🛠 DIY σύστημα ασφαλείας: Μεγάλη προσοχή στις λεπτομέρειες!

🛠 DIY σύστημα ασφαλείας: Μεγάλη προσοχή στις λεπτομέρειες!


Tο «DIY» είναι παντού...

Το Do It Your Self δηλαδή το Καν’ το μόνος σου ... είναι μια αρκετά απλή ιδέα, που αντί να προσλάβετε έναν επαγγελματία για να κάνετε μια συγκεκριμένη εργασία, ή αντί να αγοράσετε αγαθά από ένα κατάστημα, επιλέγετε να υλοποιήσετε το έργο, ή να δημιουργήσετε τα προϊόντα, μόνοι σας χωρίς την βοήθεια των ειδικών.

Η ιστορία

O όρος είναι παγκοσμίως καθιερωμένος εδώ και πολλές δεκαετίες.  Από το 1912 χρονολογούνται οι πρώτες καταγεγραμμένες αναφορές χειροποίητων χρηστικών κατασκευών από μη ειδικούς με τον τίτλο «DIY».

Τα κίνητρα

Τα βασικότερα κίνητρα του «DIY» είναι η ανάπτυξη και ανάδειξη της έμφυτης δημιουργικότητας του ανθρώπου, η  δυνατότητα ανακύκλωσης και κυρίως η εξοικονόμηση χρημάτων. 

Η εφαρμογή

Το «DIY» επεκτείνεται σε ολόκληρο το φάσμα αυτού που αποκαλούμε «κατασκευάζω» ανεξάρτητα από το μέγεθος, το υλικό, την χρήση της κάθε κατασκευής αλλά και τον καθαρά τεχνικό τρόπο που έχει χρησιμοποιηθεί για την δημιουργία της. Στα πλαίσια αυτού του καταιγισμού «καν’ το μονός σου» / «καν’ το οικονομικά», πρόσφατα έχει εξαπλωθεί και στον ευαίσθητο κλάδο της ασφάλειας.

Γιατί το DIY είναι η μόδα της εποχής μας ;

Ο όρος «DIY» προστίθεται σε πολλά έργα, από την επιδιόρθωση μιας τρύπας στον τοίχο μέχρι την εγκατάσταση του συστήματος ασφαλείας. Είναι κυρίως μεράκι, χόμπι και δημιουργία, συνεπώς πέρα από το προφανές οικονομικό κίνητρο, δικαιολογείται η ανησυχία για DIY λύσεις ακόμη και στην ασφάλεια.

Υπάρχουν αρκετοί  λόγοι που κάποιοι το προτιμούν:

 • Τα e-shop είναι πλημμυρισμένα από άπειρες και οικονομικές επιλογές.
 • Ο DIY χαρακτήρας της λήψης σημάτων του συναγερμού στο smartphone αποτελεί ένα γοητευτικό «παιχνίδι» για την νέα γενιά χρηστών.
 • Το ελκυστικό marketing των DIY ηλεκτρονικών συσκευών αποτελεί μια θελκτική πρόκληση για εξερεύνηση.
 • Με την βοήθεια μίας πληθώρας νέων smartphone στην αγορά της οικιακής ασφάλειας, το DIY είναι σίγουρα η τελευταία τάση.

Βέβαια εδώ πρέπει να τονιστεί ότι άλλο τα «έξυπνα gadget» και άλλο ένα σύστημα ασφαλείας που θα  προστατεύσει την ζωή και την περιουσία σας!

Γιατί το DIY θέλει προσοχή ειδικά στα συστήματα ασφαλείας ;

Τελικά όμως, ακόμα κι αν είστε δημιουργικοί και θέλετε να τα «Κάνετε Μόνοι Σας», δεν σημαίνει απαραίτητα ότι μπορείτε. 

