Εργαζόμενοι γονείς στο σπίτι Tip & Συμβουλές

Εργαζόμενοι γονείς στο σπίτι Tip & Συμβουλές


Αποτελεί «σημείο των καιρών» όλο και περισσότερες επιχειρήσεις να αυξάνουν το ποσοστό τηλεργασίας τους. Παράλληλα το κλείσιμο των σχολείων και των παιδικών σταθμών «αναγκάζουν» όλα τα μέλη της οικογένειας να περνάνε την καθημερινότητά τους στο σπίτι.

Αναπόφευκτα λοιπόν, πολλοί εργαζόμενοι γονείς έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με τον φόρτο εργασίας σε συνδυασμό με την ενασχόληση με τα παιδιά, καθώς δεν μπορούν να έχουν την βοήθεια κάποιας baby-sitter ή των παππούδων, εν μέσω της συνεχιζόμενης πανδημίας.
Ακόμα και αν είστε εξοικειωμένοι με την εργασία από το σπίτι, σίγουρα δεν έχετε προβλέψει τους αντιπερισπασμούς, το αργό internet λόγω των ταυτόχρονων συνδέσεων και τις πιθανές φωνές των παιδιών. Είναι σημαντικό παράλληλα με την εργασία να κρατήσετε και την οικογένειά σας ευχαριστημένη και ικανοποιημένη.
Παρακάτω θα βρείτε χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να συνδυάσετε την εργασία από το σπίτι και την ανατροφή των παιδιών σας, διατηρώντας παράλληλα ένα ευτυχισμένο και υγιές περιβάλλον.


1. Επιλέξτε το σημείο εργασίας
Μπορεί να δουλεύετε από το σπίτι, είναι ωστόσο σημαντικό να έχετε ένα σημείο από όπου θα εργάζεστε άνετα και χωρίς αντιπερισπασμούς, ενώ παράλληλα να βρίσκεστε κοντά στα παιδιά ώστε να τα επιβλέπετε. Τα μεγαλύτερα παιδιά δεν χρειάζονται επίβλεψη, ωστόσο τα μικρότερης ηλικίας και τα μωρά χρειάζονται άλλη μεταχείριση. Όταν χρειαστεί, κάντε ένα διάλειμμα από την εργασία και επιστρέψτε και πάλι αργότερα για να ολοκληρώσετε.
2. Σωστός προγραμματισμός
Είναι σημαντικό να έχετε ένα ημερήσιο πρόγραμμα εργασιών. Θέστε τις εργασίες κατά σειρά προτεραιότητας και σπουδαιότητας και εκτελέστε τις δυσκολότερες από αυτές όταν θα υπάρχει περισσότερη ησυχία και ταχύτερη σύνδεση internet στο σπίτι. Με τον τρόπο αυτό θα είστε πιο οργανωμένοι και δεν θα χρειαστεί να αγχωθείτε.
3. Κρατήστε τα παιδιά σε εγρήγορση και θέστε όρια
Η τηλεκπαίδευση έχει προφανώς αντίκτυπο στα παιδιά. Περνώντας όλη τη μέρα στο σπίτι είναι σημαντικό να έχουν πράγματα για να ασχολούνται, τόσο για να μην βαριούνται, όσο και για να σας «ενοχλούν» όσο το δυνατόν λιγότερο. Είτε πρόκειται για διάβασμα, είτε για παιχνίδι, είτε για κάποια άλλη ασχολία, φροντίστε να τους κρατήσετε το ενδιαφέρον, θέτοντας πάντα τα όριά σας για ασφάλεια, ησυχία και διακριτικότητα, ιδιαίτερα στις μεγαλύτερες ηλικίες παιδιών.
4. Προγραμματισμός συναντήσεων
Προγραμματίστε τις συναντήσεις σε μία ήσυχη ώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπου θα υπάρχουν όσο το δυνατόν λιγότερες διακοπές. Μην διστάσετε να εξηγήσετε τους λόγους αλλαγής της ώρας κάποιας συνάντησης αν χρειαστεί. Οι περισσότεροι θα δείξουν μεγαλύτερη κατανόηση από ό,τι πιστεύετε.
5. Ψώνια & Γεύματα
Εξοικονομήστε χρόνο κάνοντας την παραγγελία του supermarket ηλεκτρονικά ή πηγαίνοντας εναλλάξ με το σύντροφό σας μία με δύο φορές την εβδομάδα. Επιπλέον, φτιάξτε ένα πρόγραμμα γευμάτων και προετοιμάστε τα ώστε να ελευθερώσετε χρόνο μέσα στη μέρα.
6. Η ώρα του ύπνου
Εκμεταλλευτείτε την ώρα που κοιμούνται τα παιδιά σας είτε το απόγευμα είτε το πρωί και μετατρέψτε την σε πλεονέκτημα εστιάζονται στις εργασίες που απαιτούν μεγαλύτερη συγκέντρωση. Αφήστε τα παιδιά να κοιμηθούν. Με τα παιδιά γύρω σας, δεν θα έχετε τόσο χρόνο για να αφιερώσετε στη δουλειά.
7. Συνεργαστείτε με τον σύντροφό σας για ένα πιο σωστά χωρισμένο χρονοδιάγραμμα ημέρας
Εάν τόσο εσείς όσο και ο σύντροφός σας εργάζεστε από το σπίτι, χωρίστε τις εργασίες του σπιτιού και τον χρόνο που θα ασχολείται ο καθένας με τα παιδιά κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να αφιερώνετε χρόνο και στην εργασία σας, και στα παιδιά σας, και στο σύντροφο σας αλλά και στον ίδιο σας τον εαυτό. Όταν ο σύντροφος θα ασχολείται με τα παιδιά, εσείς θα έχετε όσο χρόνο χρειάζεστε για δουλειά, ενώ τα παιδιά λαμβάνουν την απαραίτητη προσοχή.
8. Συζητήστε το με τον εργοδότη σας
Ίσως χρειαστεί να κάνετε προσαρμογές στο πρόγραμμα εργασίας σας για να φροντίσετε τα παιδιά σας. Πριν το κάνετε, συζητήστε και ζητήστε το στους προϊσταμένους σας.
9. Συζητήστε το με τους συναδέλφους σας
Ακόμα και αν πιστεύετε ότι έχετε οργανώσει άριστα το πλάνο εργασίας σας, τα παιδιά είναι πιθανόν να σας διακόψουν φωνάζοντας εν μέσω μίας κλήσης ή να κάνουν guest εμφάνιση κατά τη διάρκεια ενός video call. Και μην ξεχνάμε το γάβγισμα του σκύλου στο άκουσμα κάποιου οχήματος ή άλλου ειδυλλιακού για αυτόν ήχου. Οι συνάδελφοι σας θα δείξουν κατανόηση αν τους ζητήσετε. Extra tip: Ένα μικρό διάλειμμα στο ενδιάμεσο της επικοινωνίας σας, είναι πιο επαγγελματικό και προτιμότερο από μια γενικευμένη χαώδη κατάσταση.
10. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας
Είναι πολύ σημαντικό ανάμεσα στις ώρες τηλεργασίας και ενασχόλησης με τα παιδιά και το σπίτι, να αφιερώσετε λίγο χρόνο στον εαυτό σας ακόμα και αν πρόκειται για λιγο περπάτημα, ένα χαλαρό μπάνιο, την ενασχόληση με κάτι που σας ευχαριστεί ή ένα ήσυχο διάλειμμα ολίγων λεπτών. Η διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής είναι πολύ σημαντική.


