Σήμερα, η ανάγκη ψηφιακής ασφάλειας είναι πιο επιτακτική από ποτέ.
Εσείς νιώθετε όμως ασφαλείς;
Η ψηφιακή και διαδικτυακή ασφάλεια αποτελεί κάτι που συχνά παραλείπουμε, έως ότου ακούσουμε κάποια σχετική είδηση ή μας συμβεί κάτι. Η εκμετάλλευση των προσωπικών μας στοιχείων χωρίς τη θέλησή μας δεν είναι πια σπάνια, ενώ συχνά θέτουμε σε κίνδυνο την ασφάλειά μας ύστερα από απερίσκεπτα διαδικτυακά κλικ.
Η Spartan Security συγκέντρωσε ορισμένα λάθη που όλοι κάνουμε κατά την πλοήγησή μας στο ίντερνετ και μοιράζετε συμβουλές που θα ενισχύσουν τη ψηφιακή σας ασφάλεια.
- Τα «μυστικά» των αναζητήσεών σας
Βρήκατε σε πρόσφατη αναζήτηση στο διαδίκτυο ένα ζευγάρι παπούτσια που σας άρεσε πολύ, πιθανόν το προσθέσατε και στο καλάθι αγορών, όμως αποφασίσατε να περιμένετε την πληρωμή σας; Συνεχίζει όμως αυτό να σας «καταδιώκει» σε κάθε σας διαδικτυακό βήμα, τόσο στις μηχανές αναζήτησης, όσο και στα social media;
Τα cookies αποτελούν μία από τις εξυπνότερες πρακτικές στο μάρκετινγκ, αποδεικνύοντας πως οι επαναλαμβανόμενες εμφανίσεις προϊόντων ή υπηρεσιών που έχετε ήδη αναζητήσει, δεν είναι τελικά τόσο τυχαίες.
Για το λόγο αυτό, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διαγράφετε σε συχνή βάση το ιστορικό αναζήτησης και τα cookies. Χρήσιμη θα σας φανεί και η χρήση της ανώνυμης περιήγησης ή αλλιώς incognito στο πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιείτε. Η λειτουργία αυτή θα προστατεύσει τις αναζητήσεις και τις προσωπικές πληροφορίες σας, εμποδίζοντας παράλληλα τη συνεχή εμφάνιση διαφημίσεων σχετικών με τα ενδιαφέροντά ή τις αναζητήσεις σας.
- Πραγματοποιήστε την κατάλληλη έρευνα
Πολλές φορές, μπορεί χωρίς πολύ σκέψη ή δισταγμό να ανοίξετε email από άγνωστο αποστολέα, να κατεβάσετε συνημμένα αρχεία ή να πατήσετε συνδέσμους που αναγράφονται. Οι τακτικές phishing ξεγελούν συχνά ακόμη και τους πιο «διαβασμένους» χρήστες, οδηγώντας στην εγκατάσταση κακόβουλων λογισμικών.
Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τον αποστολέα ενός email, προτού το ανοίξετε και αποφύγετε την αποστολή προσωπικών στοιχείων (όπως αριθμός πιστωτικής κάρτας). Μην ξεχνάτε να διαβάζετε προσεχτικά κάθε σύνδεσμο ή συνημμένο πριν το ανοίξετε.
Όσο «έξυπνοι» και αν είναι οι πάροχοι email ή τα λογισμικά προστασίας που αποκλείουν ύποπτα email, είναι απαραίτητος και ο δικός σας προσωπικός έλεγχος.
- Τι γνωρίζει η Google για εσάς;
Μήπως ήρθε η ώρα να κάνετε έρευνα στη Google για …τον ίδιο σας τον εαυτό; Έχετε ποτέ αναζητήσει το όνομά σας ή προσωπικά σας στοιχεία στη Google για να δείτε τι μπορεί να βρει ο καθένας για εσάς; Σε πολλές περιπτώσεις, μία απλή τέτοια αναζήτηση μπορεί να αποκαλύψει ότι τελικά οι μηχανές αναζήτησης γνωρίζουν πολύ περισσότερα για εσάς απ’ ότι θα θέλατε.
Ορισμένες φορές μάλιστα, έπειτα από εγγραφές σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες, η διεύθυνση κατοικίας ή το κινητό σας τηλέφωνο φιγουράρουν δίπλα από το όνομά σας. Σε τέτοια περίπτωση, είναι απαραίτητο να επικοινωνήσετε άμεσα με τον διαχειριστή της ιστοσελίδας για να διαγράψει τις προσωπικές σας πληροφορίες.