 • Τα ασύρματα kit θέλουν συγκεκριμένες προδιαγραφές (εγγύηση, βαθμό ασφάλειας/grande, προέλευση, πιστοποιήσεις, δυνατότητες επεκτασιμότητας κλπ).
 • Η μελέτη του χώρου σας με βάση τις ανάγκες και η επιλογή της καλύτερης, πιο αποτελεσματικής και συνάμα οικονομικής λύσης, είναι σίγουρα εξειδικευμένη δουλειά  που μάλιστα παρέχεται δωρεάν από τους εγκαταστάτες συστημάτων ασφαλείας.

Οι συμβουλές των ειδικών:

Σε κάθε περίπτωση πριν πειραματιστείτε σας προτείνουμε να συμβουλευτείτε τους επαγγελματίες. Συχνά θεωρούμε πως αν κάνουμε κάτι μόνοι μας θα είναι και οικονομικότερο, αλλά αυτό δεν αληθεύει πάντα. Αν προτιμάτε παρόλα αυτά, μια DIY λύση για λόγους εχεμύθειας, (αν κι αν ένας πιστοποιημένος/αδειούχος εγκαταστάτης συστημάτων ασφαλείας, μπορεί να σας εγγυηθεί πλήρη εμπιστευτικότητα), ή επειδή είστε γνώστης της υψηλής τεχνολογίας, οφείλετε να είστε προσεκτικοί.

Επιλέγοντας τον κατάλληλο συναγερμό:

 • Θα χρειαστείτε καλή εκπαίδευση και έρευνα στην αναζήτηση του κατάλληλου εξοπλισμού.
 • Η τεχνική μελέτη και ο σχεδιασμός οφείλει να γίνει με πλήρη ανάλυση των επιλογών και των αναγκών σας.
 • Η εγκατάσταση απαιτεί εξειδικευμένες δεξιότητες και προκαθορισμένες διαδικασίες. Μεγάλη προσοχή! Σπάνια κάποιος ερασιτέχνης έχει αντίστοιχη εμπειρία.
 • Σε περίπτωση επιλογής ενσύρματων ή υβριδικών συστημάτων, το κόστος μπορεί να μειώνεται αλλά η εγκατάσταση περιπλέκεται. Συγκεντρώστε εγκαίρως τα απαραίτητα εργαλεία και αναλώσιμα υλικά. 
 • Είναι αναγκαία συνθήκη να έχετε τις γνώσεις ώστε το σύστημά σας να μην μπορεί να χακαριστεί. 
 • Δεν πρέπει να έχετε άγνοια κινδύνου, καθώς όταν εμπεριέχεται ρευματοδότηση χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.
 • Το λάθος στην μελέτη, την επιλογή εξοπλισμού, την εγκατάσταση, την συνδεσμολογία, τον προγραμματισμό και την συντήρηση δεν συγχωρείται, καθώς ρισκάρετε την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας σας.

Και μην ξεχνάτε….

στην διακόσμηση, στο ψάρεμα, στην κατασκευή επίπλων, αξεσουάρ ένδυσης, σπιτικών προϊόντων περιποίησης, ακόμα και στο μαγείρεμα ή στην κηπουρική, μπορούμε να πειραματιστούμε και να μάθουμε από τα λάθη μας, όμως στην ασφάλειά μας δεν κάνουμε πειράματα!

Κάθε λάθος πειραματισμός μπορεί να κοστίσει ακόμα και την ιδιά μας την ζωή…

EXTRA TIP: Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από τον τύπο του συναγερμού, τον τρόπο εγκατάστασης και την προέλευσή του, η σύνδεση με το Κέντρο Λήψης Σημάτων της Spartan Security εξασφαλίζει τον 24ωρο έλεγχο καλής λειτουργίας του συστήματος, έλεγχο μπαταρίας και 24ωρο έλεγχο επικοινωνίας.

Επικοινωνία
Αγ. Αναργύρων 40, Κορωπί 194 00
Δ. Σέχου 17 & Αντιμαχίδου, Αθήνα 117 43
info@spartan.gr
210 92 32 437

ΓΕΜΗ: 86872902000

facebook instagram twitter youtube linkedin tik-tok
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
 
espa-banner
great-place-to-work-certified
e banner EL