Ανοιξιάτικες Αλλεργίες – Οδηγός Επιβίωσης


 ALLERGIES

Την άνοιξη η φύση είναι στα καλύτερά της, ξυπνάει από το λήθαργο του χειμώνα και τα μάτια μας γεμίζουν από την ομορφιά της αλλά και τα… αλλεργικά συμπτώματά της.

Εκτός από το βασικό υπαίτιο που είναι η γύρη έρχεται να προστεθεί και το φαινόμενο της Αφρικανικής σκόνης που θα μπορούσε να συμβεί μία οποιαδήποτε άλλη εποχή. Συνέβη, όμως, την άνοιξη. Την εποχή που οι αλλεργίες ήδη βρίσκονται «σε άνθηση» διεκδικώντας να πάρει την πρωτιά σε συμπτώματα και συνέπειες για την υγεία μας. Ο συγχρονισμός του φαινομένου  με τους ανοιξιάτικους μήνες δεν αποτελεί σύμπτωση, αφού οφείλεται στο  συνδυασμό των ατμοσφαιρικών συστημάτων που επικρατούν σε Μαρόκο, Αλγερία, Τυνησία, Λιβύη και Μεσόγειο.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία γενικότερη αίσθηση πως οι ανοιξιάτικες αλλεργίες βρίσκονται σε έξαρση και ταλαιπωρούν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Βασικά, δεν πρόκειται για «αίσθηση» αλλά για μία πραγματικότητα, η οποία επιβεβαιώνεται και από σχετική πρόσφατη έρευνα η οποία έδειξε πως η εποχή της γύρης αρχίζει πλέον 20 ημέρες νωρίτερα και διαρκεί 10 ημέρες περισσότερο απ’ ό,τι στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Επίσης, η γύρη στην ατμόσφαιρα έχει αυξηθεί κατά 21%.

Κάθε χρόνο πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από τα συνήθη συμπτώματα τα οποία εκδηλώνονται σε άτομα με αλλεργία, τα πιο αναπόφευκτα από αυτά είναι:

Αλλεργικά Συμπτώματα

  1. Αναπνευστικά (βήχας, δύσπνοια, άσθμα, πνευμονία)
  2. Δυσφορία, βάρος ή πόνος στο στήθος
  3. Υπνηλία
  4. Δερματίτιδες
  5. Ερεθισμός στα μάτια
  6. Φτάρνισμα
  7. Ρινική συμφόρηση & καταρροή
  8. Ενόχληση στο λαιμό

Όλα αυτά είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά χαρακτηριστικά για τον οργανισμό του ατόμου, μιας και του προκαλούν εξάντληση στερώντας του την ενέργεια για εργασία ή ακόμα και για ύπνο.

Ακολουθώντας μερικές πρακτικές συμβουλές που μπορείτε να εφαρμόσετε στην καθημερινότητά σας, μπορείτε να μειώσετε την έντασή τους, ακόμα να βάλετε στοπ στις επεκτατικές τους τάσεις και να χαρείτε τις ομορφιές της άνοιξης χωρίς τα αλλεργικά παρελκόμενα…

