Τι ενέργειες κάνουμε μόλις μας έχουν κλέψει το σπίτι

Τι ενέργειες κάνουμε μόλις μας έχουν κλέψει το σπίτι


Οι διαρρήξεις στις οικίες έχουν ιδιαίτερα αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια και είναι πλέον πολύ πιθανόν να έρθουμε όλοι αντιμέτωποι με ένα τέτοιο συμβάν.

Παρόλα αυτά όσο συνηθισμένο κι αν είναι ένα τέτοιο περιστατικό στις μέρες μας, η περίπτωση της κλοπής γεννά ένα απίστευτο συναίσθημα γύμνιας. Ειδικά όταν αντικρίζουμε το διαρρηγμένο σπίτι μας, είναι ακατόρθωτο να ανταποκριθούμε κατάλληλα.

Επειδή η τύχη μας παίζει άσχημα παιχνίδια ορισμένες φορές, καλό θα είναι να έχουμε προετοιμαστεί για κάθε πιθανή έκβαση στη ζωή μας και να την αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν πιο σωστά.

Τρόποι σωστής αντίδρασης

>> Την ίδια στιγμή

- Το σοκ και ο θυμός είναι τα δύο συναισθήματα που μας διακατέχουν στη θέα της παραβιασμένης μας οικίας. Συνήθως το πρώτο λάθος που κάνουμε είναι να αρχίσουμε να εξερευνούμε ένα-ένα τα δωμάτια για να ελέγξουμε τυχόν ζημίες, να δούμε τι εκλάπη αλλά και να βρούμε το σημείο εισόδου του εισβολέα. ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ, πρέπει να απομακρυνθούμε αμέσως από το σπίτι γιατί κανένας δε μας εγγυάται ότι ο διαρρήκτης έχει φύγει, οπότε μια face to face συνάντηση με έναν πιθανώς οπλισμένο κακοποιό δε θα ήταν ότι καλύτερο.
- Τηλεφωνούμε αμέσως στην αστυνομία, ενημερώνουμε για το περιστατικό και δεν πλησιάζουμε το σπίτι παρά μόνο όταν καταφθάσει. Όταν οι Αρχές έρθουν και επιβεβαιώσουν ότι δε βρίσκεται κανείς μέσα τότε μπορούμε να μπούμε στο σπίτι και να κάνουμε έναν γρήγορο οπτικό υπολογισμό των ζημιών και των αντικειμένων που πιθανώς εκλάπησαν.
-Δεν αγγίζουμε τίποτα μέχρι να έρθει η σήμανση για αποτυπώματα, είναι πιθανό να αλλοιώσουμε υλικό που ίσως βοηθήσει στην εύρεση των υπαιτίων. Μπορούμε στο μεταξύ να βοηθήσουμε την αστυνομία ενημερώνοντας για κάθε πιθανό στοιχείο που εντοπίσαμε, όπως η πύλη εισόδου του διαρρήκτη, οι τρόποι διαφυγής κλπ
- Μετά την αποχώρηση της αστυνομίας κι αφού έχει πραγματοποιηθεί ο έλεγχος αποτυπωμάτων μπορούμε να ξεκινήσουμε να επανατοποθετούμε τα υπάρχοντα μας και να κάνουμε αναλυτική καταγραφή των ζημιών.
- Καταγράφουμε όλα τα απολεσθέντα αντικείμενα και την αξία τους. Όπως είναι φυσικό αυτή η λίστα μπορεί να μεγαλώσει με τον καιρό καθώς ίσως να μην παρατηρήσουμε από την αρχή κάποια κλεμμένα υπάρχοντα.
- Εάν στο διαμέρισμα υπήρχαν κλειδιά αυτοκινήτου και έχει κλαπεί και το όχημα μας, ενημερώνουμε αμέσως την τροχαία δίνοντας πινακίδες, μάρκα, χρώμα αυτοκινήτου. Όχι μόνο για να κινηθούν οι διαδικασίες εύρεσης του, αλλά γιατί μπορεί να βρεθούμε μπλεγμένοι εάν το όχημα χρησιμοποιηθεί σε μη νόμιμη ενέργεια.
- Σε περίπτωση έχουν κλαπεί κινητά πρέπει να ενημερώσουμε την αστυνομία ώστε να τα εντοπίσει εφόσον έχουν παραμείνει ανοιχτά και σίγουρα να επικοινωνήσουμε με την εταιρία κινητής τηλεφωνίας που συνεργαζόμαστε για να διακόψουν την σύνδεση έτσι ώστε να γλιτώσουμε τυχόν ανεπιθύμητες χρεώσεις.
- Σε κλοπή πιστωτικών καρτών επικοινωνούμε ΑΜΕΣΩΣ με την τράπεζα για να τις ακυρώσουμε.
- Σε περίπτωση ασφάλισης, επικοινωνούμε με τον ασφαλιστικό μας σύμβουλο και δηλώνουμε την κλοπή.
- Φροντίζουμε να περάσουμε το βράδυ μας σε κάποιο φιλικό σπίτι για να έχουμε το χρόνο να επανέλθει η ψυχολογία μας και να συνειδητοποιήσουμε τι έχει συμβεί.

