Σύστημα Συναγερμού: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε! Τι είναι, από τι αποτελείται και πως λειτουργεί.

Σύστημα Συναγερμού: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε! Τι είναι, από τι αποτελείται και πως λειτουργεί.


Τι είναι το σύστημα συναγερμού;

Ο συναγερμός είναι ένα σύστημα συσκευών που ανιχνεύουν την αναρμόδια είσοδο (διάρρηξη) ενός εισβολέα.

Ένα ολοκληρωμένο σύστημα ασφαλείας, σας προστατεύει εξασφαλίζοντας ότι σε περίπτωση που κάποιος επιχειρήσει να παραβιάσει τον χώρο σας, από οποιοδήποτε σημείο (είσοδος, μπαλκονόπορτες, βιτρίνες κλπ,) θα χτυπήσει ο συναγερμός, ενεργοποιώντας την σειρήνα κινδύνου και στέλνοντας σήμα στο 24ωρο Κέντρο Λήψης Σημάτων.

Από ποιες συσκευές αποτελείται ένα σύστημα συναγερμού και πως λειτουργούν;

Ένα σύστημα συναγερμού αποτελείται από πολλά εξαρτήματα, τα οποία δημιουργούν ένα δίκτυο που μπορεί να αποτρέψει αποτελεσματικά τους επίδοξους διαρρήκτες. Το ζήτημα είναι το δίκτυο αυτό να σχεδιαστεί σωστά, ανάλογα με τις ανάγκες του χώρου σας. Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται μελέτη,  η οποία θα υποδείξει πού πρέπει να μπει κάθε μέρος του συναγερμού. Αναλυτικά οι συσκευές που αποτελείται ένας συναγερμός, είναι οι εξής:

  • Κεντρική μονάδα. Αποτελεί τον «εγκέφαλο» του συστήματος συναγερμού. Εκεί καταλήγουν όλες οι περιφερειακές συσκευές του. Διαθέτει αυτόνομη τροφοδοσία, ώστε σε περίπτωση διακοπής ρεύματος να εξακολουθεί να λειτουργεί και ψηφιακό κωδικοποιητή για την αποστολή σημάτων στον Κεντρικό Σταθμό.  Μπορεί να δεχθεί εντολές μέσω τηλεφωνικής γραμμής, κινητής τηλεφωνίας ή διαδικτύου.
  • Πληκτρολόγιο ή ασύρματο μπουτόν. Με την χρήση προσωπικού κωδικού, ή με ένα ασύρματο μπουτόν, (ακόμα κι με ένα smartphone με την κατάλληλη εφαρμογή), μπορείτε να  ενεργοποιήσετε/απενεργοποιήσετε τμήμα του συστήματός σας ή όλο το σύστημα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε περισσότερα από ένα πληκτρολόγια, αν επιθυμείτε να έχετε πρόσβαση από πολλά σημεία του χώρου, (π.χ. δίπλα σε πόρτες εισόδου, γκαράζ, διαδρόμους μεταξύ υπνοδωματίων, ή και σε διαφορετικούς ορόφους).
  • Επαφές (μαγνητικές επαφές). Οι μαγνητικές επαφές (ασύρματες και ενσύρματες), αποτελούνται από την επαφή και ένα μαγνήτη. Τοποθετούνται παράλληλα στο κινούμενο και στο σταθερό πλαίσιο του παραθύρου, ή της πόρτας. Όταν η πόρτα ή το παράθυρο είναι κλειστά, τα δύο αυτά μέρη είναι δίπλα και παράλληλα. Αν ο εισβολέας τα ανοίξει και τα διαχωρίσει, δίνεται σήμα στην κεντρική μονάδα και ενεργοποιείται ο συναγερμός.
  • Ανιχνευτές κίνησης, ραντάρ. Οι αισθητήρες κίνησης (ραντάρ) λειτουργούν με την τεχνολογία υπέρυθρων. Όταν αντιλαμβάνονται κάποια κίνηση στο χώρο (μικρά ζώα μπορούν να εξαιρεθούν), ειδοποιούν την κεντρική μονάδα και ενεργοποιείται ο συναγερμός. Τα ραντάρ μπορούν να τοποθετηθούν σε ενδεδειγμένες θέσεις, προκειμένου να καλύψουν τις πιθανές επικίνδυνες περιοχές.
  • Αισθητήρες σπασιμάτων γυαλιού: Ανιχνεύουν τα σήματα κλονισμού του σπασίματος γυαλιού και ενεργοποιούν το σύστημα συναγερμού. Ιδανικά για καταστήματα με βιτρίνες, ή ημιαίθρια σπιτιών.
  • Σειρήνες συστήματος συναγερμού εσωτερικές και εξωτερικές: Είναι αυτοπροστατευόμενες, με tamper, για προστασία, έτσι ώστε αν πειραχθούν, εξωτερικά να ενεργοποιείται το σύστημα και να δημιουργεί πανικό του εισβολέα.
  • Εξωτερικό ραντάρ ανιχνευτές κίνησης. Λειτουργεί όπως τα ραντάρ εσωτερικού χώρου, ανιχνεύοντας κίνηση, αλλά είναι ειδικά σχεδιασμένο και κατασκευασμένο για εξωτερικούς χώρους. Δεν ανιχνεύει μικρά ζώα και είναι αδιάβροχο.
  • Δέσμες με υπέρυθρες ακτίνες (beam).Λειτουργούν σαν φράκτες  και ενεργοποιούν το συναγερμό όταν κάποιος περάσει ανάμεσα τους και «κόψει» τις δέσμες. Χρήσιμες για μπαλκόνια, βεράντες και κήπους. Θα ενεργοποιήσουν το συναγερμό, πριν οι διαρρήκτες εισέλθουν μέσα στο σπίτι σας.
  • Ανιχνευτής καπνού. Προειδοποιεί το 24ωρο ΚΛΣ ώστε να ειδοποιήσει την πυροσβεστική, αλλά και όσους βρίσκονται στο χώρο, ώστε να απομακρυνθούν από την επικίνδυνη περιοχή σε περίπτωση πυρκαγιάς. Ενεργοποιείται αυτόματα μόλις ανιχνεύσει καπνό. Ιδανικός για λεβητοστάσιο, κουζίνα, τζάκι, γκαράζ κλπ
  • Συσκευή Gprs. Για να εξασφαλίσετε την αδιάλειπτη μεταφορά σημάτων προς το ΚΛΣ,  ακόμη και εάν κοπεί το καλώδιο της τηλεφωνικής γραμμής, τοποθετείται μια ειδική συσκευή επικοινωνίας. Η συσκευή αυτή μέσω  μιας κάρτας sim και χρησιμοποιώντας όλα τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, διατηρεί συνεχή επικοινωνία με το ΚΛΣ καταφεύγοντας στην ασύρματη διαδικτυακή τεχνολογία GRPS.
  • Μπαταρίες. Όλα τα συστήματα συναγερμού, συνοδεύονται από επαναφορτιζόμενες μπαταρίες. Μια μπαταρία χρησιμοποιείται για να τροφοδοτεί την κεντρική μονάδα, σε περίπτωση που διακοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα και μια άλλη παρέχει πλήρη αυτονομία της  σειρήνας.   

