Τρόποι αντιμετώπισης ανεπιθύμητης εισβολής στο σπίτι μας


16 06 BLOG

Η αντιμετώπιση μιας εισβολής στο σπίτι μας είναι μία εμπειρία που ελπίζουμε και ευχόμαστε να μη χρειαστεί να έρθουμε ποτέ αντιμέτωποι. Ωστόσο είναι σημαντικό να είμαστε προετοιμασμένοι και να γνωρίζουμε πώς να αντιδράσουμε για την ασφάλειά μας αλλά και την ασφάλεια των αγαπημένων μας.

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε τους πιο ενδεδειγμένους τρόπους που εξασφαλίζουν τη μέγιστη δυνατή προστασία σε μια ανεπιθύμητη εισβολή.

Βασική προϋπόθεση

Η πρώτη προτεραιότητα είναι να παραμείνετε ψύχραιμοι και να σκεφθείτε λογικά. Αυτό θα βοηθήσει να πάρετε τις σωστές αποφάσεις και να δράσετε με αποφασιστικότητα.

Ωστόσο αν βρεθείτε σε μία κατάσταση όπου βρίσκεται ένας κλέφτης μέσα στο σπίτι σας μπορείτε να ακολουθήσετε κάποια βασικά βήματα ασφαλείας:

 

Επιλέξτε το ασφαλέστερο μέρος για απόκρυψη

Πάρτε οπωσδήποτε μαζί σας το κινητό σας και κρυφτείτε στο πλησιέστερο δωμάτιο ή ακόμα και σε ένα ντουλάπι τοίχου με εσωτερική πόρτα με την προϋπόθεση να κλειδώνουν από μέσα. Το να έχετε σχεδιάσει από πριν την βέλτιστη κρυψώνα είναι ένα μέτρο πρόληψης που θα σας βοηθήσει στην δύσκολη στιγμή.

 

Κάντε ησυχία, ώστε ο κλέφτης να μην μπορεί να σας εντοπίσει 

Μόλις κρυφτείτε, προσπαθήστε να μην κάνετε θόρυβο. Αν είστε απομονωμένοι σε ένα δωμάτιο, κλειδώστε όλες τις περιφερειακές πόρτες και ασφαλίστε τα παράθυρα ώστε να αποτρέψετε οποιαδήποτε είσοδο για όλη τη διάρκεια που θα παραμείνετε στο χώρο αυτό. Εάν έχετε κάποιο «όπλο» στο σπίτι ή την κρυψώνα, όπως ρόπαλο baseball, ψηλό βάζο ή άλλο βαρύ αντικείμενο φροντίστε να το έχετε κοντά σας σε περίπτωση που χρειαστεί να προστατεύσετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας. Βεβαιωθείτε ότι το τηλέφωνό σας βρίσκεται σε κατάσταση δόνησης ή αθόρυβης λειτουργίας. Μην προσπαθήσετε να αλλάξετε κρυψώνες, θα κάνετε θόρυβο και μπορεί να τραβήξετε την προσοχή τους.

 

Καλέστε αμέσως την αστυνομία αυτό είναι το επόμενο πιο σημαντικό βήμα 

Αφού σιγουρευτείτε ότι είστε ασφαλής, ενημερώστε την αστυνομία όσο πιο γρήγορα αλλά και αθόρυβα γίνεται, παρέχετε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για τον κλέφτη και τη τοποθεσία σας. Αν έχετε εφαρμογή ECHO ενεργοποιήστε την, για να εξασφαλίσετε αμεσότερη και αθόρυβη κινητοποίηση των Αρχών. Προληπτικά εγκαταστήστε την από πριν στο κινητό σας τηλέφωνο.

 

Μην εισέλθετε στο χώρο που βρίσκεται ο κλέφτης

Αν μπορείτε να δείτε ότι υπάρχει ένας κλέφτης μέσα στο σπίτι σας, δεν πρέπει να προσπαθήσετε να μπείτε στο δωμάτιο ή να τον αντιμετωπίσετε. Παραμείνετε σε ασφαλή απόσταση και περιμένετε την άφιξη της αστυνομίας.

