Παιδική κατασκήνωση και ασφάλεια

Παιδική κατασκήνωση και ασφάλεια


Η κατασκήνωση είναι ένα πανέμορφο παραμυθένιο χωριό, ένας παιδότοπος, µια συνεχής γιορτή, ένα ορόσημο και σημείο αναφοράς της παιδικής ηλικίας. Μια μικρή παιδική κοινότητα που χαρακτηρίζεται από χαρά, φιλία, παιχνίδι, δημιουργία, άθληση, µάθηση και περιπέτεια, ενώ ταυτόχρονα απαιτεί φροντίδα, αγάπη και σεβασμό στα παιδιά από όλους όσους δραστηριοποιούνται σε αυτήν.

Πρόκειται ουσιαστικά για µία εναλλακτική µορφή εκπαίδευσης και ψυχοσωματικής αγωγής των παιδιών, η οποία προσφέρει ευκαιρίες και προκλήσεις για την πολύπλευρη ανάπτυξη και πληρέστερη κοινωνική τους ένταξη.

 

Οφέλη

Η κατασκήνωση αποτελεί έναν από τους πιο διασκεδαστικούς τρόπους να περάσουν τα παιδιά το καλοκαίρι τους, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και μία ιδανική λύση για τους γονείς που εκείνο το διάστημα θα εργάζονται καθώς προσφέρει ευκαιρίες για:
Διασκέδαση, το παιδί περνάει όμορφα, χαλαρώνει, παίζει, διασκεδάζει, αποκτά νέες εμπειρίες και βιώματα.
Δημιουργικότητα, µέσα από το ατελείωτο παιχνίδι, τις πλούσιες δραστηριότητες, τις καθημερινές δράσεις το παιδί αφήνει τη φαντασία του ελεύθερη να δημιουργήσει.
Αυτογνωσία, το παιδί ανακαλύπτει τον εαυτό του, αναπτύσσει τις ικανότητές του ή εντοπίζει νέες.
Ομαδικότητα, τα παιδιά µαθαίνουν να συνεργάζονται για την επίτευξη κοινών στόχων.
Όρια και κανόνες, το παιδί όχι µόνο µαθαίνει κανόνες, αλλά εκπαιδεύεται να συµµορφώνεται και να πειθαρχεί.
Ξεγνοιασιά, ξέγνοιαστες στιγμές όχι µόνο για τα παιδιά, αλλά και για τους γονείς, οι οποίοι χαλαρώνουν και βρίσκουν χρόνο να ασχοληθούν µε τον εαυτό τους.
Αυτονομία, εκπαιδεύεται να φροντίζει µόνο του τον εαυτό του.
Πρόγραµµα, το παιδί ακολουθεί το πλάνο της ημέρας και µαθαίνει να λειτουργεί µε πρόγραµµα.

Εκτός όμως από όλα τα θετικά που προσφέρει η κατασκήνωση, ζωτικής σημασίας είναι και ο παράγοντας της ασφάλειας, καθώς οποιαδήποτε έκθεση σε κίνδυνο µπορεί να επηρεάσει δραματικά την ποιότητα της κατασκηνωτικής εμπειρίας.

Απειλές

Οι κίνδυνοι µιας κατασκήνωσης µπορεί να προέρχονται από το εσωτερικό, εξωτερικό ή φυσικό της περιβάλλον και διακρίνονται σε:

1) Αντικειμενικούς κινδύνους, η πρόληψη αυτών των κινδύνων είναι δύσκολη γιατί δεν µπορούν να ελεγχθούν, για παράδειγµα η πτώση ενός δέντρου, οι φυσικές καταστροφές κ.ά.

2) Υπολογισμένους κινδύνους, αυτοί αναφέρονται στην απόφαση για µια ενέργεια για παράδειγµα η αναρρίχηση, µετά από σκέψη και εξέταση µιας σειράς παραγόντων όπως ο καιρός, η ψυχολογία των κατασκηνωτών ή τα ατυχήματα και οι τραυματισμοί που έχουν ήδη συμβεί.

3) Αντιληπτούς κινδύνους που σχετίζονται µε είδη δραστηριότητας, τα οποία φαίνονται επικίνδυνα, όπως τα σπορ περιπέτειας αλλά στην πραγματικότητα µπορεί να είναι πολύ ασφαλή, αν ληφθούν όλα τα απαιτούμενα καθιερωμένα µέτρα για την εξάλειψή τους,

4) Απερίσκεπτους κινδύνους είναι οι κίνδυνοι που µπορούν και πρέπει να προβλεφθούν και να αποφευχθούν µε βάση την κοινή λογική και την προνοητικότητα, για παράδειγµα χρήση ακίνδυνων υλικών καλής ποιότητας.

Πριν την τελική επιλογή της κατασκήνωσης που θα επισκεφθεί για μία, δύο ή τρεις εβδομάδες το παιδί σας θα πρέπει να ελέγξετε ότι αυτή πληροί κάποιους βασικούς κανόνες ασφαλείας.

