Ανακύκλωση Ρούχων & Αντικειμένων


24 03 Blog

 

Η ανακύκλωση έχει μπει για τα καλά στη συνείδησή μας εδώ και αρκετά χρόνια. H επιλογή πιο οικολογικών και βιώσιμων λύσεων αποτελεί μονόδρομο για την προστασία του πλανήτη μας και των επόμενων γενεών.

Top 10 αντικείμενα προς ανακύκλωση για να σωθεί ο πλανήτης μας

1. Πλαστικά
Ενώ τόσα πολλά πλαστικά προϊόντα είναι μιας χρήσης, το πλαστικό διαρκεί για πάντα στο περιβάλλον. Για τους μη μυημένους, το πλαστικό είναι μακράν το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να ανακυκλώσετε για να σώσετε τον πλανήτη μας.
2. Χαρτί
Τα απορρίμματα χαρτιού δεν είναι απαραίτητα τόσο βλαβερά για το περιβάλλον όσο το πλαστικό, αλλά τα οφέλη της ανακύκλωσης χαρτιού αξίζουν τον κόπο. Βιβλία, εφημερίδες, ακόμα και γυαλιστερά περιοδικά μπορούν να ανακυκλωθούν στους υπαίθριους κάδους ανακύκλωσης.
3. Γυαλί
Αν δεν το γνωρίζατε ήδη, το γυαλί είναι κατασκευασμένο από άμμο. Το όλο θέμα της ανακύκλωσης είναι να βοηθήσει το περιβάλλον και να μειώσει την κατανάλωση πόρων οπότε καλό είναι να ανακυκλώνουμε και αντικείμενα από γυαλί.
4. Ηλεκτρονικά
Τα περισσότερα ηλεκτρονικά απόβλητα περιέχουν ανακυκλώσιμα υλικά που μπορεί να είναι επιβλαβή για το περιβάλλον εάν αφεθούν σε χώρο υγειονομικής ταφής.
5. Μέταλλα
Το μέταλλο μπορεί να βρεθεί σε μια ποικιλία προϊόντων, όπως και τα ηλεκτρονικά απόβλητα που αναφέρθηκαν προηγουμένως.
6. Μπαταρίες
Τεχνικά οι μπαταρίες μπορούν να θεωρηθούν ηλεκτρονικά απόβλητα. Οι χημικές ουσίες που μπορεί να διαρρεύσουν είναι εξαιρετικά επιβλαβείς και μπορούν να μολύνουν άλλα απόβλητα. Ως εκ τούτου, πρέπει να ανακυκλώνονται χωριστά από όλες τις άλλες μορφές απορριμμάτων.
7. Ελαστικά
Τα ελαστικά αυτοκινήτων και άλλα εμπορικά ελαστικά υλικά που βρίσκονται σε διάφορα προϊόντα είναι δύσκολο να ανακυκλωθούν. Δυστυχώς τα περισσότερα προϊόντα από καουτσούκ καίγονται, ακόμη και όταν απορρίπτονται σωστά (πράγμα φρικτό για τον πλανήτη). Μπορείτε να αναζητήσετε μια μονάδα ανακύκλωσης που να αναγομώνει το ελαστικό ή να το απορρίπτει με τρόπο που δεν θα δηλητηριάσει τη Γη.
8. Ρούχα
Τα υφασμάτινα αντικείμενα θάβονται όπως τα υπόλοιπα αντικείμενα ωστόσο κάποια από αυτά χρειάζονται πολύ καιρό για να αποσυντεθούν. Ειδικότερα, τα συνθετικά υφάσματα μένουν για πολλά χρόνια στο έδαφος, σαν το πλαστικό και διαχέουν σε αυτό τοξικές ουσίες. Σχεδόν το 100% των ρούχων, αλλά και τον υφασμάτων που έχουμε στο σπίτι όπως τα σεντόνια και οι πετσέτες μπορούν να ανακυκλωθούν, ανεξαρτήτως ποιότητας και κατάστασης. Για να ανακυκλώσετε ρούχα, ελέγξτε στα εμπορικά κέντρα καθώς συχνά έχουν κάδους όπου μπορείτε να δωρίσετε τα χρησιμοποιημένα και ανεπιθύμητα υφάσματα. Κάθε ρούχο που είναι σε καλή κατάσταση μπορεί να δοθεί σε οργανισμούς που υποστηρίζουν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ή ακόμα και σε κάποιους ανθρώπους που γνωρίζουμε ότι μπορεί να τα χρειάζονται.

