Φροντίδα Αδέσποτων Ζώων το Χειμώνα


Ο χειμώνας έχει έρθει για τα καλά διανύουμε μέρες με τσουχτερό κρύο, βροχές και χιόνια, οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές και κάποια πλάσματα παραμένουν απροστάτευτα.
Παρόλο που έχουν γίνει πολλές κινητοποιήσεις, ο αριθμός των αδέσποτων συνεχώς αυξάνεται. Υπάρχουν σκυλάκια και γατάκια τα οποία βρίσκονται στο δρόμο, εκτεθειμένα στο κρύο και στη βροχή. Τα περισσότερα αδέσποτα είναι υποσιτισμένα και με προβλήματα υγείας, πρέπει λοιπόν, όλοι να προσπαθήσουμε να τα βοηθήσουμε.

Πως μπορούμε και εμεις να βοηθήσουμε εθελοντικά;

Φιλοξενία

Κανείς δεν μπορεί να σας αναγκάσει να φιλοξενήσετε ένα αδέσποτο στο σπίτι σας μέχρι να υιοθετηθεί - χρονικό διάστημα το οποίο κανείς δεν μπορεί να σας υπολογίσει- ωστόσο για το ζώο θα ήταν η καλύτερη προσωρινή λύση.

Yιοθεσία

Μπορείτε να υιοθετήσετε ένα σκυλάκι ή ένα γατάκι και να αλλάξετε και τη δική σας ζωή και τη δική του. Οι συνθήκες διαβίωσης για τα αδέσποτα ζώα είναι δύσκολες. Τα αδέσποτα, όταν υιοθετηθούν και γνωρίσουν τη φροντίδα, την αγάπη και τη θαλπωρή της οικογένειας, γίνονται οι πιο πιστοί και οι πιο αφοσιωμένοι σύντροφοι. Εκείνα θα είναι χαρούμενα, υγιή κι ευτυχισμένα και θα σας επιστρέψουν όσα τους προσφέρετε, πολλαπλάσια. Εσείς από την άλλη μεριά, θα είστε ικανοποιημένοι με την προσφορά σας και γεμάτοι αγάπη και χαρά από ένα υπέροχο πλάσμα.

Τροφή και νερό

Το σημαντικότερο για ένα αδέσποτο είναι η τροφή και το νερό του. Βάζουμε σε ένα σημείο που δε βρέχεται, ένα μπολ με ξηρά τροφή και ένα μπολ με νερό. Επιλέξτε μία τροφή που να είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, υψηλών θερμίδων. Ιδανικότερο είναι να έχει καθημερινές επισκέψεις ή κάθε δύο μέρες, κατά τις οποίες να του βάζετε καθαρή τροφή και νερό. Όπως όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί, έτσι και τα ζώα, χρειάζονται ενέργεια για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το κρύο.

Παροχή στέγης

Καλό θα ήταν, να φτιάχνατε ένα μικρό σπιτάκι, χρησιμοποιώντας ένα κουτί ή ένα τελάρο, να το τοποθετήσετε κάτω από ένα υπόστεγο για να μην βρέχεται, να βάλετε μέσα και μια παλιά κουβέρτα, θα είναι για αυτά ένα καταφύγιο. Όσοι έχουν χώρο στις αυλές τους, καλό είναι να φιλοξενήσουν αυτές τις μέρες κάποια ζωάκια που κρυώνουν, φτιάχνοντας αυτοσχέδια ζεστά σπιτάκια. Σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών καλό θα είναι είμαστε πιο προσεκτικοί με την παροχή στέγης, καθώς οφείλουμε να λάβουμε υπόψη και τους υπόλοιπους ενοίκους.

Όσοι έχετε ήδη κάποιο ζωάκι που ζει στην αυλή σας σε κάποιο σπιτάκι, φροντίστε ώστε να μην είναι εκτεθειμένο στον αέρα και στα ρεύματα. Ακόμα κι αν πρόκειται για κάποιο μεγαλόσωμο σκύλο ή με αρκετό τρίχωμα, να γνωρίζετε πως μπορεί να πάθει υποθερμία και να κρυώσει. Δεν πρέπει να κρίνουμε εάν ένα ζωάκι κρυώνει ή όχι, από το τρίχωμά του. Όλα μπορούν να πάθουν πολύ εύκολα υποθερμία. Προστατεύουμε τα ζωάκια από τη βροχή του χειμώνα και από την υγρασία που δημιουργείται κάτω από το δερματάκι τους. Προσοχή στο καπό των αυτοκινήτων σας.

Τα γατάκια, που αγαπούν πολύ τη ζέστη, φωλιάζουν στην ζεστή μηχανή των αυτοκίνητων. Αυτό είναι μεν ανακουφιστικό για τα ίδια αλλά και επικίνδυνο, κάτι που δεν το γνωρίζουν. Γι αυτό, τώρα τον χειμώνα, πριν ανοίξετε την μηχανή του αυτοκινήτου σας, χτυπήστε το καπό του για να τρομάξουν και να φύγουν.

 

Η φροντίδα ενός αδέσποτου δεν είναι εύκολη υπόθεση και χρειάζεται αφοσίωση, όμως ακόμα και δέκα λεπτά από τη μέρα σας μπορεί να είναι αρκετά για να σώσετε μια ζωή, αν όχι και περισσότερες.

Κανείς δεν μπορεί μόνος του να σώσει όλα τα αδέσποτα, αλλά μπορεί ΕΣΕΙΣ να σώσετε εκείνο το ένα για το οποίο θα είστε ο κόσμος όλος και η σωτηρία του αυτές τις δύσκολες κρύες ημέρες του χειμώνα!

Επικοινωνία
Αγ. Αναργύρων 40, Κορωπί 194 00
Δ. Σέχου 17 & Αντιμαχίδου, Αθήνα 117 43
info@spartan.gr
210 92 32 437

ΓΕΜΗ: 86872902000

facebook instagram twitter youtube linkedin tik-tok
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
 
espa-banner
great-place-to-work-certified
e banner EL