Ασφάλεια των Παιδιών από τις Ανοιξιάτικες Αλλεργίες

Ασφάλεια των Παιδιών από τις Ανοιξιάτικες Αλλεργίες


Η άνοιξη μπήκε για τα καλά και μαζί με τα ανθισμένα λουλούδια, τις υψηλές θερμοκρασίες και την εαρινή ισημερία, «ήρθαν» όμως και οι γνωστές σε όλους ανοιξιάτικες αλλεργίες. Οι αλλεργίες αποτελούν μία αφύσικη και υπερβολική αντίδραση του ανθρώπινου οργανισμού σε ένα ερέθισμα του περιβάλλοντος.

Ένα υψηλό ποσοστό παιδιών ταλαιπωρείται έντονα την άνοιξη από τα ενοχλητικά συμπτώματα των αλλεργιών, κρατώντας τα σε πολλές περιπτώσεις μακριά και από το σχολείο.

Τα αλλεργιογόνα που κυρίως ενοχοποιούνται για τα παραπάνω νοσήματα είναι τα εισπνεόμενα αλλεργιογόνα που μεταφέρονται με τον αέρα, μερικά από αυτά είναι:

Η αλλεργική ρινίτιδα με συμπτώματα όπως καταρροή, επίμονο μπούκωμα, ενοχλητικά και επίμονα φταρνίσματα, φαγούρα στη μύτη, στα μάτια, τα αυτιά και τον ουρανίσκο, οπισθορινική έκκριση βλέννης και βήχας κατά την κατάκλιση. Αλλεργική ρινοεπιπεφυκίτιδα όπου παρουσιάζει κόκκινα μάτια, δάκρυα και επίμονη φαγούρα στα μάτια και στη μύτη καθώς και ρινική καταρροή. Αλλεργικό Άσθμα με βήχα που μπορεί να είναι συνεχής ή κατά παροξυσμούς, δύσπνοια, βάρος στο στήθος και εύκολη κόπωση. Τα συμπτώματα που αναφέραμε οφείλονται στην αλλεργική φλεγμονή που δημιουργείται στο ρινικό ή στο βρογχικό βλεννογόνο και στον επιπεφυκότα και στη δράση ουσιών που μεσολαβούν και εκκρίνονται από τα κύτταρα της φλεγμονής, με κύριο εκπρόσωπο την ισταμίνη.

Μήπως μόλις μπήκε ο Μάρτιος και το δικό σας παιδί παρουσίασε φαγούρα, βήχα ή φτέρνισμα σε μία βόλτα στο πάρκο ή την εξοχή; Η Spartan Security σας δίνει μερικές χρήσιμες συμβουλές για την ασφάλεια και την προστασία των παιδιών σας από τις ανοιξιάτικες αλλεργίες, που θα θωρακίσουν τον οργανισμό τους.

Προφυλαχτείτε από τη γύρη

Δεδομένου ότι είναι σχεδόν αδύνατο να προφυλαχτεί ένα παιδί πλήρως από τη γύρη την άνοιξη, ωστόσο μπορείτε να μειώσετε σημαντικά την επαφή του:

 • Διατηρήστε τα παράθυρα του αυτοκινήτου κλειστά.
 • Προτιμήστε τις οικογενειακές βόλτες σε παραθαλάσσιες περιοχές, όπου η ποσότητα γύρης είναι σαφώς μικρότερη και αποφύγετε τις βόλτες στην εξοχή και ιδιαίτερα σε σημεία με αλλεργιογόνα φυτά και δέντρα, όπως η ελιά.
 • Αν μένετε στην εξοχή ή σε περιοχή με έντονη βλάστηση, ιδανικό είναι να κάνετε μπάνιο το παιδί μόλις επιστρέφετε σπίτι, προτιμώντας ήπια αφρόλουτρα.
 • Προτιμήστε να φοράτε στο παιδί ανοιχτόχρωμα ρούχα και όχι πολύχρωμα τα οποία προσελκύουν έντομα πχ. μέλισσες. Κάλο επίσης είναι το παιδί να φορά γυαλιά ηλίου όταν βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο για να αποτρέπεται η επαφή των αλλεργιογόνων με τα μάτια.
 • Το βασικότερο όμως είναι να έχετε πάντα μαζί μας τα φάρμακα πρώτης ανάγκης που σας έχει συστήσει ο γιατρός και το τηλέφωνο του.

