Τρόποι που οδηγούν στην οικογενειακή ευτυχία

Τρόποι που οδηγούν στην οικογενειακή ευτυχία


Το 2020 περάσαμε ίσως τον περισσότερο χρόνο στο σπίτι μαζί με την οικογένειά μας μετά από καιρό. Η καθημερινότητα όλων είναι αρκετά απαιτητική, περιλαμβάνοντας διάφορες υποχρεώσεις, αρκετές ώρες δουλειάς, οικιακές δραστηριότητες, καθημερινές δυσκολίες και δημιουργική ενασχόληση με τα παιδιά.

Η οικογενειακή γαλήνη και ηρεμία είναι εύκολο να κλονιστεί. Το άγχος και άλλες ψυχοσωματικές διαταραχές συχνά οδηγούν σε συγκρούσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας.

 

Δύο ερωτήματα που «καίνε»!


1. Εσείς βιώνετε ουσιαστική γαλήνη στην οικογένειά σας;
2. Είστε πραγματικά ευτυχισμένοι όταν βρίσκεστε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα;


Συχνότερα αίτια οικογενειακών συγκρούσεων.

Οι οικογενειακές εντάσεις είναι φαινόμενο που όλες σχεδόν οι οικογένειες αντιμετωπίζουν μεταξύ των μελών τους σε κάποιες στιγμές. Τις περισσότερες φορές, οι διαφορές επιλύονται εύκολα, δίχως σοβαρές αντεγκλήσεις. Κάποιες στιγμές ωστόσο οι οικογενειακές συγκρούσεις δημιουργούν σοβαρά προβλήματα. Οι συχνότερες περιπτώσεις ενδοοικογενειακών διενέξεων κατηγοριοποιούνται ως εξής:
-- Κατανομή υποχρεώσεων: Για παράδειγμα ποιος θα ασχοληθεί με το νοικοκυριό, ποιος θα αναλάβει τις δραστηριότητες των παιδιών, ποιος θα ψωνίσει ή θα μαγειρεύει κλπ.
-- Χρήση των κοινών συσκευών: Ποιος θα επιλέξει πρόγραμμα στην τηλεόραση, ποιος θα χρησιμοποιήσει τον Η/Υ, ποιος θα παίξει play-statιon κλπ
-- Δομή των οικογενειακών κανόνων: Πότε θα γίνει η μελέτη των παιδιών, ποιες ώρες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον υπολογιστή, ποιες ώρες απαιτείται ησυχία, πώς θα πειθαρχήσουν τα παιδιά κλπ.
-- Διαφορετικά προσωπικά στυλ και προσωπικότητας: Για παράδειγμα οι γονείς πιστεύουν ότι τα παιδιά είναι υπερβολικά επιθετικά μεταξύ τους και απρόβλεπτα στις αντιδράσεις τους, ενώ από την άλλη κατά τη γνώμη του ενός συντρόφου, ο άλλος θα έπρεπε να είναι πιο δυναμικός στις οικονομικές του διαπραγματεύσεις, να ξοδεύει λιγότερα χρήματα, να επιτρέπει λιγότερες παρεμβάσεις στην ευρύτερη οικογένεια, να ταξιδεύει περισσότερο, να είναι πιο κοινωνικός ή πιο γενναιόδωρός ή πιο αθλητικός ή πιο δραστήριος ή πιο ήρεμος κλπ.

Οι σπασμωδικοί και συχνά αντιπαραγωγικοί τρόποι διαχείρισης μιας σύγκρουσης δεν την επιλύουν. Απλά την αναβάλλουν και την επιδεινώνουν. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό λοιπόν να γνωρίζετε εύκολους τρόπους διαχείρισης μιας σύγκρουσης.

Τρόποι που οδηγούν στην οικογενειακή ευτυχία.


Η επίτευξη οικογενειακής γαλήνης, και κατ’ επέκταση ηρεμίας στις σχέσεις, είναι απαραίτητη για μία ποιοτική ζωή. Για να μείνει ζωντανή η οικογένεια, θα πρέπει να της αφιερώνουμε συνεχώς χρόνο και προσοχή. Μερικές πρακτικές συμπεριφορές που μπορούν να φέρουν αρμονία είναι οι εξής:

