Tips για την αποφυγή του Πνιγμού


28 07NEW3 BLOG

 

Οι πνιγμοί στη θάλασσα είναι σοβαρό και δυστυχώς κοινό ατύχημα που μπορεί να συμβεί αν δε τηρούνται ορισμένες προφυλάξεις και μέτρα ασφαλείας.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, περισσότεροι από 350 έως 400 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους από πνιγμό ετησίως. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι, σε μια χώρα όπου περιτριγυρίζεται από θάλασσα, ένα μεγάλο ποσοστό κατοίκων (αγγίζει ακόμη και το 60%, όπου σημαντικό ποσοστό αυτών είναι παιδιά και έφηβοι) δεν γνωρίζει πώς να κολυμπά και πώς να τηρεί βασικούς κανόνες ασφαλείας με στόχο την αποφυγή των πνιγμών.

Πέρα από την εξοικείωση του πληθυσμού με το νερό και την εκμάθηση κολύμβησης, η τήρηση κάποιων βασικών κανόνων ασφαλείας, είναι σημαντική για την αποφυγή των πνιγμών στη χώρα μας.

Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές μπορείτε να απολαύσετε μία ασφαλή και ευχάριστη εμπειρία στη θάλασσα.

1. Μάθετε να κολυμπάτε. Είναι σημαντικό να μάθετε την τεχνική της κολύμβησης πριν μπείτε στην θάλασσα. Αν δεν ξέρετε καλά να κολυμπάτε, προτιμήστε να κολυμπάτε κοντά στην ακτή ή να φοράτε σωσίβιο.

2. Κολυμπάτε πάντα με συντροφιά, ώστε σε περίπτωση που αντιμετωπίσετε προβλήματα στο νερό να μπορούν να σας βοηθήσουν τα άλλα άτομα.

3. Μην υπερεκτιμάτε τις ικανότητές σας και μη περιπλανάστε πολύ μακριά από την ακτή αν δεν είστε έμπειροι κολυμβητές.

4. Να γνωρίζετε το βάθος. Πριν κολυμπήσετε φροντίστε να ενημερωθείτε για το βάθος του νερού ιδιαίτερα σε παράκτιες περιοχές για να αποφύγετε να χτυπήσετε το κεφάλι σας.

5. Προσοχή στα κύματα και στα ρεύματα καθώς μπορεί να σας αποσπάσουν και να σας παρασύρουν.

6. Να μη κολυμπάτε μετά από κατανάλωση αλκοόλ γιατί μπορεί να επηρεάσει τη κρίση σας και τις αντιδράσεις σας κάνοντάς σας πιο ευάλωτους σε κινδύνους στο νερό.

7. Να είστε προσεκτικοί με τις ευάλωτες ομάδες (παιδιά & ηλικιωμένους) αν δε ξέρουν να κολυμπούν πρέπει να φορούν κατάλληλα εξοπλισμένα σωσίβια και να είναι πάντα υπό επίβλεψη. Ειδικότερα όσον αφορά τα παιδιά, οι γονείς οφείλουν να γνωρίζουν κάποιες οδηγίες για την αποφυγή του παιδικού πνιγμού. Πρέπει να έχουν συνεχώς οπτική επαφή και στα παιδιά που είναι έως 5 ετών θα πρέπει να είναι σε απόσταση «χειρός», ακόμη και αν φορά το σωσίβιό του, ώστε να μπορέσουν να το πιάσουν.

8. Εκπαιδευτείτε για τους πνιγμούς, αναζητήστε σχετική εκπαίδευση ώστε να μάθετε να αντιδράτε σε περίπτωση πνιγμού, είτε για τον εαυτό σας, είτε για να βοηθήσετε άλλα άτομα. 

9. Αποφύγετε την κολύμβηση αμέσως μετά το φαγητό, ιδανικά θα πρέπει να έχουν περάσει 3 ώρες από τη κατανάλωση φαγητού.

10. Μπείτε σταδιακά μέσα στο νερό, ώστε να προσαρμοστεί ο οργανισμός σας στη θερμοκρασία του νερού (ιδιαίτερη προσοχή όταν το νερό είναι κρύο).

11. Αν αντιμετωπίσετε δυσκολία κατά τη κολύμβηση μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια.

 

Ο κίνδυνος πνιγμού ελλοχεύει ανά πάσα στιγμή στο υδάτινο περιβάλλον και όταν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά, είναι πιθανό να οδηγήσει στην απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Η ασφάλεια πάντα πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητά σας.

 

Contact
40, Ag. Anargiron street Koropi, 194 00
17 D. Sechou & Antimachidou street, Athens, 117 43
info@spartan.gr
210 92 32 437

ΓΕΜΗ: 86872902000

facebook instagram twitter youtube linkedin tik-tok
Sign up to receive Spartan Security news first
 
espa-banner
great-place-to-work-certified
e banner EL