  • Η σωστή διατροφή μπορεί να αποδειχθεί ένας ακόμα σύμμαχός σας. Ένας γερός οργανισμός με ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να ανταπεξέλθει σε διάφορες «δοκιμασίες» υγείαςαποτελεσματικότερα από κάποιον που διαθέτει εξασθενημένο ανοσοποιητικό. Επίσης, η επάρκεια του οργανισμού σας σε βιταμίνη D3 είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της άμυνας σας.
  • Βιταμίνη , επιστρατεύσετε τροφές και φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C, αφού συμβάλλει στη μείωση της αρχικής παραγωγής ισταμίνης, την ουσία που είναι υπεύθυνη για την εμφάνιση των αλλεργικών συμπτωμάτων (καταρροή μύτης, δάκρυα κ.λ.π.).
  • Αποφύγετε οτιδήποτε σας δημιουργεί την αλλεργία όπως το να βρίσκεστε κοντά σε δέντρα ή λουλούδια που έχετε εντοπίσει ότι σας ενοχλούν καθώς και σημεία που έχουν μεγάλες ποσότητες γύρης (πάρκα, κήπους). Όσο πιο μακριά από τη γύρη, τόσο το καλύτερο για εσάς. Επιπλέον, ανακαλύψτε σε ποιες τροφές ενδέχεται να είστε αλλεργικοί και αποκλείστε τις από τις προτιμήσεις σας.
  • Το νερό αποδεικνύεται πολύτιμος σύμμαχος. Αν ο οργανισμός σας δεν είναι καλά ενυδατωμένος ανεβαίνουν τα επίπεδα ισταμινών επιδεινώνοντας τα αλλεργικά συμπτώματα.
  • Το θαλασσινό νερό επιδρά ευεργετικά, αν έχετε την τόλμη να ξεκινήσετε νωρίς το κολύμπι στη θάλασσα, προσφέρετε στον εαυτό σας ένα… σωτήριο τρόπο να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα της αλλεργίας. Το ολιγόλεπτο κολύμπι στη θάλασσα μπορεί να αποβεί σωτήριο για τον οργανισμό σας! Εναλλακτικά, μπορείτε να καταφύγετε σε ρινικά σπρέι που περιέχουν θαλασσινό νερό, είτε για πλύσεις, είτε για εισπνοές ως αποσυμφορητικά.
  • Φροντίστε ακόμα πιο σχολαστικά την καθαριότητα του σπιτιού. Διατηρήστε το σπίτι σας καθαρό, τηρώντας τους κανόνες υγιεινής. Παρ΄ όλα αυτά, επιλέξτε να μην αερίζετε τον χώρο σας όταν έχει δυνατό αέρα. Αν έχετε ιονιστή στο σπίτι ή στο γραφείο αξιοποιήστε τον στο έπακρο. Οι καθαριστές αέρα - ιονιστές εξαλείφουν τις ρυπογόνες και αλλεργιογόνες ουσίες.
  • Η συχνή αλλαγή ρούχων σάς προστατεύει από την έκθεσή σας σε αλλεργιογόνες ουσίες, όπως και το ντους όταν επιστρέφετε σπίτι, αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο να τις μεταφέρετε στο χώρο σας.
  • Αντισταμινικά, σκεφτείτε έξυπνα και συμπεριφερθείτε προληπτικά, προμηθευτείτε τα απαραίτητα φάρμακα/ αντισταμινικά πριν να είναι αργά!
  • Η περισσότερη γύρη βρίσκεται στον αέρα νωρίς το πρωί και κοντά στο σούρουπο της ημέρας. Εάν πρόκειται να βγείτε έξω σε περιόδους με υψηλή γύρη, σκεφτείτε να φορέσετε γυαλιά ηλίου ή ακόμη και μάσκα, καθώς οι μάσκες N95 είναι εξαιρετικές στο να εμποδίζουν τη γύρη.

Αν έχετε την υποψία πως είστε αλλεργικοί σε «κάτι», ένα τεστ αλλεργίας μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε ποιοι είναι ακριβώς οι παράγοντες που σας επηρεάζουν. Όσα περισσότερα γνωρίζετε γι’ αυτά που σας προκαλούν εποχική (ή και μη) αλλεργία, τόσο πιο στοχευμένη αντιμετώπιση θα έχετε στο πρόβλημα που σας απασχολεί συγκεκριμένες περιόδους. 

Επικοινωνία
Αγ. Αναργύρων 40, Κορωπί 194 00
Δ. Σέχου 17 & Αντιμαχίδου, Αθήνα 117 43
info@spartan.gr
210 92 32 437

ΓΕΜΗ: 86872902000

facebook instagram twitter youtube linkedin tik-tok
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
 
espa-banner
great-place-to-work-certified
e banner EL