Επίθεση από σκύλο

Επίθεση από σκύλο


H επίθεση σκύλου σε άνθρωπο είναι ένα ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο στη χώρα μας.

Οι αριθμοί δείχνουν τις πιθανότητες

 Τα αναγραφόμενα ιδιόκτητα σκυλιά στην Ελλάδα ξεπερνούν τα 100.000 και τα αδέσποτα 50.000. Δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή επιθέσεων αλλά με βάση τα κρούσματα των νοσοκομείων υπολογίζονται κοντά στις 17.000 περιστατικά ετησίως.

Η συχνότητα των συμπλοκών είναι τέτοια που πρέπει να μας ενεργοποιήσει.

Πρόληψη κι αντιμετώπιση, όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Παρ’ ότι ακούγεται τρομακτικό, δεν θέλει φόβο και πανικό. Είναι η στιγμή που χρειάζεται ψυχραιμία και γνώση, ώστε να κάνουμε τις σωστές κινήσεις για να αποφύγουμε σοβαρό τραυματισμό.

Κατ’ αρχάς, στην περίπτωση ενός επιθετικού σκύλου, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τα σημάδια και να “διαβάζουμε” τη γλώσσα του σώματός του, με τα οποία μας προειδοποιεί.

Οι λόγοι για τους οποίους επιτίθεται ένας σκύλος είναι πολλοί όπως για να προστατεύσει το χώρο του και το φαγητό του για να προστατεύσει τα μικρά του αλλά κι αν έχει προηγούμενες άσχημες εμπειρίες από ανθρώπινη κακομεταχείριση.

Η στάση του είναι χαρακτηριστική :

  • Αυτιά σηκωμένα.
  • Ουρά τεντωμένη ή ανάμεσα στα πόδια.
  • Γάβγισμα έντονο ή γρύλισμα.
  • Ανασηκωμένο το τρίχωμα του αυχένα με ελαφρά κύρτωση.
  • Τα ούλα ανασηκωμένα για να προβάλει τα δόντια.

Πως να αποφύγουμε τη μάχη

  1. Βηματίζουμε αργά προς τα πίσω χωρίς να γυρίσουμε πλάτη.
  2. Κοιτάζουμε χαμηλά και όχι στα μάτια του σκύλου.
  3. Δε τρέχουμε, δε κάνουμε απότομες κινήσεις.  Ο σκύλος κυνηγά τη κίνηση. 
  4. Ο λόγος για τις επιθέσεις σκύλων σε ποδηλάτες, δρομείς και  μοτοσικλετιστές είναι η ταχύτητα.  Είτε κάνουμε ποδήλατο είτε τρέχουμε είτε απλώς περπατάμε, το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να σταματήσουμε και να μείνουμε ακίνητοι ώστε να αποπροσανατολίζουμε τον σκύλο και να τον κάνουμε να χάσει το ενδιαφέρον του πιο γρήγορα.
  5. Του δίνουμε να δαγκώσει κάτι, ώστε να εκτονώσει την ενέργειά του. Αυτό μπορεί να είναι είτε ένα αντικείμενο που κρατάμε, είτε, όταν η κατάσταση φαίνεται να ξεφεύγει βγάζουμε το μπουφάν ή  ένα ρούχο μας και του δίνουμε να το δαγκώσει.

Με αυτές τις κινήσεις δείχνουμε ότι δε σκοπεύουμε να απειλήσουμε κανένα δικαίωμα και υποχωρούμε. Το μεγαλύτερο ποσοστό σκύλων αντιλαμβάνεται τη σημασία των κινήσεων και διακόπτει την επίθεση.

Τι κάνουμε όταν απειλούμαστε

Αν παρά τις προσπάθειές μας  να τον απομακρύνουμε, ο σκύλος συνεχίζει να έρχεται με απειλητική διάθεση προς το μέρος μας μπορούμε να δοκιμάσουμε τις παρακάτω αντιδράσεις :

  • Γονατίζουμε, βάζουμε το κεφάλι μέσα στα γόνατα και με τα χέρια μας καλύπτουμε τον αυχένα μας. Είναι βέβαιο ότι ακόμα και αν υπάρχει δάγκωμα η συμπλοκή θα λήξει άμεσα χωρίς ιδιαίτερες συνέπειες.
  • Στην περίπτωση που μας επιτεθεί ένας σκύλος, ΔΕΝ αρχίζουμε να ουρλιάζουμε και ΔΕΝ αρχίζουμε να τρέχουμε σας τρελοί!
  • Κρατάμε τα χέρια μας γροθιά,ώστε να αποφύγουμε δάγκωμα στα δάκτυλα
  • Αρχίζουμε να μιλάμε τρυφερά στον σκύλο. Είναι κάτι που δεν έχει συνηθίσει και θα παραξενευτεί. Παρ’ ότι αγριεμένος,ίσως ο τόνος της φωνής  μας καταφέρει να τον ηρεμήσει, ώστε να μας αφήσει ήσυχους.
  • Μια έξυπνη λύση όταν είμαστε δρομείς ή ποδηλάτες σε ερημικές τοποθεσίες είναινα κουβαλάμε μαζί μας λίγη σκυλοτροφή (ή καλύτερα κάτι ακόμα πιο εύγευστο), ώστε να τον δελεάσομε και να μην ασχοληθεί μαζί μας.