>> Τις επόμενες μέρες

Αφού εντοπιστεί το τρωτό σημείο που επέτρεψε την είσοδο του διαρρήκτη θα πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας ώστε να το ασφαλίσουμε μαζί με άλλα πιθανά σημεία. Μετά το συμβάν όπως είναι φυσικό είμαστε ιδιαιτέρως φορτισμένοι με αρνητικά συναισθήματα τα οποία σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να μας οδηγήσουν σε βεβιασμένες κινήσεις και σε άσκοπη σπατάλη χρημάτων.

Βασικοί τρόποι αποτροπής αντίστοιχου συμβάντος

- Πόρτα ασφαλείας. Οι θωρακισμένες πόρτες ασφαλείας εμποδίζουν την εύκολη πρόσβαση των κλεπτών στην οικία.
- Φωτισμός ασφαλείας. Τα αξιόπιστα εξωτερικά φώτα ασφαλείας σίγουρα είναι ένας καλός τρόπος να εποπτεύσουμε τον χώρο μας και να κρατήσουμε μακριά κάθε ανεπιθύμητο επισκέπτη.
- Χρηματοκιβώτιο. Το χρηματοκιβώτιο είναι ο ιδανικός χώρος για την φύλαξη των χρημάτων, κοσμημάτων, κλειδιών, σημαντικών εγγράφων και άλλων αντικειμένων αξίας. Το χρηματοκιβώτιο πρέπει να είναι στερεωμένο με ειδικές βίδες ή εντοιχισμένο.
- Σύστημα συναγερμού. Επιλέγουμε με αυστηρότητα τον συναγερμό αλλά και τον προμηθευτή μας ώστε να έχουν τις απαραίτητες πιστοποιήσεις. Ζητούμε από τον εγκαταστάτη μας να μας ενημερώσει για την λειτουργία και κάνουμε συχνά συντήρηση του συστήματος συναγερμού για να αποφύγουμε περιπτώσεις ψευδοσυναγερμών.
- 24ωρο κέντρο ελέγχου του συστήματος συναγερμού. Παράλληλα με τον συναγερμό έχουμε τη δυνατότητα να την σύνδεση με Κέντρο Λήψης Σημάτων όπου το σύστημα συναγερμού σε περίπτωση ενεργοποίησης στέλνει σήμα στην εταιρεία φύλαξης μέσω τηλεφωνικής γραμμής ή η οποία αναλαμβάνει να ενημερώσει τον ιδιοκτήτη καθώς και την Αστυνομία για κάθε σήμα παραβίασης που θα λάβει.

Βέβαια υπάρχουν πάντα πολλές δικαιολογίες για να αναβάλλουμε την υπεύθυνη λήψη μέτρων αποτροπής, όμως δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να επαναλάβουμε τα ίδια λάθη και να έχουμε τις ίδιες δυσάρεστες συνέπειες.

 

Συμπήρωσε το Quiz https://bit.ly/2SJWg6E της Spartan Security

και μάθε ποιες είναι οι πραγματικές σου ανάγκες για την ασφάλεια του σπιτιού και του εργασιακού σου χώρου.

 

 

Επικοινωνία
Αγ. Αναργύρων 40, Κορωπί 194 00
Δ. Σέχου 17 & Αντιμαχίδου, Αθήνα 117 43
info@spartan.gr
210 92 32 437

ΓΕΜΗ: 86872902000

facebook instagram twitter youtube linkedin tik-tok
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
 
espa-banner
great-place-to-work-certified
e banner EL