Πέρα των ανωτέρω, υπάρχουν και αυτά τα φαινομενικά «άχρηστα» πράγματα που όλοι μπορεί να έχουμε στα σπίτια μας και θέλουμε να τα ξεφορτωθούμε, τα οποία όμως μπορεί να μεταμορφωθούν σε χρηστικά αντικείμενα. Δεν είναι δύσκολο να οπλιστείτε με φαντασία και δημιουργικότητα και να μετατρέψτε κάτι που σκέφτεστε να πετάξετε σε κάτι χρήσιμο. Αυτή η νέα τάση αποκαλείται δημιουργική ανακύκλωση (Upcycling) δηλαδή επαναχρησιμοποίηση των παλιών ή άχρηστων αντικειμένων. Με αυτό το τρόπο παρατείνεται δημιουργικά η ζωή των προϊόντων ενώ παράλληλα διακοσμείτε και αναβαθμίζετε το χώρο σας.

 

Ιδέες που μπορείτε να υλοποιήσετε:

Εναλλακτική διακόσμηση

- Η πλέον δημοφιλής τάση στη διακόσμηση είναι τα έπιπλα από ξύλινες παλέτες. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως σκελετός κρεβατιού ή βάση με αναπαυτικές μαξιλάρες για να κάθεστε στο μπαλκόνι ή το σαλόνι σας. Λειτουργούν ακόμη και ως τραπεζάκι μέσης. Οι δυνατότητες είναι πολλές. Μπορείτε να τις αναζητήσετε στις αποθήκες των σουπερμάρκετ και μεγάλων καταστημάτων ή και κοντά στα σκουπίδια, εάν είναι σε καλή κατάσταση και σχετικά καθαρές.
- Εάν περπατώντας στη γειτονιά βρείτε παρατημένα τα παλιά κλασικά παραθυρόφυλλα, μπορείτε να τα πάρετε, να τα βάψετε με χρώμα κιμωλίας και να κρεμάσετε στις εσοχές τους φυτά ή και φωτογραφίες. Εάν έχετε στην αποθήκη κάποια παλιά ξύλινη σκάλα, μπορείτε, ανάλογα το ύφος της, να τη χρησιμοποιήσετε ως διακοσμητική βιβλιοθήκη ή κρεμάστρα.
Τα μυστικά του κάδου
- Πριν πετάξετε το άδειο μπουκάλι κρασί ή το κουτάκι της κονσέρβας στην ανακύκλωση, ξανασκεφτείτε το. Εάν μαζέψετε αρκετούς φελλούς από μπουκάλια, μπορείτε να φτιάξετε από σουβέρ και σουπλά μέχρι χαλάκι για το μπάνιο. Το μπουκάλι του κρασιού μπορείτε να το βάψετε και να γίνει βάζο για τα λουλούδια σας. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και ως βάση για πορτατίφ ή φωτιστικό.
- Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τα γυάλινα βαζάκια. Με δοχεία από κονσέρβες μπορείτε να φτιάξετε μολυβοθήκες και γλαστράκια. Εάν κάνετε μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο, θα βρείτε πολλά βίντεο για να πάρετε ιδέες και να φτιάξετε μόνοι σας τις κατασκευές σας.

Τα ρούχα αλλιώς

- Πριν δώσετε κάποια από τα ρούχα σας που δεν θέλετε πια, σκεφτείτε να τα χρησιμοποιήσετε με άλλο τρόπο. Με μια μακρυμάνικη μπλούζα μπορείτε να φτιάξετε τσάντα για τα καθημερινά σας ψώνια (η λεγόμενη t-bag).
- Αντίστοιχα, από μια μακριά φούστα ή οποιοδήποτε μεγάλο ύφασμα μπορείτε να φτιάξετε θήκη μαξιλαριού, προστατευτικές μάσκες, ακόμα και κιμονό.
- Με ένα μεγάλο πουκάμισο ή ένα μεγάλο τζιν παντελόνι μπορείτε να φτιάξετε φούστα.
- Τα παλιά ρούχα συχνά δημιουργούν υπέροχα βοηθήματα για τον καθαρισμό του σπιτιού. Απλά κόψτε τα και μετατρέψτε τα σε πανιά για ξεσκόνισμα και καθαρισμό έτσι εξοικονομείτε χρήματα, διατηρείτε το σπίτι καθαρό και επαναχρησιμοποιείτε αντικείμενα που έχουν καταστραφεί.
Όλα τα αντικείμενα έχουν μια δεύτερη ευκαιρία, γιατί όχι και τα ρούχα μας;

 

 

Βάζοντας με κάθε τρόπο την ανακύκλωση στην καθημερινότητά μας

χτίζουμε μία έμπρακτη περιβαλλοντική συνείδηση

την οποία κληροδοτούμε μαζί με ένα καθαρότερο περιβάλλον στις επόμενες γενιές.

 

Επικοινωνία
Αγ. Αναργύρων 40, Κορωπί 194 00
Δ. Σέχου 17 & Αντιμαχίδου, Αθήνα 117 43
info@spartan.gr
210 92 32 437

ΓΕΜΗ: 86872902000

facebook instagram twitter youtube linkedin tik-tok
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
 
espa-banner
great-place-to-work-certified
e banner EL