Να θυμάστε: Το πιο ασφαλές σημείο για να μας δαγκώσει ένας σκύλος είναι η κνήμη ή ο πήχης (σ.σ.: το τμήμα του χεριού από τον αγκώνα έως τον καρπό).

Πως αντιδρούμε σε αγέλη

Αν πρόκειται για επίθεση από αγέλη σκύλων οι ενέργειες που ακολουθούμε είναι ίδιες όπως και με έναν. Σε μια αγέλη σκύλων η επίθεση γίνεται πρώτα από ένα μέλος της. Ο σκύλος ¨αρχηγός¨ θα αποφασίσει τη συνέχεια ή όχι της συμπλοκής.

Κι αν μας δαγκώσει;

Στη περίπτωση που σας δαγκώσει  μη προσπαθήσετε να τραβήξετε το πόδι σας, αυτό θα επιδεινώσει το τραύμα και το πόνο. Αν είστε όρθιος το πιθανότερο δάγκωμα είναι στη γάμπα. Η σωστότερη κίνηση είναι να αφήσετε το βάρος του σώματος σας να κάτσει επάνω στο σκύλο και να δείξετε πως «κέρδισε».

Το αμέσως επόμενο βήμα είναι ο σωστός καθαρισμός της πληγής. Ρίχνουμε  άφθονο καθαρό νερό και με ένα αντισηπτικό υγρό, όπως οινόπνευμα, απολυμαίνουμε την πληγή. Με προσοχή καλύπτουμε το τραύμα για την αποφυγή επαφής με άλλα μικρόβια και αν υπάρχει αιμορραγία που δεν σταματά δένουμε την πληγή με επίδεσμο και γάζες, αλλά και το σημείο λίγο πάνω από αυτήν για να σταματήσουμε την έντονη ροή του αίματος. Η ιατρική παρακολούθηση μετά από μια επίθεση κρίνεται απαραίτητη ακόμη και για επιφανειακά τραύματα (αντιτετανικός ορός και αντιβίωση).

Επίθεση εντός σπιτιού

Αρκετά δαγκώματα συμβαίνουν και εντός σπιτιού.  Πρόκειται για περιπτώσεις, κατά τις οποίες ο σκύλος μας δεν θέλει να μας κάνει κακό (τις περισσότερες φορές, “μαζεύεται” μόνος του, αμέσως μετά την επίθεση).


Εκπαιδεύστε σωστά και εφαρμόστε τους κανόνες ασφαλείας για τον δικό σας σκύλο

Η κατοχή σκύλου στις μέρες μας γίνεται για διάφορους λόγους με δημοφιλέστερους τη συντροφιά και τη φύλαξη. Πριν αγοράσετε ένα σκύλο πρέπει να αναλογιστείτε μια σειρά από υποχρεώσεις που δημιουργούνται. Επιπλέον θα πρέπει να γνωρίζετε το νομικό πλαίσιο που διέπει την κατοχή του. (Νόμος 4039/2012 ΦΕΚ Α΄15/2.2.2012 Άρθρο 5) Προσπαθήστε να μη δημιουργείτε προβλήματα στους γύρω σας κατά τη διαμονή, τη μεταφορά και τη καθημερινή του βόλτα. Φοράτε πάντοτε λουρί και φίμωτρο και ποτέ μην είστε σίγουροι ότι ο σκύλος σας δε θα επιτεθεί, όσο καλά και αν το ξέρετε. Οι συνέπειες από μια επίθεση δεσποζόμενου σκύλου είναι ηθικές, νομικές και χρηματικές.

Εάν δείτε κάποιο δάγκωμα σκύλου σε σκύλο ή ακόμη και σε άνθρωπο, είναι βέβαιο πως θα ταραχτείτε. Παρόλα αυτά, πρέπει να διατηρήσετε τη ψυχραιμία σας και να δράσετε άμεσα!

Ολοι μας πρέπει να γνωρίζουμε πως να αλληλοεπιδρούμε

με τους τετράποδους φίλους μας σωστά και

πάνω από όλα, με ασφάλεια.

 

 

Επικοινωνία
Αγ. Αναργύρων 40, Κορωπί 194 00
Δ. Σέχου 17 & Αντιμαχίδου, Αθήνα 117 43
info@spartan.gr
210 92 32 437

ΓΕΜΗ: 86872902000

facebook instagram twitter youtube linkedin tik-tok
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
 
espa-banner
great-place-to-work-certified
e banner EL