Συμβουλές για οικονομική – οικολογική οδήγηση

Συμβουλές για οικονομική – οικολογική οδήγηση


Η οικολογική οδήγηση δίνει στον οδηγό τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες που προσφέρουν τα σύγχρονα αυτοκίνητα και να κερδίσει σε χρήματα προστατεύοντας παράλληλα και το περιβάλλον.

Εcodriving: Μια σύγχρονη τάση στην οδική συνείδηση

Το Ecodriving, δεν είναι απλά μια νέα τάση της εποχής, αλλά είναι και φιλοσοφία και τρόπος ζωής, που φροντίζει ώστε να μειωθούν οι εκπεμπόμενοι ρύποι των σύγχρονων οχημάτων, αλλά και να μειωθεί η κατανάλωση καυσίμου. Πρακτικά με τον όρο αυτό χαρακτηρίζουμε την ήπια και ασφαλή οδήγηση σε χαμηλό εύρος στροφών λειτουργίας του κινητήρα. Ουσιαστικά ο οδηγός, εκμεταλλευόμενος την προηγμένη τεχνολογία των σύγχρονων αυτοκινήτων, προστατεύει το περιβάλλον μειώνοντας τους ρύπους ενώ παράλληλα, λόγω της χαμηλότερης κατανάλωσης, κερδίζει άμεσα οικονομικά οφέλη. Σύμφωνα με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), η ποσοτικοποίηση των αποτελεσμάτων από το πρόγραμμα εφαρμογής Ecodriving της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δείχνει εξοικονόμηση καυσίμου, που μπορεί να ανέλθει ακόμα και στο 15%.

Πρακτικές συμβουλές

Με τις τιμές των καυσίμων να έχουν φτάσει στα ύψη, ο στόχος της χαμηλότερης μέσης κατανάλωσης για κάθε οδηγό είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένος. Παρακάτω ακολουθούν σημαντικές συμβουλές για οικονομική οδήγηση, που παράλληλα με την τσέπη του οδηγού προστατεύει και το περιβάλλον, καθώς με αυτόν τον τρόπο εκπέμπονται λιγότερα καυσαέρια (CO2) στην ατμόσφαιρα.

  • Διατηρούμε τη λειτουργία του κινητήρα στις κατάλληλες στροφές. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζουμε σε ποιες στροφές αποδίδεται η ροπή του κινητήρα, έτσι ώστε, όταν επιταχύνουμε, να μη βρισκόμαστε άσκοπα στις υψηλές στροφές λειτουργίας του. Κατά προσέγγιση, στα ατμοσφαιρικά μηχανικά σύνολα βενζίνης οι ιδανικές στροφές λειτουργίας του μοτέρ είναι από 2.500 έως 3.000 στροφές ανά λεπτό (σ.α.λ.), ενώ για τα turbo και τα diesel κυμαίνεται από 2.000 έως 2.500 σ.α.λ.
    Διατηρούμε μία σταθερή μέση ταχύτητα κίνησης. Όταν κινούμαστε σε εθνικό οδικό δίκτυο, μπορούμε να επιτύχουμε εξαιρετική οικονομία καυσίμου με μια ταχύτητα της τάξης των 100-120 χλμ./ώρα, έχοντας επιλέξει αντίστοιχα την υψηλότερη σχέση στο κιβώτιο ταχυτήτων. Αυτό συμβαίνει καθώς στις πολύ υψηλές ταχύτητες κίνησης αυξάνεται κατακόρυφα η μέση κατανάλωση.
  • Δε «πατάμε» το γκάζι χωρίς συγκεκριμένο λόγο. Κάθε φορά που πιέζουμε το πεντάλ του γκαζιού παραπάνω απ' όσο η κατάσταση επιβάλλει, αυξάνεται η κατανάλωση καυσίμου.
  • Επιλέγουμε τη σωστή σχέση στο κιβώτιο ταχυτήτων. Σε κατηφορικά οδικά δίκτυα επιλέγουμε πάντα τη μεγαλύτερη σχέση στο κιβώτιο και όχι τη νεκρά, καθώς με αυτήν ο κινητήρας δουλεύει στο ρελαντί, άρα χρησιμοποιεί ενέργεια, σε αντίθεση με την υψηλότερη επιλεγμένη ταχύτητα, όπου σταματάει η παροχή καυσίμου.
  • Τηρούμε ευλαβικά τα προγραμματισμένα διαστήματα service, καθώς η μη έγκαιρη αλλαγή λαδιών ή αντικατάσταση μπουζί, φίλτρων κ.λπ. μπορεί να επιφέρει, εκτός από κάποια βλάβη, επιβάρυνση της απόδοσης του κινητήρα, άρα και αύξηση της κατανάλωσης καυσίμου.
  • Δεν ενεργοποιούμε το A/C με τα παράθυρα ανοιχτά. Εφόσον έχουμε επιλέξει το σύστημα κλιματισμού του αυτοκινήτου μας για να μας δροσίσει ή να μας ζεστάνει, δεν υπάρχει λόγος να παραμένουν ανοιχτά τα παράθυρα, καθώς χάνεται η ιδανική θερμοκρασία που προέρχεται από το A/C και αυξάνεται η αεροδυναμική αντίσταση, άρα και η κατανάλωση καυσίμου.
  • Ελέγχουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα την πίεση και την κατάσταση των ελαστικών.
  • Δεν αφήνουμε περιττά αντικείμενα εντός και εκτός του αυτοκινήτου. Είτε μετά από ταξίδι είτε σε καθημερινές μετακινήσεις, δεν υπάρχει λόγος να μεταφέρουμε περιττά (σχάρες οροφής κ.λπ.) ή ξεχασμένα αντικείμενα τα οποία προσθέτουν βάρος και δημιουργούν σημαντικές αεροδυναμικές αντιστάσεις, άρα αυξάνουν τη μέση κατανάλωση καυσίμου.
  • Επιλέγουμε το κατάλληλο καύσιμο, το φθηνό δεν είναι πάντα οικονομικό. Μπορεί να θεωρούμε ότι με το φθηνότερο καύσιμο θα βγούμε κερδισμένοι, όμως αυτό δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις, καθώς ένα ενισχυμένο (και ακριβότερο) καύσιμο με περισσότερα οκτάνια ή κετάνια μπορεί, λόγω καλύτερης καύσης, να αυξήσει την αυτονομία του αυτοκινήτου, άρα να βγούμε κερδισμένοι, και παράλληλα να βοηθήσει στην καλύτερη συντήρηση του κινητήρα.

