Ασφάλεια σπιτιού - Κίνδυνοι που αγνοούμε και πώς να προφυλαχθούμε

Ασφάλεια σπιτιού - Κίνδυνοι που αγνοούμε και πώς να προφυλαχθούμε


Κάθε σπίτι πρέπει να αποπνέει θαλπωρή, και αίσθημα ασφάλειας για όλα τα μέλη της οικογένειας.  Είναι καθήκον όλων των μελών και κυρίως των γονέων να διαμορφώσουν ένα προστατευτικό περιβάλλον για τα παιδιά αλλά ακόμα και για τους ίδιους.

Πολύ συχνά συμβαίνει σε κάθε νοικοκυριό να προκύψουν κίνδυνοι, τους οποίους αγνοούμε και να μας αιφνιδιάσουν. Για τον λόγο αυτό, είναι απαραίτητη η ενημέρωση  για την ύπαρξή τους ώστε να εξασφαλιστεί η έγκαιρη προφύλαξη από αυτούς.

  1. Πτώση

Οι τραυματισμοί λόγω πτώσεων αποτελούν τον πιο κοινό οικιακό κίνδυνο. Για την ακρίβεια, 1 στους 5 ενήλικες που πέφτουν, εμφανίζουν τραυματισμούς στα κόκκαλα και στο κεφάλι. Πατώματα με νερά (π.χ. που μόλις έχουν σφουγγαριστεί), ολισθηρές σκάλες ή παραπεταμένα παιδικά παιχνίδια, αποτελούν τις πιο συνηθισμένες αιτίες πτώσης. Τρόποι προφύλαξης από τέτοιου είδους ανεπιθύμητα περιστατικά είναι:

  • Σταθεροποίηση στις σκάλες του σπιτιού (π.χ. σταθερές χειρολαβές, αντιολισθητική ταινία στα σκαλοπάτια).
  • Περιποίηση εξωτερικού χώρου από παράγοντες που προκαλούν πτώση (π.χ. χιόνι, βροχή, πεσμένα φύλλα)
  • Τοποθέτηση χαλιών στο μπάνιο, προκειμένου να αποφευχθεί η συγκέντρωση νερού στο πάτωμα.
  • Διαμόρφωση ενός χώρου αποθήκευσης για τα παιχνίδια. Σε τακτικά χρονικά διαστήματα είναι καλό να μαζεύονται από τους κοινούς χώρους και να εκπαιδεύονται τα παιδιά στη σωστή αποθήκευσή τους.
  1. Φωτιές

Κίνδυνος – μάστιγα για κάθε νοικοκυριό παγκοσμίως είναι η οικιακή πυρκαγιά. Η φωτιά μπορεί να  προκαλέσει από ήπια ζημιά μέχρι και απώλεια ζωής. Ακόμα και κεριά ή ένα ξεχασμένο σίδερο μπορεί να είναι αιτίες ενός ατυχήματος. Οι τρόποι για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου είναι οι ακόλουθοι:

  • Εγκατάσταση ανιχνευτών καπνού κυρίως στη κουζίνα (απαιτείται εγκατάσταση συναγερμού).
  • Αποσύνδεση ηλεκτρικών συσκευών (ιδιαίτερα σίδερο, ισιωτικές μαλλιών κτλ.) όταν δεν γίνεται χρήση τους.
  • Εξοπλισμός σπιτιού με πυροσβεστήρες.
  1. Πνίξιμο

Όσο απρόσμενο και αν φαίνεται, το πνίξιμο μέλους από τροφή ή αντικείμενο, αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες θανάτου από ατύχημα στο σπίτι. Από την λάθος κατάποση της τροφής μέχρι την τοποθέτηση ενός μικρού αντικειμένου στο στόμα του παιδιού, το συγκεκριμένο φαινόμενο δεν είναι διόλου σπάνιο. Μέτρα προφύλαξης αποτελούν:

  • Έλεγχος στις οδηγίες των παιχνιδιών (κατά πόσο αρμόζουν στην ηλικία του παιδιού)
  • Αποθήκευση τροφών επικίνδυνων στην κατάποση (ξηροί καρποί, γλυκά κτλ.) σε ασφαλή σημεία.
  • Κατάλληλη προετοιμασία των τροφών που προορίζονται για παιδιά (κόψιμο σε μικρά κομμάτια, αφαίρεση κουκουτσιών)
  1. Δηλητηρίαση

Πολυάριθμα είναι τα περιστατικά δηλητηριάσεων ετησίως. Ορισμένα από αυτά, αφορούν οικιακά προϊόντα. Η γνώση των σωστών τρόπων αποφυγής του φαινομένου θεωρείται απαραίτητη:

  • Ασφαλή αποθήκευση των φαρμάκων.
  • Εξασφάλιση αποθηκευτικών χώρων που δε μπορούν να έχουν πρόσβαση τα παιδιά για να βρουν μπογιές, καθαριστικά, απορρυπαντικά και άλλα χημικά προϊόντα.
  • Απομάκρυνση αιχμηρών αντικειμένων από προσβάσιμα για τα παιδιά σημεία.
  1. Καψίματα

Την τελευταία και εξίσου συνήθης κατηγορία συνθέτουν οι τραυματισμοί από κάψιμο. Τέτοιου είδους εγκαύματα μπορούν να προκληθούν από καυτό νερό (π.χ. πλυντήριο πιάτων) από εστίες της κουζίνας από το σίδερο κ.α. Οι καθημερινές αυτές συσκευές κατέχουν υψηλό κίνδυνο για τα μικρά παιδία και τα ακόλουθα μέτρα είναι ανάγκη να ληφθούν :

  • Τοποθέτηση καλυμμάτων στις μαγειρικές εστίες αλλά και στους μοχλούς που τις ενεργοποιούν.
  • Προμήθεια και τοποθέτηση ειδικής κλειδαριάς για παιδιά στο πλυντήριο πιάτων, ώστε να μην είναι σε θέση να ανοίξουν την πόρτα της συσκευής, ακόμα και όταν ο κύκλος λειτουργίας της έχει τελειώσει.
  • Αποθήκευση του σίδερου σε σημείο που αποτρέπει τη πρόσβαση στο παιδί.

‘Όλες οι προαναφερόμενες πηγές κινδύνου πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από κάθε ενήλικα που ενδιαφέρεται για ένα προστατευμένο οικιακό περιβάλλον. Με άξονα την ασφάλεια σπιτιού, κάθε άτομο (γονέας ή όχι) οφείλει να προβεί στην κατάλληλη ενημέρωση και εφαρμογή των ενδεδειγμένων μέτρων προστασίας.

Επικοινωνία
Αγ. Αναργύρων 40, Κορωπί 194 00
Δ. Σέχου 17 & Αντιμαχίδου, Αθήνα 117 43
info@spartan.gr
210 92 32 437

ΓΕΜΗ: 86872902000

facebook instagram twitter youtube linkedin tik-tok
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
 
espa-banner
great-place-to-work-certified
e banner EL