 • Λειτουργήστε με ενσυναίσθηση. Μόνο αν «μπείτε στα παπούτσια» των αγαπημένων σας, θα είστε σε θέση να αντιληφθείτε τι κάνετε λάθος, πως νιώθουν και που οφείλονται οι δικές τους αντιδράσεις και θα αισθανθείτε, εσείς οι ίδιοι πρώτα, καλύτερα.
 • Εκμεταλλευτείτε το χρόνο που βρίσκεστε στο σπίτι και συζητήστε με την οικογένειά σας. Μιλήστε ειλικρινά μεταξύ σας, πείτε τους τι νιώθετε, τι σκέφτεστε, τι θέλετε να πετύχετε, συμβουλεύστε τους και γίνετε δεκτικοί στο να λάβετε πίσω συμβουλές. Επικοινωνήστε με κάθε τρόπο, είναι το κυρίαρχο κλειδί επιτυχίας σε κάθε σχέση!
 • Προσπαθήστε να καθαρίσετε το μυαλό σας από τις αρνητικές σκέψεις τον ημερών και να βρείτε πράγματα για να οποία νιώθετε ευγνωμοσύνη και περηφάνεια ώστε να ενισχύσετε τη διάθεσή σας. Βάλτε τα δυνατά σας ώστε να γίνετε πιο αισιόδοξοι και χαλαροί.
 • Μάθετε να συγχωρείτε. Κάθε οικογένεια έχει περάσει δύσκολες και εύκολες στιγμές. Ζητήστε συγγνώμη για τις φορές που δεν φερθήκατε όπως θα έπρεπε ή για φορές που δεν εκτιμήσατε όσα σας δόθηκαν. Να είστε σίγουροι πως θα βρείτε μιμητές και γιατί όχι «παλιά αγκάθια» μπορεί να ξεριζωθούν!
 • Διοργανώστε «οικογενειακές νύχτες», περνώντας έτσι ποιοτικό και ψυχαγωγικό χρόνο με της οικογένειά σας. Μάθετε να λειτουργείτε ομαδικά και αποφύγετε τις έντονες κόντρες. Οι νύχτες αυτές μπορούν να είναι νύχτες μαραθώνιων παιχνιδιών ή νύχτες bbq, κινέζικου, μεξικάνικου, ιταλικού ή απλά pop corn με την συντροφιά μιας ταινίας. Δράστε! Δείξτε το ενδιαφέρον σας για καλύτερη ποιότητα στην οικογενειακή σας σχέση κι απλά απολαύστε τα ειλικρινή χαμόγελα των αγαπημένων σας.
 • Γίνετε πηγή υποστήριξης και πρότυπου για τα υπόλοιπα μέλη. Προσπαθήστε να μην κρίνετε πάντα αρνητικά κάθε τους κίνηση. Σίγουρα ό,τι δώσετε θα το πάρετε πίσω διπλό!
 • Όταν βλέπετε ότι μία συζήτηση δεν οδηγεί πουθενά, μάθετε να υποχωρείτε πριν αυτή να οδηγήσει σε σύγκρουση. Αλλάξτε θέμα, απομονωθείτε για λίγο ή απλά βγείτε για γλυκά!
 • Διατηρήστε την ψυχραιμία σας ακόμα και όταν τα παιδιά σας αντιδρούν υπερβολικά σε ορισμένες καταστάσεις. Μιλήστε τους και εξηγήστε τους με ωραίο τρόπο. Ακόμη κι αν δεν το καταλάβουν την στιγμή της έκρηξης, σίγουρα αργότερα θα εκτιμηθεί. Δοκιμάστε το!
 • Βάλτε κανόνες στο σπίτι. Η τάξη, η πρόληψη και η έγκυρη οργάνωση λειτουργούν κατευναστικά σε κάθε ενδεχόμενη αντιξοότητα. Εξάλλου είναι γνωστό πως η καθημερινή προκαθορισμένη ήπια ρουτίνα είναι ευεργετική για την ψυχική υγεία όλων.
 • Η αγάπη και η εκδήλωσή της είναι πολύ σημαντική και συνήθως αποτελεί ένα συναίσθημα που ξεχνιέται. Μην ντρέπεστε να πείτε «σ ’αγαπώ».
 • Να θυμάστε ότι ο χρόνος που περνάτε μαζί είναι πολύτιμος. Ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω, γι’ αυτό απολαύστε κάθε στιγμή που περνάτε μαζί. Εστιάστε στα θετικά!

 

Η ευτυχία είναι απλή αρκεί να μάθουμε,
αλλά και να εφαρμόζουμε,
κάποια μικρά μυστικά.

 

Επικοινωνία
Αγ. Αναργύρων 40, Κορωπί 194 00
Δ. Σέχου 17 & Αντιμαχίδου, Αθήνα 117 43
info@spartan.gr
210 92 32 437

ΓΕΜΗ: 86872902000

facebook instagram twitter youtube linkedin tik-tok
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
 
espa-banner
great-place-to-work-certified
e banner EL