Ecodriving και ηλεκτροκίνηση

Eίναι αυτονόητο πως η επιλογή ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι η πλέον οικολογική επιλογή στις μέρες μας καθώς οι πανεπιστημιακές έρευνες συμφωνούν ότι ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι πάντα καλύτερο για το περιβάλλον από ένα αυτοκίνητο με μηχανή εσωτερικής καύσης (βενζίνη ή diesel), ακόμα και αν συμπεριλάβουμε την παραγωγή της μπαταρίας. Η χώρα μας κινείται με ταχείς ρυθμούς στην προώθηση της ηλεκτροκίνησης δίνοντας φορολογικές ελαφρύνσεις, άρση δακτυλίου στο κέντρο,, απόσυρση κι άλλα κίνητρα στους κατόχους, ώστε η επιλογή ηλεκτρονικών αυτοκινήτων να γίνει πιο ελκυστική. Παράλληλα όλοι οι κορυφαίοι κατασκευαστές προσφέρουν πλήρως ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Tesla, Volkswagen, Mercedes, BMW, Kia, Audi, Renault, Nissan ενώ πολλοί άλλοι ακόμη σχεδιάζουν να το πράξουν μελλοντικά. Επιπλέον τα σημεία φόρτισης αυξάνονται ραγδαία σε όλη την επικράτεια με την συμβολή όλων των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος σε αυτή την ανάπτυξη. H Spartan Security συμμετέχει στην «πράσινη» αυτή επιχειρηματική προσπάθεια ως επίσημο μέλος του δικτύου Chargespot, διαθέτοντας φορτιστές ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων για δημόσια χρήση.

Τα οφέλη

Εφαρμόζοντας τις παραπάνω συμβουλές οδήγησης και κίνησης των οχημάτων μπορούμε να επιτύχουμε:
• Έως 15% χαμηλότερα επίπεδα κατανάλωσης και εκπομπών CO2.
• Μεγάλη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων CO, H/C, NΟx.
• 10-25% λιγότερα ατυχήματα, βελτίωση οδικής ασφάλειας.
• Σημαντική μείωση της ηχορύπανσης.
• Μείωση κόστους καυσίμων και συντήρησης του οχήματος.
• Αύξηση της άνεσης οδηγού και επιβατών.
• Μείωση του άγχους κατά την οδήγηση.
• Ίσος ή και μικρότερος χρόνος ταξιδιού σε σύγκριση με το συνήθη τρόπο οδήγησης.

Με τις κατάλληλες τεχνικές και την απαραίτητη σύνεση η οικολογική-οικονομική οδήγηση είναι δεδομένο πως έχει να προσφέρει πολλά πράγματα, σε επίπεδο εξοικονόμησης χρημάτων και μείωσης των εκπομπών ρύπων, αλλά και στη βελτίωση των συνθηκών οδικής ασφάλειας με σημαντικές, μάλιστα, κοινωνικές προεκτάσεις.

Πηγές:
- Έξυπνα tips για οικονομική οικολογική οδήγηση
- Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
- 4 τροχόι

Επικοινωνία
Αγ. Αναργύρων 40, Κορωπί 194 00
Δ. Σέχου 17 & Αντιμαχίδου, Αθήνα 117 43
info@spartan.gr
210 92 32 437

ΓΕΜΗ: 86872902000

facebook instagram twitter youtube linkedin tik-tok
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
 
espa-banner
great-place-to-work-certified
e banner EL