Διαχείριση Ανασφάλειας

Διαχείριση Ανασφάλειας


Οι ανασφάλειες κάθε μορφής και προέλευσης, μας κάνουν να είμαστε διαρκώς μέσα στο άνχος και να τείνουμε να προσκολληθούμε με μη υγιή τρόπο στους άλλους. Οι δικοί μας άνθρωποι, ασυνείδητα συνήθως, μετατρέπονται σε μια πλατφόρμα ώθησης της δικής μας αυτοπεποίθησης.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια ψυχική πάθηση που πλήττει συναισθηματικά, όσους χαρακτηρίζονται από εσωτερική δειλία, καταπνίγουν τα συναισθήματά τους και προσπαθούν να φαίνονται ήρεμοι και αξιόπιστοι προς τα έξω, με μεγάλο ψυχικό κόστος για τους ίδιους και σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον τους.

Πού οφείλονται οι ανασφάλειες;

Οι ανασφάλειες προκύπτουν από παράλογες ερμηνείες σχετικά με τις ικανότητες μας να καταφέρουμε κάτι. Αυτές οι ερμηνείες έρχονται ως απόρροια παράλογων σκέψεων. Όταν δεν νιώσουμε ικανοί, αρχίζουμε να χάνουμε την εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και τότε αισθανόμαστε ανάξιοι και ανίκανοι. Φοβόμαστε την κριτική και την απόρριψη σε τέτοιο βαθμό που όλη η κατάσταση δεν μας επιτρέπει να φτάσουμε το μέγιστο των δυνατοτήτων μας και να ζήσουμε ελεύθερα όπως εμείς επιθυμούμε.

Οι πιο κοινές μορφές ανασφάλειας:

  • Ανασφάλειες με βάση μία πρόσφατη αποτυχία ή απόρριψη.

  • Ανασφάλειες και έλλειψη αυτοπεποίθησης λόγω κοινωνικού άγχους.

  • Ανασφάλειες που προκαλούνται από τελειοθηρία (τελειομανία).

Πως ξεπερνάμε τις ανασφάλειες;

Όλοι έχουμε ανασφάλειες, ήρθε η ώρα να τις τακτοποιήσουμε! Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση των ανασφαλειών μας είναι να βρούμε ποιες ακριβώς είναι αυτές. Αφιερώστε λίγο χρόνο κι αναρωτηθείτε:

• Τι είναι αυτό που με κάνει να αισθάνομαι ανασφαλής;

• Τι μου δημιουργεί άγχος και ανησυχία και με κάνει να νιώθω ανασφαλής; 

• Ποιος είναι ο λόγος που έχω ανασφάλειες;

• Ποιες είναι οι πεποιθήσεις στις οποίες βασίζονται;

• Ποια νοοτροπία δημιουργεί αυτές τις πεποιθήσεις;

• Ποια είναι η πηγή τους;

Συνήθως, η πηγή βρίσκεται σε μνήμες που έχουμε για χρόνια παραγκωνισμένες, οι οποίες όμως καθορίζουν την δράση και τις αποφάσεις μας. Επομένως, εμπειρίες του παρελθόντος καθορίζουν το πώς αισθανόμαστε σήμερα. Πάνω σε αυτές τις εμπειρίες θα πρέπει καθένας μας να δουλέψει, για να κατορθώσει να ξεπεράσει τις ανασφάλειες του, εφόσον τις θεωρεί εμπόδιο για την ψυχοσωματική και πνευματική του υγεία.

Αισιοδοξία

Πρώτα απ’ όλα στον δρόμο για την διαχείριση της ανασφάλειας, οφείλουμε να εισάγουμε τα πιο κάτω χαρακτηριστικά:
- θετική σκέψη
- πίστη στις ικανότητές μας
- αυτοπεποίθηση και γενικότερα
- νοοτροπία του νικητή
Είναι πολύ βασικό να μαθαίνουμε από τα λάθη μας και να προχωράμε χωρίς δισταγμό. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υιοθετήσουμε νέες συνήθειες, να ξεφύγουμε από τις παλιές και να αλλάξουμε τρόπους συμπεριφοράς.

Αυτοπαραδοχή

Είναι ουσιώδες να παραδεχτούμε ότι:
- νιώθουμε ανασφαλείς,
- έχουμε φοβίες,
- χρειαζόμαστε δεκανίκια για να νιώσουμε καλά.
Μόνο όταν είμαστε απόλυτα ειλικρινείς με τον εαυτό μας και με τους άλλους, ακόμη και αν η αλήθεια μας κάνει να νιώθουμε ευάλωτοι ή μας δυσαρεστεί, θα καταφέρουμε να αναγνωρίσουμε το πρόβλημα και να αναζητήσουμε λύσεις.