Ίσως κάποια απ’όλα αυτά σας φαίνονται εξαιρετικά δύσκολα στην εφαρμογή τους, καθώς ενδεχομένως ούτε το μέγεθος και η διαρρύθμιση του σπιτιού σας, ούτε οι ταχύτητες του internet, ούτε καν η επάρκεια των υπολογιστών σας, είναι αυτή που μπορεί να καλύψει τις διευρυμένες ανάγκες σας για απασχόληση στο σπίτι αυτή τη στιγμή. Παρόλα αυτά σκεφτείτε θετικά και προσπαθήστε για το καλύτερο.
Εφόσον η κατάσταση που βιώνουμε όλοι είναι μονόδρομος, ας υιοθετήσουμε πρακτικές να την κάνουμε πιο αποτελεσματική και βιώσιμη με όποιο τρόπο καταφέρνει ο καθένας. Η διαρκής γκρίνια για όλα, δεν οδηγεί πουθενά και ή αρνητική ενέργεια μεταφέρεται σε όλη την οικογένεια, την εκπαιδευτική κοινότητα και το επαγγελματικό περιβάλλον.
Ευχή όλων, σύντομα να γυρίσουμε στην κανονικότητα, που κάποτε είχαμε τόσο δεδομένη και βαρετή ενώ τώρα μας λείπει αφόρητα!

 

 

 

Επικοινωνία
Αγ. Αναργύρων 40, Κορωπί 194 00
Δ. Σέχου 17 & Αντιμαχίδου, Αθήνα 117 43
info@spartan.gr
210 92 32 437

ΓΕΜΗ: 86872902000

facebook instagram twitter youtube linkedin tik-tok
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
 
espa-banner
great-place-to-work-certified
e banner EL