Διαδικασίες λειτουργίας

Κάποιες σημαντικές ερωτήσεις που πρέπει εκ των προτέρων να θέσετε στους υπεύθυνους της κατασκήνωσης, σχετικά με την ασφάλεια που παρέχουν, είναι οι εξής :

- Διαθέτει η κατασκήνωση ιατρείο; Μία καλή κατασκήνωση επιβάλλεται να διαθέτει έστω ένα μικρό ιατρείο με γιατρό και νοσοκόμα για τις πρώτες βοήθειες, π.χ. δάγκωμα από φίδι.
- Πόσο κοντά βρίσκεται νοσοκομείο; Υπάρχει σε ετοιμότητα αυτοκίνητο και συνοδός αν παραστεί ανάγκη μεταφοράς;
- Τι γεύματα προσφέρονται στα παιδιά; Πόσο συχνά προσφέρεται κρέας ή γλυκό; Τι γίνεται στην περίπτωση που το παιδί δεν τρώει κάποιο φαγητό; Οπωσδήποτε πρέπει να ενημερώσετε την κατασκήνωση αν το παιδί σας έχει αλλεργία σε κάποιο τρόφιμο.
- Ποια είναι τα απαραίτητα πράγματα που χρειάζεται να έχει μαζί το παιδί σας στην κατασκήνωση (σεντόνια, κουβέρτα, ρούχα, πετσέτες, φακός, τηλεκάρτες κ.τ.λ.) και κατά πόσο χρειάζεται να έχει κάποιο μικρό «τσαντάκι-φαρμακείο» ή αντισηπτικά μαντηλάκια. Εννοείται ότι θα ενημερώσετε την κατασκήνωση αν το παιδί σας παίρνει κάποια φάρμακα.
- Υπάρχουν safety boxes ή έστω κάποιο μέρος στο οποίο να μπορεί το παιδί να αφήσει με ασφάλεια κάποια χρήματα;
- Σε ποια κατάσταση είναι οι εγκαταστάσεις; Αξιολογήστε οι ίδιοι τις εγκαταστάσεις της κατασκήνωσης, ελέγξτε τους χώρους των δραστηριοτήτων, τις τουαλέτες, το εστιατόριο και πόσους χώρους σκίασης παρέχουν.
- Από ποιους στελεχώνεται το προσωπικό; Ρωτήστε αν πρόκειται για παιδαγωγούς, γυμναστές και γενικώς ενημερωθείτε για την εμπειρία των ατόμων που θα φροντίζουν το παιδί σας γι’ αυτό το διάστημα.
- Ποιες είναι οι αντιδράσεις όταν συμβεί ένα ατύχημα σε κάποιο παιδί; Επικοινωνούν αμέσως με τον γονιό ή λύνουν το πρόβλημα μόνοι τους χωρίς να αναστατώσουν την οικογένεια;
- Πρόκειται να πραγματοποιηθούν εκδρομές σε άλλα μέρη, π.χ. σε κάποιο δάσος ή στη παραλία; Ενημερώνονται οι γονείς για τις εκδρομές αυτές; Ποιοι θα συνοδεύουν τα παιδιά και τι δραστηριότητες θα πραγματοποιηθούν εκεί;

Μέτρα ασφαλείας

Ενημερωθείτε αν υπάρχουν μέτρα ασφαλείας αναλυτικά ελέγξτε αν:

- Η κατασκήνωση διαθέτει ασφάλεια καθ' όλο το 24ωρο, είναι περιφραγμένη, ηλεκτροφωτισμένη όλη τη νύχτα και φυλάσσεται από φύλακες.
- Διαθέτει σύστημα πυρασφάλειας
- Η θάλασσα έχει περιορισθεί με ειδικό δίχτυ και ο υπεύθυνος θάλασσας είναι ναυαγοσώστης με τον βοηθό του.
- Η πισίνα είναι περιφραγμένη και εποπτεύεται από Ναυαγοσώστη.
- Υπάρχει πρόγραμμα ετοιμότητας εκκένωσης του χώρου σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη.
- Υπάρχουν γεννήτριες και αλεξικέραυνο.
- Υπάρχει σύστημα ελέγχου του πόσιμου νερού και βιολογικός καθαρισμός.

Camping στην ύπαιθρο

Σίγουρα σε περιπτώσεις ελεύθερου camping όλες αυτές οι πληροφορίες δεν έχουν χρησιμότητα. Παρόλα αυτά και σε αυτό το ενδεχόμενο, καλό θα είναι να ελέγξετε την αναλογία παιδιών, ομαδαρχών και υπευθύνων, καθώς σε τέτοιες κατασκηνώσεις οι ομάδες οφείλουν να είναι μικρές κι ευέλικτες, ενώ οι διοργανωτές πρέπει να διαθέτουν απαραίτητα εμπειρία. 

Πάνω και πρώτα από όλα κάντε έρευνα αγοράς

Βρείτε άλλους γονείς που έχουν στείλει τα παιδιά τους σε υπαίθρια κατασκήνωση και ρωτήστε τους πόσο ευχαριστημένοι ήταν από την ασφάλεια που αυτή παρέχει.

 

 

Καλό καλοκαίρι, με ασφάλεια!

 

Επικοινωνία
Αγ. Αναργύρων 40, Κορωπί 194 00
Δ. Σέχου 17 & Αντιμαχίδου, Αθήνα 117 43
info@spartan.gr
210 92 32 437

ΓΕΜΗ: 86872902000

facebook instagram twitter youtube linkedin tik-tok
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
 
espa-banner
great-place-to-work-certified
e banner EL