Είτε φοβάστε τα φίδια είτε είστε από αυτούς που λένε ότι «αν δεν τα ενοχλήσω δε θα με ενοχλήσουν», είναι χρήσιμο να γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που σας δαγκώσει φίδι.
Τα φίδια συνήθως δαγκώνουν αμυντικά, αντί να επιτεθούν ενεργά στους ανθρώπους. Παρακάτω σας παραθέτουμε κάποιες συμβουλές που μπορεί να σας σώσουν τη ζωή.
Καλέστε αμέσως ένα ασθενοφόρο!
Θα πρέπει να αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε δάγκωμα φιδιού ως έκτακτη ανάγκη, ανεξάρτητα από το αν νομίζετε ότι το φίδι ήταν δηλητηριώδες ή όχι. Πολλά φίδια φαίνονται ότι μοιάζουν και να μη δώσετε την απαραίτητη προσοχή.
Τι να κάνετε;
Πρέπει να μείνετε όσο το δυνατόν πιο ακίνητοι, οπότε αντί να τρέχετε για ένα τηλέφωνο, χρησιμοποιήστε ένα κινητό τηλέφωνο ή ζητήστε από κάποιον άλλο να πάει και να ζητήσει βοήθεια.
Μην πανικοβληθείτε και μην κινηθείτε!
Ενώ είναι πιο εύκολο να το λέμε παρά να το κάνουμε, το να παραμείνετε ακίνητοι μετά από ένα δάγκωμα φιδιού μπορεί αυτό να επιβραδύνει την εξάπλωση του δηλητηρίου στο σώμα. Εάν σας έχει δαγκώσει ένα δηλητηριώδες φίδι, η ακινησία μπορεί να σώσει τη ζωή σας.
Είναι μύθος ότι το δηλητήριο του φιδιού εισέρχεται απευθείας στη ροή του αίματος σας μετά από ένα δάγκωμα, αντιθέτως κινείται μέσω του λεμφικού σας συστήματος. Η λέμφος είναι ένα υγρό στο σώμα σας που περιέχει λευκά αιμοσφαίρια. Σε αντίθεση με το αίμα, το οποίο αντλείται συνεχώς στο σώμα σας, η λέμφος σας κινείται όταν μετακινείτε τα άκρα σας. Έτσι εάν μπορείτε να παραμείνετε ακίνητοι και ήρεμοι, μπορείτε να αποτρέψετε το δηλητήριο που βρίσκεται στη λέμφο να ταξιδέψει περισσότερο στο σώμα σας.
Τι να κάνετε;
Εάν είστε βέβαιοι ότι το φίδι έχει απομακρυνθεί αφού σας δάγκωσε και δεν κινδυνεύετε να ξαναγίνει, παραμείνετε εκεί που βρίσκεστε. Εάν είστε με άλλα άτομα, δεν θα πρέπει να σας μετακινούν καθόλου. Πάρτε μεγάλες, βαθιές αναπνοές για να χαλαρώσετε. Θυμηθείτε ότι οι πιθανότητες είναι υπέρ σας: είναι σπάνιο για τους ανθρώπους (λιγότερο από 10%), να πεθάνουν από δάγκωμα φιδιού, ειδικά εάν ακολουθούν τα βήματα των πρώτων βοηθειών.
Αφήστε το φίδι μόνο.
Μην προσπαθήσετε να εντοπίσετε, να πιάσετε, να τραυματίσετε ή να σκοτώσετε το φίδι για να προσδιορίσετε το είδος του. Να γνωρίζετε πως αν είναι δηλητηριώδες, μέσα σε ελάχιστο χρόνο η περιοχή παρουσιάζει έντονο τοπικό φούσκωμα, ενώ μπορεί να παρουσιαστεί ναυτία, εμετός ή ιδρώτας. Σε επόμενα στάδια μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και υπνηλία, μυϊκή αδυναμία ή αρρυθμίες.
Τι να κάνετε;
Εμπιστευτείτε το νοσοκομείο όπου το προσωπικό έχει πρόσβαση σε μια σειρά δοκιμών (με αιματολογικές εξετάσεις), που μπορούν να τους βοηθήσουν να προσδιορίσουν το είδος του φιδιού από το οποίο έχετε δαγκωθεί, επιτρέποντάς τους να σας δώσουν την κατάλληλη θεραπεία. (αντιτετανικό εμβόλιο, αντιβίωση, αντιοφικός ορός κλπ.).
Πρώτες βοήθειες
Τα περισσότερα τσιμπήματα φιδιών συμβαίνουν σε κάποιο άκρο, είτε στα πόδια είτε στα χέρια.
Τι να κάνετε;
Δέστε το άκρο στο οποίο σας δάγκωσε. Η εφαρμογή ενός επιδέσμου ο οποίος θα ασκεί πίεση μπορεί να σταματήσει τη μετακίνηση του δηλητηρίου μέσω του λεμφικού σας συστήματος. ΠΡΟΣΟΧΗ όμως μην το δέσετε πολύ σφικτά, καθώς το αίμα θα πρέπει να κυκλοφορεί μέσα στις αρτηρίες.
Τι να μην κάνετε;
Μην βάζετε νερό ή πάγο και μην σκίσετε με μαχαίρι το σημείο ώστε να ρουφήξετε το δηλητήριο, μπορεί να προκαλέσετε μεγαλύτερη ζημιά. Υπάρχουν πολλές παλιές μέθοδοι αντιμετώπισης δαγκωμάτων φιδιών που είναι πλέον γνωστό ότι χειροτερεύουν την κατάσταση. Μη χάνετε χρόνο για να σκίσετε με μαχαίρι την περιοχή και να ρουφήξετε το δηλητήριο. Δεν έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει.