Πώς να οδηγήσετε με ασφάλεια σε χιόνια και παγετό

Πώς να οδηγήσετε με ασφάλεια σε χιόνια και παγετό


Το χιόνι στην Ελλάδα είναι ένα σπάνιο φαινόμενο, για το λόγο αυτό δεν είμαστε εξοικειωμένοι να οδηγούμε σε χιονισμένους δρόμους. Με τον καιρό όμως να αλλάζει απότομα και οι ειδήσεις να μας προειδοποιούν για ακραία καιρικά φαινόμενα, είναι απαραίτητο να μάθουμε όλες τις τεχνικές οδήγησης και συντήρησης των οχημάτων μας κατά την περίοδο χιονιού.

Η οδήγηση σε χιόνι και πάγο μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη, γι' αυτό καλό είναι να γνωρίζετε κάποιες βασικές οδηγίες για να είστε πιο ασφαλείς.

Πως να προετοιμαστείτε;

Αρχικά ενημερωθείτε για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου. Πάρτε το αμάξι σας μόνο αν είναι εντελώς απαραίτητο και αποφύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις με το αυτοκίνητο όταν χιονίζει και ιδιαίτερα όταν οι δρόμοι έχουν πιάσει πάγο ή εάν προβλέπεται επιδείνωση του καιρού.

Βεβαιωθείτε ότι το αυτοκίνητο σας βρίσκεται σε άριστη κατάσταση (κινητήρας, λάστιχα, φρένα). Αν δεν είστε εξοπλισμένοι με τα ειδικά χειμερινά ελαστικά, τότε πρέπει οπωσδήποτε να έχετε αλυσίδες χιονιού.

Το χιόνι δεν είναι φιλικό ως προς τα τζάμια του αυτοκινήτου, για το λόγο αυτό πρέπει να ξεπαγώσετε το παρμπρίζ, είτε με σπάτουλα σιλικόνης είτε ανάβοντας τη θέρμανση του οχήματος μέχρι να ξεπαγώσει.

Το ζέσταμα μηχανής κατά τους χειμερινούς μήνες, είναι μια βαρετή συνήθεια αλλά πολύ σημαντική για την αποφυγή βλάβης στο αυτοκίνητο.

Τέλος, αν πρόκειται για μεγάλο ταξίδι προμηθευτείτε ζεστά ρούχα, φακό, πρόχειρο φαγητό και φροντίστε να έχετε πάντα γεμάτο το ρεζερβουάρ της βενζίνης.

Τι πρέπει να προσέχετε όταν οδηγείτε στα χιόνια;

  • Φώτα Πορείας: Μην ξεχνάτε να έχετε αναμμένα τα μεσαία φώτα ώστε να είστε ορατοί από τους άλλους οδηγούς.
  • Χαμηλή Ταχύτητα: Θα πρέπει να οδηγείτε αργά, με ήρεμες κινήσεις χωρίς να χρησιμοποιείτε πολύ φρένο. Η ταχύτητα του οχήματος πρέπει να είναι χαμηλή και αντί για φρένο μειώστε την ταχύτητα σε 1η ή 2η.
  • Κρατήστε αποστάσεις: Για να μην υπάρξουν απρόοπτα θα πρέπει να κρατάτε απόσταση ασφαλείας από τον μπροστινό όχημα. Έτσι αν φρενάρετε δεν θα υπάρχει ο κίνδυνος να πέσετε πάνω του. Η απόσταση ακινητοποίησης σε παγωμένο δρόμο είναι 10 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με ένα στεγνό οδόστρωμα.
  • Αν γλιστράτε: αν το όχημα γλιστράει προς μία κατεύθυνση, κρατήστε γερά το τιμόνι και κατευθυνθείτε προς εκείνη την κατεύθυνση, μην πατήσετε όμως φρένο.

Αν ακινητοποιηθεί το όχημά σας

Αρχικά ειδοποιήστε αμέσως την οδική βοήθεια. Μην προσπαθήσετε να «γκαζώσετε» καθώς υπάρχει κίνδυνος οι ρόδες να εισχωρήσουν ακόμα πιο βαθιά. Απλά μετακινήστε δεξιά και αριστερά του τροχούς, προκειμένου να φύγει το πολύ χιόνι. Τέλος, παραμείνετε μέσα στο αυτοκίνητο και ανάβετε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα.

Επικοινωνία
Αγ. Αναργύρων 40, Κορωπί 194 00
Δ. Σέχου 17 & Αντιμαχίδου, Αθήνα 117 43
info@spartan.gr
210 92 32 437

ΓΕΜΗ: 86872902000

facebook instagram twitter youtube linkedin tik-tok
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
 
espa-banner
great-place-to-work-certified
e banner EL