 

Εγκαταλείψτε το σπίτι εάν είναι απαραίτητο

Αν βρίσκεστε σε κατάσταση κινδύνου ή αισθάνεστε ότι ο κλέφτης μπορεί να σας βλάψει διαφύγετε από το χώρο μέσω ασφαλούς εξόδου αν υπάρχει ευκαιρία.

 

Μην έρθετε σε αντιπαράθεση 

Αποφύγετε τη σύγκρουση με τον κλέφτη, δε θέλετε να αυξήσετε τον κίνδυνο για εσάς ή για τους γύρω σας. Σε γενικές γραμμές, είναι ασφαλέστερο να αποφεύγετε να αντιμετωπίζετε έναν εισβολέα, παρά να τους αντιμετωπίζετε. Δεν ξέρετε ποια είναι τα κίνητρα των κλεφτών που παραβιάζουν το σπίτι σας ούτε την νοητική και ψυχική τους κατάσταση. Σίγουρα υπάρχει περίπτωση αν πανικοβληθούν να λειτουργήσουν αψυχολόγητα και να σας βλάψουν, ακόμα κι αν αυτό δεν ήταν στις αρχικές προθέσεις τους. Η αντιμετώπιση των εγκληματιών θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από τις Αρχές του κράτους και την αστυνομία. Μόνο σε περίπτωση επίθεσης χρειάζεται να αμυνθείτε για να προστατέψετε τον εαυτό σας.  

 

Χρήση κωδικού έκτακτης ανάγκης στο συναγερμό σας

Εάν διαθέτετε ένα Σύστημα Συναγερμού ο οποίος είναι συνδεδεμένος με ένα Κέντρο Λήψης Σημάτων μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον κωδικό έκτακτης ανάγκης που στέλνει ένα σήμα στο Κέντρο Λήψης Σημάτων και ενημερώνει πως υπάρχει έκτακτη ανάγκη. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί αν το πληκτρολόγιο του συναγερμού σας βρίσκεται σε κεντρικό και επικίνδυνο σημείο που μπορεί να προδώσει τη θέση σας.

 

Η καλύτερη ασφάλεια είναι η πρόληψη  

  • Εγκαταστήστε μια κάμερα ασφαλείας στην μπροστινή πόρτα ή το γκαράζ ως αποτρεπτικό μέσο. Η κάμερα είναι πιο αποτελεσματική στην αποτροπή αν ο εισβολέας είναι εύκολα ορατός. Οι κλέφτες δεν θέλουν να φωτογραφηθούν, οπότε μπορεί να αποφύγουν το σπίτι σας εάν δουν τη κάμερα εκεί. Επιπλέουν αν εισέλθουν στο σπίτι σας, θα έχετε αποδείξεις για την αστυνομία.
  • Κλείστε πάντα τις πόρτες και τα παράθυρα. Μην διευκολύνετε τον κλέφτη να μπει στο σπίτι σας. Πρέπει να κλείσετε και να ασφαλίσετε όλες τις πόρτες και τα παράθυρα, ακόμα και όταν βρίσκεστε στο σπίτι. Αυτό θα το κάνει δύσκολο για τον κλέφτη να εισέλθει.
  • Εγκαταστήστε εξωτερικά φώτα έτσι ώστε οι διαρρήκτες να αισθάνονται εκτεθειμένοι. Οι κλέφτες θέλουν να κρυφτούν στο σκοτάδι, οπότε μπορεί να αποφύγουν το σπίτι σας εάν είναι καλά φωτισμένο.

 

Η ασφάλεια αποτελεί το ύψιστο αγαθό

Ενισχύστε την με απλές πράξεις

αποτρέποντας περιστατικά κλοπών και

διασφαλίζοντας την απόλυτη προστασία

των αγαπημένων σας προσώπων.

Επικοινωνία
Αγ. Αναργύρων 40, Κορωπί 194 00
Δ. Σέχου 17 & Αντιμαχίδου, Αθήνα 117 43
info@spartan.gr
210 92 32 437

ΓΕΜΗ: 86872902000

facebook instagram twitter youtube linkedin tik-tok
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
 
espa-banner
great-place-to-work-certified
e banner EL