Ανάληψη της ευθύνης

Είναι εξίσου σημαντικό να αποδεχτούμε την ευθύνη για το πρόβλημά μας προκειμένου να το λύσουμε. Οι άνθρωποι σήμερα ζουν με την ψευδαίσθηση ότι δεν είναι υπεύθυνοι γι’ αυτά που νιώθουν, ενώ συχνά παίρνουν πάνω τους την «ευθύνη» για την ευτυχία ή τη δυστυχία των άλλων. Έτσι καταλήγουν ανασφαλείς και δυστυχισμένοι, στο βαθμό που εναποθέτουν τη δύναμη, την ευτυχία και την ασφάλεια τους έξω από τον εαυτό τους (χρήματα, σχέσεις, επάγγελμα κ.α.). Το σίγουρο είναι ότι κάθε άτομο είναι προσωπικά υπεύθυνο για την ευτυχία και τη δυστυχία του, για την αρρώστια και την υγεία του για την ανάπτυξη και την οπισθοδρόμησή του. Μόνο εμείς μπορούμε να μεταμορφώσουμε τη δυστυχία μας, την αρρώστια, την έλλειψη ικανοποίησης και την ανασφάλεια σε ευτυχία, υγεία, ικανοποίηση και ασφάλεια. Μόνο εμείς είμαστε υπεύθυνοι για τον εαυτό μας.

Προτίμηση αντί προσκόλληση

Να ενεργούμε στον έξω κόσμο αλλάζοντας οτιδήποτε μπορούμε, για να επιτύχουμε τους στόχους μας, αλλά να μπορούμε να δεχτούμε το αποτέλεσμα οποιοδήποτε και αν είναι (ορθή δράση).

Αντιμετώπιση των φόβων - ρίσκο

Το θάρρος στη ζωή αποκτιέται μέσα από συνεχείς προσπάθειες να εμποδίσουμε τον φόβο να καθορίζει τις πράξεις μας. Οφείλουμε στον εαυτό μας να:
- ρισκάρουμε,
- διακινδυνεύουμε,
- επενδύουμε στα όνειρά μας,
- διακινδυνεύουμε να χάσουμε τα κεκτημένα όταν μας πνίγουν,
- τολμάμε να χάσουμε την «καλή» ιδέα που έχουν οι άλλοι για εμάς αν αυτό μας κούρασε,
- να εκφράζουμε άφοβα τα συναισθήματά μας,
- να επενδύουμε στην ασφάλειά μας χωρίς εξηγήσεις σε κανέναν αν αυτό επιζητάμε,
- να είμαστε διαφορετικοί και να προασπίζουμε τα ιδανικά μας.

Η σημασία της μάθησης

Η μάθηση είναι συγκλονιστικό πράγμα γιατί κάθε φορά που μαθαίνουμε κάτι, γινόμαστε κάτι καινούργιο. Έτσι και η ασφάλεια όπως όλα τα πράγματα μαθαίνεται.

Η σημασία της ανεξαρτησίας και της πρωτοβουλίας

Είναι σημαντικό στο δρόμο προς την ασφάλεια να γίνουμε ο πρωταγωνιστής της ζωής μας, να στεκόμαστε στα δικά μας πόδια και να αντιμετωπίζουμε μόνοι μας τα προβλήματα χωρίς να εξαρτόμαστε από τους άλλους (οικονομικά και συναισθηματικά). Με συνεχή προσπάθεια και βήμα-βήμα όλοι μπορούμε να καλλιεργήσουμε τρόπους για να αντιμετωπίσουμε τις φοβίες και τις ανασφάλειες μας. Ασφαλώς για πιο σύνθετες περιπτώσεις, οι ειδικοί είναι σε πάντα σε θέση να μας κατευθύνουν προς την αληθινή προσωπική ανεξαρτησία, για ένα απόλυτο αίσθημα ελευθερίας που όλοι έχουμε ανάγκη.

 

 

Με συνεχή προσπάθεια και βήμα-βήμα όλοι μπορούμε να καλλιεργήσουμε τρόπους

για να αντιμετωπίσουμε τις φοβίες και τις ανασφάλειες μας.

Ασφαλώς για πιο σύνθετες περιπτώσεις, οι ειδικοί είναι σε πάντα σε θέση

να μας κατευθύνουν προς την αληθινή προσωπική ανεξαρτησία,

για ένα απόλυτο αίσθημα ελευθερίας που όλοι έχουμε ανάγκη.

 

 

 

Επικοινωνία
Αγ. Αναργύρων 40, Κορωπί 194 00
Δ. Σέχου 17 & Αντιμαχίδου, Αθήνα 117 43
info@spartan.gr
210 92 32 437

ΓΕΜΗ: 86872902000

facebook instagram twitter youtube linkedin tik-tok
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
 
espa-banner
great-place-to-work-certified
e banner EL