Ασφάλεια παιδιών στο αυτοκίνητο

Ασφάλεια παιδιών στο αυτοκίνητο


Η ασφάλεια των παιδιών μας είναι το παν, γι’ αυτό και η σωστή ενημέρωση για κάθε μετακίνησή τους με το αυτοκίνητο είναι επιτακτική υπόθεση.

Bασική προϋπόθεση, χωρίς αμφιβολία, είναι η πρόληψη. Όταν ταξιδεύετε με παιδιά στο αυτοκίνητο καταρχήν πρέπει να τηρείτε τους γενικούς κανόνες ασφαλείας.

 

Πώς μεταφέρουμε με ασφάλεια τα παιδιά μας στο αυτοκίνητο;

Ασφαλώς με παιδικό κάθισμα. Αυτό αποτελεί το μοναδικό και υποχρεωτικό μέτρο ασφαλείας για την οδική μεταφορά των παιδιών από τη γέννησή του έως τα 12 έτη περίπου ή ανάλογα το βάρος και το ύψος.


Είναι όλα τα παιδικά καθίσματα ασφαλή;

Θεωρητικά, όλα τα παιδικά καθίσματα που κυκλοφορούν στην αγορά, έχουν εγκριθεί ως ασφαλή. Ωστόσο, υπάρχουν ανεξάρτητοι φορείς που πραγματοποιούν δοκιμές (crash tests) αυστηρότερες από αυτές των κανονισμών (R44 & R129), με αυτόν τον τρόπο έχουμε πιστοποιημένα και αναλυτικά αποτελέσματα και βαθμολογίες ως προς την ασφάλεια, την εργονομία, την άνεση αυτών των μοντέλων.

Πότε ένα κάθισμα είναι ασφαλές;

Παράλληλα το κάθισμα θα πρέπει να είναι το κατάλληλο για την ηλικία/βάρος του παιδιού. Για τα βρέφη ενδείκνυνται τα καθίσματα-αβγά, για τα μεγαλύτερα μωρά συστήνονται τα ανάποδα (rear facing) καθίσματα, ενώ για τα πιο μεγάλα παιδιά υπάρχουν τα λεγόμενα highback boosters, καθίσματα με πλάτη και πλευρική προστασία. Επιπροσθέτως το παιδικό κάθισμα θα πρέπει να ταιριάζει στο όχημα που χρησιμοποιούμε, να είναι συμβατό και να έχει τοποθετηθεί σωστά στο αυτοκίνητό μας και να βρίσκεται στις ενδεδειγμένες θέσεις του οχήματος, σύμφωνα με το κατασκευαστή του.

Οι αριθμοί μιλάνε μόνοι τους!

Έχει υπολογιστεί ότι τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου, όταν χρησιμοποιούνται σωστά,

αποτρέπουν κατά 71% τα θανατηφόρα ατυχήματα και κατά 67% τους σοβαρούς τραυματισμούς.


Βασικές συμβουλές ασφαλείας που καλό είναι να θυμόμαστε:

• Το κάθε παιδί να είναι δεμένο με την δική του ζώνη ασφαλείας και φυσικά να μην βάζετε δύο παιδιά μαζί στην ίδια ζώνη ασφαλείας.
• Ακόμη και για τις πιο σύντομες διαδρομές, ασφαλίστε τα παιδιά σας στα παιδικά καθίσματα. Μη ξεχνάτε ότι το 75% των θανατηφόρων ατυχημάτων συμβαίνουν μέσα στην πόλη.
• Μην τοποθετείτε το παιδικό κάθισμα σε κάθισμα με ενεργοποιημένο αερόσακο. Σε περίπτωση πρόσκρουσης, ο αερόσακος μπορεί ακόμα και να σκοτώσει το παιδί.
• Φοράτε κι εσείς ζώνη ασφαλείας. Το παράδειγμα είναι η καλύτερη εκπαίδευση. Επιπλέον, οι επιβάτες που δεν είναι δεμένοι, σε περίπτωση πρόσκρουσης μπορεί όχι μόνο να τραυματιστούν οι ίδιοι, αλλά και να τραυματίσουν τους συνεπιβάτες τους.
• Μην αφήνετε τα παιδιά σας να ανοίγουν τα παράθυρα και να βγάζουν τα χέρια ή το κεφάλι τους έξω, ακόμα και αν το αυτοκίνητο είναι ακινητοποιημένο.
• Οι πόρτες του αυτοκινήτου πρέπει να είναι ασφαλισμένες και να ανοίγουν μόνο από έξω. Πολλά παιδιά τραυματίζονται θανάσιμα πέφτοντας έξω κατά τη διάρκεια παιχνιδιού.
• Φροντίστε εκ των προτέρων να έχετε κάποια απασχόληση για το παιδί σας στο αυτοκίνητο (μαλακά παιχνίδια, μικρά παραμύθια, cd).
• Εάν τα παιδιά γκρινιάζουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, συνήθως έχουν κάποιο λόγο. Μπορεί να διψούν, να κρυώνουν, να ζεσταίνονται ή να έχουν ζαλιστεί.
• Μην αφήνετε τα παιδιά σας μέσα στο αυτοκίνητο ούτε για ελάχιστο χρονικό διάστημα. Η έκθεση του αυτοκινήτου στο ηλιακό φως σε μέρες με ήπιες θερμοκρασίες, μπορεί μέσα σε μισή ώρα να αυξήσει τη θερμοκρασία στην καμπίνα τόσο που να αποβεί μοιραία. Τα βρέφη και τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα στην αύξηση της θερμοκρασίας. Χάνουν αναλογικά περισσότερο νερό λόγω θερμότητας, η θερμοκρασία του σώματός τους αυξάνεται γρηγορότερα και κινδυνεύουν περισσότερο από θερμοπληξία.

 

Επενδύουμε στην οδική ασφάλεια του παιδιού εφαρμόζοντας βασικούς κανόνες ασφαλείας και λέμε «ναι» στη ζωή.

Γιατί τα παιδιά είναι ό,τι πολυτιμότερο έχουμε!

 

Επικοινωνία
Αγ. Αναργύρων 40, Κορωπί 194 00
Δ. Σέχου 17 & Αντιμαχίδου, Αθήνα 117 43
info@spartan.gr
210 92 32 437

ΓΕΜΗ: 86872902000

facebook instagram twitter youtube linkedin tik-tok
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
 
espa-banner
great-place-to-work-certified
e banner EL