Προστασία των παιδιών στη θάλασσα και τη πισίνα

Προστασία των παιδιών στη θάλασσα και τη πισίνα


Τα πρώτα μπάνια για το φετινό καλοκαίρι έχουν λίγο καιρό που ξεκίνησαν, η θάλασσα και το κολύμπι αποτελούν πηγή χαράς για μικρούς και μεγάλους, ωστόσο οι γονείς πρέπει  να έχουν ως προτεραιότητα την ασφάλεια των μικρών παιδιών όσο αυτά βρίσκονται σε περιβάλλον που ενδείκνυται για κολύμπι (θάλασσα ή πισίνα).

Τα περιστατικά με ατυχήματα που εξελίσσονται σε τραγωδίες δεν είναι λίγα και για αυτό το λόγο προτείνουμε τον παρακάτω οδηγό προστασίας με συμβουλές για ασφαλές κολύμπι και ασφαλή παραμονή στον περιβάλλοντα χώρο.

  • Μεριμνήστε για την εκμάθηση κολύμβησης στο παιδί σας, μέχρι την ηλικία των 5.
  • Αν το παιδί αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας, μην πάρετε πρωτοβουλία να επισκεφτείτε τη θάλασσα ή κάποια πισίνα χωρίς την άδεια του παιδιάτρου.
  • Απαράβατο κανόνα αποτελεί το κολύμπι να επιτρέπεται μετά το πέρας τριών ωρών από το τελευταίο γεύμα.
  • Μην πιέζετε το παιδί σας να κολυμπήσει. Αποφύγετε τα ζωηρά παιχνίδια στο νερό, ειδικά αν δεν έχει προλάβει να νιώσει οικεία με το υγρό περιβάλλον. Αν του ασκήσετε ψυχολογική πίεση, ενδέχεται να του δημιουργήσετε αποστροφή και γενικό αρνητικό συναίσθημα.
  • Το παιδί δε θα πρέπει να κολυμπά ποτέ χωρίς την παρουσία και επίβλεψη ενός ενήλικα ο οποίος σαφώς θα πρέπει να γνωρίζει κολύμπι και τις σχετικές πρώτες βοήθειες σε περίπτωση κάποιου περιστατικού.
  • Στη διάρκεια των διακοπών καλό θα ήταν να προτιμώνται οργανωμένες παραλίες όπου διαθέτουν ναυαγοσώστη και να τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας στους χώρους που διεξάγονται θαλάσσια σπορ.
  • Κάντε χρήση του εξοπλισμού ασφαλείας, όπως σωσίβιο ή σανίδα, ακόμη και αν το παιδί γνωρίζει κολύμπι οι γονείς δε θα πρέπει να εμπιστεύονται τις ικανότητές του και να μένει χωρίς επίβλεψη.
  • Προσοχή στις μεταβολές του καιρού, καθώς μπορεί να προκληθεί ξαφνικά άνεμος και να δημιουργηθεί κυματισμός. Απομακρύνετε το παιδί από το νερό όταν ξεκινήσει έντονη βροχή/ καταιγίδα.

*Το νερό είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού.

  • Μην επιτρέπετε τις βουτιές! Είτε από τον βατήρα (αν πρόκειται για πισίνα) ή από κάποιο βράχο (στη θάλασσα) αν δε γνωρίζουν το βάθος του νερού.

Extra Tip αποκλειστικά για την πισίνα

  • Μην αμελείτε το γεγονός ότι στην πισίνα απουσιάζει το φαινόμενο της άνωσης και πρέπει να τηρείτε ακόμα πιο πιστά τις προαναφερθείσες συμβουλές.
  • Αφού ολοκληρώσετε το κολύμπι στην πισίνα, απομακρύνετε από αυτήν τα παιχνίδια που χρησιμοποιήσατε με τα μικρά σας. Η εικόνα, ίσως κάνει το παιδί να θέλει να επιστρέψει στο νερό.

 

Επικοινωνία
Αγ. Αναργύρων 40, Κορωπί 194 00
Δ. Σέχου 17 & Αντιμαχίδου, Αθήνα 117 43
info@spartan.gr
210 92 32 437

ΓΕΜΗ: 86872902000

facebook instagram twitter youtube linkedin tik-tok
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
 
espa-banner
great-place-to-work-certified
e banner EL