Ζero Waste

Ζero Waste


Zero Waste είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός και η συστηματική διαχείριση προϊόντων και διαδικασιών, με στόχο:

  • τη μείωση ή ακόμη και την εξάλειψη του όγκου των αποβλήτων,
  • την ελάττωση της τοξικότητας όλων των υλικών,
  • τη διατήρηση και επαναχρησιμοποίηση όλων των πόρων,
  • την αποφυγή καύσης ή ταφής των απορριμμάτων,
  • την αποτροπή αποστολής των αποβλήτων στον ωκεανό,
  • την ανακύκλωση των πόρων στη φύση με τρόπους που δεν απειλούν το περιβάλλον ή την ανθρώπινη υγεία.

 

H φιλοσοφία των μηδενικών απορριμμάτων (Zero Waste) ουσιαστικά ενθαρρύνει τον επανασχεδιασμό των πόρων,

έτσι ώστε όλα τα προϊόντα να επαναχρησιμοποιηθούν και να διατηρηθεί η υγεία παράλληλα με την οικονομία της φύσης.


Zero Waste για μία βιώσιμη ανάπτυξη

H επιλογή πιο οικολογικών και βιώσιμων λύσεων αποτελεί μονόδρομο για την προστασία του πλανήτη μας και των επόμενων γενεών. Σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση Μηδενικής Παραγωγής Απορριμμάτων, «…Η μη παραγωγή απορριμμάτων είναι ένας στόχος ηθικός, οικονομικός, αποτελεσματικός και ένα όραμα να κατευθύνει τους ανθρώπους να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους και τις καθημερινές συνήθειες τους και να μιμηθούν τους βιώσιμους φυσικούς κύκλους, όπου όλα τα υλικά που απορρίπτονται είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να γίνονται πόροι για κάποιον άλλο (αειφορία). Η εφαρμογή του Zero Waste θα εξαλείψει όλα τα απορρίμματα στο έδαφος, το νερό και τον αέρα που αποτελούν απειλή για την υγεία (ευημερία) του πλανήτη, των ανθρώπων, των ζώων και των φυτών».

Ένα κίνημα κόντρα στους δυσοίωνους αριθμούς

Πώς μπορούμε όμως να παράγουμε λιγότερα σκουπίδια, καθώς οι κοινωνίες μας είναι με τέτοιο τρόπο δομημένες ώστε ο μέσος δυτικός άνθρωπος να παράγει καθημερινά τεράστιο όγκο απορριμμάτων; Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο καταλήγουν στις χωματερές 2,1 δισ. τόνοι σκουπιδιών, νούμερα που κάθε χρόνο αυξάνονται δραματικά.


Παρόλα αυτά είναι αρκετά απλό να υιοθετήσει ο καθένας από εμάς την φιλοσοφία zero waste, ειδικά όταν αντιληφθεί πόσο σημαντικό είναι να κάνουμε όλοι αυτό που μας αναλογεί.

Οι αρχές της μηδενικής παραγωγής απορριμμάτων

Πρόκειται για απλούς, πρακτικούς και το κυριότερο εφικτούς τρόπους δράσης που συνοψίζονται στα λεγόμενα ‘’Re’’ του Zero Waste:
Reduce (Μείωση) για τα προϊόντα που αγοράζουμε χωρίς στην πραγματικότητα να χρειαζόμαστε λόγω υπερκατανάλωσης (πχ. ρούχα, συσκευές, τρόφιμα).
Reuse (Επαναχρησιμοποίηση) για τα προϊόντα που μπορούμε να δώσουμε μια νέα χρησιμότητα (π.χ. έπιπλα, οχήματα, ρουχισμός).


Repair (Επιδιόρθωση) για τα προϊόντα που μπορούν να επιδιορθωθούν αντί να αντικατασταθούν με καινούρια (ένδυση, υπόδηση, συσκευές).
Recycle (Ανακύκλωση) για τα προϊόντα που μπορούν να ξεκινήσουν ένα νέο κύκλο ζωής. (χαρτί,. γυαλί, πλαστικό, μέταλλο).
Rot Η κομποστοποίηση είναι η φυσική ανακύκλωση οργανικών υλικών, όπου με φυσική διαδικασία τα οργανικά υπολείμματα, γίνονται πάλι χώμα (χούμος, εδαφοβελτιωτικό). Το 35% των οικιακών απορριμμάτων μπορούν να κομποστοποιηθούν και πλέον υπάρχουν οικιακοί κομποστοποιητές που μπορούμε να έχουμε ακόμα και στο μπαλκόνι. (π.χ. φλούδες φρούτων και λαχανικών, υπολείμματα τροφών).
• Ένα R που κανείς σχεδόν δεν αναφέρει… Rethink. Είναι ανάγκη, όσο ποτέ άλλοτε, να σκεφτούμε ξανά τις επιλογές στην καθημερινότητα μας. Την κάθε μας επιλογή, την κάθε μας αγορά. Να αξιολογήσουμε τον αντίκτυπο που έχουν οι δικές μας, ατομικές πράξεις, στον πλανήτη (π.χ. σκεφτόμαστε πριν αγοράσουμε και πριν πετάξουμε).


