπύρα, ένα εμφιαλωμένο κρασί ή ένα από τα τυποποιημένα κοκτέιλ γνωστών ετικετών.
  • Όσα οινοπνευματώδη προέρχονται από απόσταξη (π.χ. ούζο, βότκα) είναι πιο βαριά από εκείνα που προέρχονται από ζύμωση (π.χ. μπύρα).
  • Μη δέχεστε ποτά από αγνώστους και μην αφήνετε εκτεθημένο το ποτό σας. Είναι πολύ εύκολο για κάποιον να «πειράξει» το ποτό σας προσθέτοντας κάτι μέσα σε αυτό.
  • Στην περίπτωση που υπάρχει η δυνατότητα να χορέψετε, μη το σκέφτεστε μπείτε στο χορό, αφού ιδρώνοντας αποβάλετε την αλκοόλη.

Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και η αντίδρασή του στην κατανάλωση αλκοόλ ποικίλλει. Σεβόμαστε τα όρια του δικού μας οργανισμού.

Η ικανότητα του σώματός να επεξεργάζεται το αλκοόλ εξαρτάται από την ηλικία, το βάρος και το φύλο μας. Οι άνδρες και οι γυναίκες επεξεργάζονται το αλκοόλ διαφορετικά και για το λόγο αυτό, υπάρχει διαφοροποίηση στο προτεινόμενο όριο μονάδων για κάθε φύλο.  

 

Ποια είναι η μέτρια ή "υγιής" κατανάλωση αλκοόλ;

Οι επίσημες συστάσεις συνιστούν ημερήσια κατανάλωση έως 1 μερίδας αλκοόλ για τις υγιείς γυναίκες και έως 2 μερίδων για τους υγιείς άντρες.

Μία μερίδα αλκοόλ αντιστοιχεί σε ένα από τα εξής:

  • 1 ποτήρι κρασί των 120 ml
  • 1 μπύρα των 240-330 ml
  • 1 «σκληρό» ποτό (ουίσκι, βότκα, τζιν, ρούμι, τεκίλα κ.τ.λ.) των 40-50 ml
  • 1 ποτό «ready to drink» (είναι τα τυποποιημένα, συνήθως «γλυκά» αλκοολούχα ροφήματα) των 240 ml

Η υπερκατανάλωση αλκοόλ μπορεί να κάνει δύσκολη τη ζωή. Εάν το παρακάνατε, ακολουθήστε τις εξής συμβουλές :

Στις πιο ήπιες περιπτώσεις μέθης, ξεκινάμε άμεσα: 

  • Πιείτε πολλά υγρά. Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να πιείτε μεγάλες ποσότητες καφεΐνης. Αντιθέτως, επειδή η καφεΐνη είναι διεγερτική, συνιστάται σε μέτριες ποσότητες. Καλύτερο είναι να πιείτε πολύ νερό, καθώς και παγωμένο τσάι.
  • Πιείτε χυμούς. Στύψτε πορτοκάλι ή κόκκινο γκρέιπφρουτ. Τα φρούτα αυτά θα σας παράσχουν ενέργεια και θρεπτικά συστατικά που εξουδετερώνουν την παρουσία του αλκοόλ στο αίμα σας.
  • Να κάνετε ένα περίπατο με γρήγορο βήμα. Με το ζωηρό περπάτημα για 10-15 λεπτά μπορεί να αναζωογονηθείτε.

 

Πιείτε & απολάυστε το ποσό σας, μην επιτρέψετε να σας πιει.

Στην υγειά σας!

 

Επικοινωνία
Αγ. Αναργύρων 40, Κορωπί 194 00
Δ. Σέχου 17 & Αντιμαχίδου, Αθήνα 117 43
info@spartan.gr
210 92 32 437

ΓΕΜΗ: 86872902000

facebook instagram twitter youtube linkedin tik-tok
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
 
espa-banner
great-place-to-work-certified
e banner EL