Μέτρα για το σπίτι

Η προστασία του παιδιού από τις ανοιξιάτικες αλλεργίες, μπορεί να ενισχυθεί και με απλά μέτρα στο σπίτι:

 • Διατηρήστε την ατμόσφαιρα ξηρή και δροσερή, αφού η ζέστη ευνοεί τη ρινίτιδα.
 • Αφαιρέστε χαλιά, φλοκάτες ή χονδρές κουρτίνες και περιττά διακοσμητικά αντικείμενα.
 • Προτιμήστε υποαλλεργικά σκεπάσματα.
 • Αερίζετε καθημερινά και ιδανικά κατά τις ώρες 11.00 -17.00, που η συγκέντρωση γύρεων στην ατμόσφαιρα είναι χαμηλή, μετά κλείνετε τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες ειδικά αν έχει αέρα.
 • Αποφύγετε προσωρινά τη χρήση χνουδωτών παιχνιδιών.

Προληπτικά μέτρα για τις κάμπιες των πεύκων

Η κάμπια των πεύκων αποτελεί ένα από τα πλέον κοινά αλλά και βλαβερά είδη στη χώρα μας και είναι ικανή στο να προκαλέσει παθολογικές δερματικές αντιδράσεις. Οι κάμπιες διαθέτουν έναν εξαιρετικό αμυντικό μηχανισμό, όταν νιώσουν ότι απειλούνται (πχ όταν κάποιος τις ακουμπήσει), εκτοξεύουν στον αέρα μικροσκοπικά τριχίδια, τα οποία περιέχουν τοξίνη, που προκαλεί στον άνθρωπο αλλά και σε ζώα δερματικά συμπτώματα.

 • Ενημερώστε εγκαίρως τα παιδιά να μην αγγίζουν τις κάμπιες ή τις φωλιές τους και να αποφεύγουν τα προσβεβλημένα πεύκα.
 • Εάν το παιδί παρουσιάσει συμπτώματα μετά το παιχνίδι του σε περιοχή με πεύκα, απομακρύνετε τα ρούχα από πάνω του και τα πλένετε, ενώ στο παιδί κάνετε μπάνιο με σαπούνι για την απομάκρυνση των τριχιδίων.

Απομακρύνετε τα ακάρεα

Το 50% περίπου των παιδιών εμφανίζει αλλεργία στα ακάρεα της οικιακής σκόνης, προκαλώντας τους αλλεργικό άσθμα ή και ρινίτιδα. Τα ακάρεα είναι αλλεργιογόνα παρόντα όλο το χρόνο, αλλά παρουσιάζουν σημαντική αύξηση την Άνοιξη, βρίσκονται κατά κύριο λόγο στα στρώματα, τα μαξιλάρια, τα σκεπάσματα, τις κουρτίνες και τα χαλιά. Για αυτό και είναι σημαντικός ο συχνός αερισμός και ο καθαρισμός τους.

Φαρμακευτική αγωγή

Είναι σημαντικό να προσέχουμε την έκθεση των παιδιών στη φύση κατά την άνοιξη, χωρίς όμως να την απαγορεύουμε. Η ασφάλεια, η πρόληψη και η φαρμακευτική αγωγή μπορούν να περιορίσουν τα ενοχλητικά συμπτώματα των ανοιξιάτικων αλλεργιών στα παιδιά, χωρίς να τους στερούν το παιχνίδι. Στην περίπτωση που αντιληφθείτε οποιοδήποτε σύμπτωμα, επισκεφθείτε έναν εξειδικευμένο αλλεργιολόγο, ο οποίος θα ορίσει τις αλλεργίες του παιδιού σας, προτείνοντας την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Επικοινωνία
Αγ. Αναργύρων 40, Κορωπί 194 00
Δ. Σέχου 17 & Αντιμαχίδου, Αθήνα 117 43
info@spartan.gr
210 92 32 437

ΓΕΜΗ: 86872902000

facebook instagram twitter youtube linkedin tik-tok
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
 
espa-banner
great-place-to-work-certified
e banner EL