Σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκων / τι πρέπει να συμβουλεύουν όλοι οι γονείς τα παιδιά τους.

Σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκων / τι πρέπει να συμβουλεύουν όλοι οι γονείς τα παιδιά τους.


Τα περιστατικά που βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας και αφορούν την αποπλάνηση των ανηλίκων ή ασέλγεια, είναι ένα φαινόμενο που μας συγκλονίζει και ουσιαστικά μας εξοργίζει.

Σε περίπτωση που είστε γονείς το καλύτερο όπλο για να προφυλάξετε τα παιδιά σας είναι, να τους μιλήσετε ανοιχτά γι΄αυτό το θέμα. Ο καλύτερος τρόπος για να μη τραυματίσετε την παιδικότητα και την αθωότητά τους είναι μέσα από την ενημέρωση και τη γνώση σε θέματα γύρω από την σεξουαλικότητά τους και της ενίσχυσης της αυτοπροστασίας τους.

Η Spartan Security, στο πλαίσιο παροχής συμβουλών παντός τύπου,  σας συγκέντρωσε μια λίστα με τα πιο εύστοχα tips προκειμένου να σας διευκολύνει να πετύχετε την παραπάνω διαδικασία με τρόπο απλό και λειτουργικό.

  • Καλό θα ήταν το παιδί να μιλάει με τον ομόφυλο γονιό δηλ. το κορίτσι με τη μητέρα και το αγόρι με τον πατέρα γιατί έτσι θα νοιώσει τη ταύτιση και θα αισθανθεί ότι ο γονιός μπορεί να το καταλάβει.
  • Ενημερώστε το για την ανατομία και τη φυσιολογία των γεννητικών οργάνων, πάντα με τους επίσημους ιατρικούς όρους, τις ομοιότητες και τις διαφορές των δύο φύλων και τη σημασία του σεβασμού ως προς το σώμα του και τον εαυτό του.
  • Μιλήστε του για τα αγγίγματα που επιτρέπεται να δέχεται και από ποιους και για εκείνα που δεν επιτρέπεται Τους εξηγούμε ότι αυτό ισχύει ακόμη και για τους γνωστούς ή μέλη της οικογένειας και όχι μόνο για τους αγνώστους. Κάντε ξεκάθαρο στα παιδιά σας ότι δεν είναι υποχρεωτικό να ανταποκρίνονται θετικά στις αγκαλιές, τα φιλιά και τις γενικότερες χειρονομίες εκδήλωσης αγάπης τόσο από συγγενείς όσο και από φιλικά σας πρόσωπα.
  • Συζητήστε μαζί τους και προσπαθήστε να κατανοήσετε αν υπάρχει κάποια κίνηση από κοντινό σας πρόσωπο που τα έχει κάνει ή εξακολουθεί να τα κάνει να αισθάνονται άβολα και να νοιώσουν ντροπή. Πχ: να τα αγγίζουν κοντά σε ευαίσθητα σημεία με την πρόφαση ότι τα αγαπούν και γι’ αυτό λειτουργούν κατ’ αυτόν τον τρόπο.
  • Αφιερώστε του περισσότερο χρόνο για ήρεμη συζήτηση και δείτε πώς λειτουργεί, η παραπάνω αντιμετώπιση. Προσπαθήστε να διακρίνεται αν υπάρχουν σπασμωδικές συμπεριφορές, όπως εντάσεις για αδιευκρίνιστους λόγους, συχνούς εφιάλτες, επιθετική συμπεριφορά, ενδείξεις ότι φοβάται την ανθρώπινη επαφή.
  • Περάστε με τη συμπεριφορά σας το μήνυμα ότι είστε ανοιχτοί στο διάλογο σε ζητήματα σεξουαλικότητας και διευκρινίστε του ότι δεν πρέπει να υπάρχουν μυστικά από εσάς. Ζητήστε ευγενικά και με σεβασμό να σας εμπιστευτούν και να σας φανερώσουν αν κάποιο πρόσωπο τους έχει ζητήσει κάτι κρυφά από εσάς.
  • Ρωτήστε αν έχουν δωροδοκηθεί κατά το παρελθόν με αντάλλαγμα κάποια δική τους σωματική «αποκάλυψη» ή άγγιγμα σε περιοχές του σώματος τους.
  • Τους εξηγούμε ότι πρέπει να μας ενημερώσουν αμέσως αν κάποιος ενήλικας τους ζητά να κρατήσουν ένα “περίεργο” μυστικό κι ότι σε τέτοιες περιπτώσεις δεν ισχύει να υπακούσουν και να κάνουν αυτό που ίσως τους ζητάει ο συγκεκριμένος ενήλικας.
  • Φροντίζουμε να ενημερώσουμε τα παιδιά σε κάθε ηλικία για το τι είναι η σεξουαλική παρενόχληση και πως την αναγνωρίζουμε γιατί ιδιαιτέρα τα μικρότερα από αυτά ίσως να μην αντιληφθούν ότι είναι θύματα και θεωρήσουν “φυσιολογικά” αυτά που μπορεί να τους συμβαίνουν. Επιπλέον, τα παιδιά μπορεί να αισθάνονται πως είναι δικό τους φταίξιμο η σεξουαλική παρενόχληση, οπότε νιώθουν επιπλέον ενοχές.

Σημειώνεται ότι το παραπάνω άρθρο αποσκοπεί στο να σας επιστήσει την προσοχή αναφορικά με την άρτια επικοινωνία και εμπιστοσύνη που πρέπει να έχετε με τα παιδιά σας και όχι να σας τρομοκρατήσει.

Spartan Security! Κρατάμε το δόρυ της ασφάλειας!

Καλέστε μας στο 210 9232437

Επικοινωνία
Αγ. Αναργύρων 40, Κορωπί 194 00
Δ. Σέχου 17 & Αντιμαχίδου, Αθήνα 117 43
info@spartan.gr
210 92 32 437

ΓΕΜΗ: 86872902000

facebook instagram twitter youtube linkedin tik-tok
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
 
espa-banner
great-place-to-work-certified
e banner EL