Πως να προστατεύσουμε τους ηλικιωμένους από περιστατικά κλοπών

Πως να προστατεύσουμε τους ηλικιωμένους από περιστατικά κλοπών


Με τα περιστατικά των κλοπών να αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς, έχει παρατηρηθεί πως οι ηλικιωμένοι άνθρωποι γίνονται στόχαστρο επίδοξων ληστών. Η τρίτη ηλικία αποτελεί μία ευπαθή κοινωνική ομάδα, που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, ιδίως όταν ο ηλικιωμένος μένει μόνος του.

Πως μπορούμε λοιπόν να προστατεύσουμε τους ηλικιωμένους από περιστατικά κλοπών; Υπάρχουν συμβουλές για την ενίσχυση της ασφάλειας των ηλικιωμένων;

Η Spartan Security μοιράζεται μαζί σας 9 συμβουλές που θα θωρακίσουν την προστασία κάθε ηλικιωμένου.

  1. Πόρτες ασφαλείας: Πρώτο και σημαντικότερο στοιχείο στην ασφάλεια κάθε σπιτιού, είναι η πόρτα. Ενισχύστε, λοιπόν, την ασφάλεια κάθε οικίας με μία υψηλής ποιότητας πόρτα ασφαλείας, η οποία θα αποτελέσει «φρούριο» ενάντια σε κάθε επίδοξο ληστή.
  2. Θυροτηλέφωνο: Το θυροτηλέφωνο -όσο αυτονόητο και αν ακούγεται πλέον-, συχνά λείπει από παλιές κατοικίες. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ληστών που προσποιούνται τους πλανόδιους πωλητές ή εκπροσώπους υπηρεσιών. Η έλλειψη ενός θυροτηλεφώνου ανοίγει την «πόρτα» σε επιτήδειους που εκμεταλλεύονται το γεγονός αυτό.
  3. Κάμερες ασφαλείας: Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις εξοχικών κατοικιών ή απομονωμένων σπιτιών, η εγκατάσταση κάμερας ασφαλείας εξασφαλίζει πλήρη προστασία σε περιστατικά κλοπών και σε πολλές περιπτώσεις δρα αποτρεπτικά.
  4. Αντικείμενα αξίας: Είναι γνωστό συνήθειο των ηλικιωμένων να κρύβουν αντικείμενα αξίας όπως χρήματα ή κοσμήματα σε διάφορα σημεία του σπιτιού, που συχνά δεν είναι τόσο «κρυφά». Συμβουλέψτε τους για την προστασία των προσωπικών τους αντικειμένων, εφόσον είναι αξίας να φυλάξουν σε μία τράπεζα.
  5. Εγκατάσταση συστήματος ασφαλείας: Η εγκατάσταση ενός συστήματος ασφαλείας προηγμένης τεχνολογίας και σύγχρονων προδιαγραφών αποτελεί το «κλειδί» για την απόλυτη ασφάλεια. Σε περίπτωση διάρρηξης, το 24ωρο Κέντρο Λήψης Σημάτων κινητοποιείται άμεσα, ειδοποιώντας την ΕΛΑΣ και τις αρμόδιες αρχές. Παράλληλα, μπορούν να ενημερωθούν κοντινά οικογενειακά πρόσωπα, των οποίων τα στοιχεία έχουν δοθεί. Σαφώς, η ενεργοποίηση της σειρήνας, αφυπνίζει τους γείτονες και δρα αποτρεπτικά για τον επίδοξο ληστή.
  6. Κουμπί πανικού: Το κουμπί πανικού αποτελεί το απόλυτο gadget που προσφέρει μέγιστη προστασία με το πάτημα ενός κουμπιού. Το μικρό αυτό μπρελόκ μπορεί να τοποθετηθεί σε σημεία-κλειδιά, όπως το κομοδίνο του υπνοδωματίου ή το σαλόνι. Σε περίπτωση απειλής, ο ηλικιωμένος μπορεί να πατήσει το κουμπί, χωρίς να μετακινηθεί, ενεργοποιώντας το σύστημα συναγερμού και στέλνοντας σήμα στο 24ωρο ΚΛΣ, το οποίο με τη σειρά του ειδοποιεί τις αρμόδιες αρχές.
  7. Προστασία εξωτερικού χώρου: Με την ασφάλεια μίας κατοικίας να ξεκινά από τον εξωτερικό της χώρο, είναι σημαντικό να εφαρμόσετε τα εξής:
    • Προσθήκη κλειδαριάς ασφαλείας
    • Εγκατάσταση αυτόματου φωτισμού κίνησης
    • Απομάκρυνση εργαλείων ή ψηλών αντικειμένων που μπορούν να βοηθήσουν έναν εισβολέα.
  8. Συμβουλές προστασίας: Είναι σημαντικό να υπενθυμίζετε συχνά στους ηλικιωμένους μερικούς βασικούς κανόνες ασφαλείας:
    • Δεν ανοίγουμε ποτέ την πόρτα σε αγνώστους, παρά μόνο σε οικεία πρόσωπα και αφού γνωρίζουμε ποιος είναι μέσω του θυροτηλεφώνου.
    • Κλειδώνουμε πάντα τις πόρτες και τα παράθυρα καθ’ όλη τη διάρκεια και όχι μόνο πριν τη νύχτα.
    • Ενημερώνουμε τις αρμόδιες αρχές ή συγγενικά πρόσωπα σε περίπτωση οποιασδήποτε απειλής.
  9. Μικρός τετράποδος φίλος: Και γιατί όχι, να τους κάνετε το πιο πολύτιμο δώρο… έναν μικρό τετράποδο φίλο που θα αποτελεί την καλύτερη συντροφιά, προσφέροντας παράλληλα προστασία.

 

Η ασφάλεια αποτελεί το ύψιστο αγαθό. Ενισχύστε την με απλές πράξεις, αποτρέποντας περιστατικά κλοπών και διασφαλίζοντας την απόλυτη προστασία των αγαπημένων σας προσώπων.

Επικοινωνία
Αγ. Αναργύρων 40, Κορωπί 194 00
Δ. Σέχου 17 & Αντιμαχίδου, Αθήνα 117 43
info@spartan.gr
210 92 32 437

ΓΕΜΗ: 86872902000

facebook instagram twitter youtube linkedin tik-tok
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
 
espa-banner
great-place-to-work-certified
e banner EL