Είναι στο χέρι μας να κάνουμε τώρα μια αλλαγή στις καθημερινές μας συνήθειες

- Επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες στα ψώνια, αντί για σακούλες μιας χρήσης.
- Μπουκάλι και ποτήρι νερού πολλών χρήσεων αντί για εμφιαλωμένο νερό. Ένα επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι νερού και ένα ποτήρι καφέ πολλών χρήσεων είναι μια από τις πιο απλές αλλαγές που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τα σκουπίδια σας.


- Μεταλλικό ή μπαμπού καλαμάκι, αντί για πλαστικό.
- Οδοντόβουρτσα από μπαμπού, οι πλαστικές οδοντόβουρτσες αποτελούν ένα αντικείμενο που πολύ δύσκολα αποσυντίθεται και σπανίως ανακυκλώνεται. Οι οδοντόβουρτσες από μπαμπού που είναι βιοδιασπώμενες και λιπασματοποιήσιμες.
- Φυσική λούφα, αντί για πλαστικό σφουγγάρι.
- Σαπούνι, αντί για κρεμοσάπουνο και αφρόλουτρο.
- Άδειο Ψυγείο, η συσσώρευση μεγάλης ποσότητας τροφίμων στο ψυγείο και τα ντουλάπια της κουζίνας μας είναι η βασική αιτία της σπατάλης φαγητού παγκοσμίως. Μην αγοράζετε τίποτα αν δεν έχετε καταναλώσει σχεδόν τα πάντα στο ψυγείο σας.
- Ρούχα σε «δεύτερο χέρι», παγκοσμίως καταλήγουν στα σκουπίδια δισεκατομμύρια ρούχα ετησίως. Μπορείτε να αξιολογήστε την ντουλάπα σας δίνοντας στα ρούχα σας μια δεύτερη ευκαιρία, να τα πουλήσετε ή να τα χαρίσετε.

Τροποποιήσεις στις διατροφικές μας επιλογές

Το τι τρώμε επηρεάζει εκτός από το σώμα μας και το περιβάλλον. Με μικρές τροποποιήσεις στις επιλογές μας, μπορούμε να αποκτήσουμε μία πιο οικολογική στάση και στη διατροφή μας:

- Καταναλώνουμε τοπικά προϊόντα, ελαχιστοποιώντας τα κόστη μεταφοράς και συνεπώς μειώνοντας το ενεργειακό αποτύπωμα της διατροφής μας.
- Επιλέγουμε παραγωγούς και προϊόντα που παράγονται με σεβασμό προς το περιβάλλον, χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων και υπερκατανάλωση νερού.
- Αποφεύγουμε την κατανάλωση προϊόντων εκτός εποχής.
- Φροντίζουμε να μαγειρεύουμε τις ποσότητες φαγητού που χρειαζόμαστε.
- Το βασικότερο, δεν πετάμε ποτέ φαγητό.
Σεβόμαστε τους παραγωγούς, το περιβάλλον και τελικά τον εαυτό μας, κάνουμε ορθές επιλογές και συμβάλλουμε μέσω της καθημερινότητά μας στην επίτευξη των παγκόσμιων στόχων για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

 

Ανακύκλωση, ανακύκλωση, ανακύκλωση

ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ: Πλαστικά μπουκάλια, αλουμινένια κουτάκια, μπαταρίες, λαμπτήρες, πλαστικές σακούλες, χαρτί, γυάλινα μπουκάλια, λευκές συσκευές, μπαταρίες. Αναζητούμε πάντα τα σωστά σημεία ανακύκλωσης για κάθε υλικό.

ΔΕΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ: Καλαμάκια, φελιζόλ, αποτσίγαρα, ξυραφάκια, μπατονέτες, οδοντόβουρτσες, χαρτί υγείας, χαρτί κουζίνας, τρόφιμα, σπασμένα γυαλιά.

Γιατί να το κάνω;

Ως γνωστόν τη γη δεν την έχουμε κληρονομήσει από τους προγόνους μας, αλλά την έχουμε δανειστεί από τα παιδιά μας. Η στροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί μονόδρομο για την οικονομική ευημερία, την κοινωνική δικαιοσύνη και την προστασία του πλανήτη μας, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες και των επόμενων γενιών. Είναι όμορφο το να ζούμε συνειδητά, να γνωρίζουμε τις επιπτώσεις των επιλογών μας τόσο στον πλανήτη, όσο στους ανθρώπους, τα ζώα, τα παιδιά που θα έρθουν στον κόσμο.

 

Όλοι έχουμε τη δυνατότητα να συνεισφέρουμε για έναν πιο καθαρό πλανήτη, λιγότερα σκουπίδια, λιγότερες χωματερές. 

Βήμα-βήμα, ένας-ένας και όλοι μαζί, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά.

 

Πηγές:
www.zwia.org
www.theworldcounts.com

 

 

Επικοινωνία
Αγ. Αναργύρων 40, Κορωπί 194 00
Δ. Σέχου 17 & Αντιμαχίδου, Αθήνα 117 43
info@spartan.gr
210 92 32 437

ΓΕΜΗ: 86872902000

facebook instagram twitter youtube linkedin tik-tok
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
 
espa-banner
great-place-to-work-certified
e banner EL