Η εγκατάσταση του εξοπλισμού ενός συναγερμού γίνεται ενσύρματα ή ασύρματα και τι να επιλέξω;

Μια συχνή απορία που προκύπτει κατά την διαδικασία επιλογής του κατάλληλου συναγερμού είναι αν θα επιλέξετε ενσύρματο ή ασύρματο συναγερμό. Ο ασύρματος συναγερμός επικοινωνεί με τις επιμέρους συσκευές μέσω ραδιοκυμάτων,  ο συνολικός χρόνος εγκατάστασής του είναι συντομότερος, είναι ιδανικός αν χρειαστεί να μεταφερθεί σε περίπτωση μετακόμισης, αλλά έχει μικρότερη αυτονομία σε μπαταρίες και είναι σαφώς πιο ακριβός. Ωστόσο αξίζει να εμπεδώσετε το γεγονός  πως σε έναν χώρο που είναι ήδη κατοικήσιμος (πολύ περισσότερο αν δεν είναι ιδιόκτητος)  και πρέπει να τοποθετηθεί ένα σύστημα ασφαλείας, το τελευταίο που θα θέλατε είναι να σας σκάψουν τους τοίχους για να περαστούν καλώδια. Βέβαια υπάρχει και η λύση τα καλώδια να είναι εξωτερικά στους τοίχους με θερμοσυστελλόμενη κόλλα, αλλά με το ανάλογο αντιαισθητικό αποτέλεσμα και με τον κίνδυνο κάποιος να τα τραβήξει, ή να ξεκολλήσουν με τον καιρό από μόνα τους. Σε αυτά, προσθέστε και το πιο αυξημένο κόστος της εργασίας εγκατάστασης ενός ενσύρματου συναγερμού καθώς και αυτό των καλωδίων, ώστε να έχετε μια σφαιρικότερη εικόνα στα κόστη. Αν πρόκειται για νέα κατασκευή, ή χώρο υπό ανακαίνιση, οι ειδικοί συστήνουν εσωτερική καλωδίωση και ενσύρματες, συνδυαστικά με ασύρματες, συσκευές για μεγαλύτερη αυτονομία αλλά και πιο ολοκληρωμένη κάλυψη. Στην περίπτωση αυτή, προτείνεται  μια υβριδική κεντρική μονάδα με ενσωματωμένο Gprs. Αν υπάρχει λοιπόν η δυνατότητα, επενδύστε σε έναν υβριδικό συναγερμό.

Κάθε πότε χρειάζεται συντήρηση ένα σύστημα ασφαλείας;

Για να εξασφαλίσετε πως το σύστημά σας θα είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμο να ανταποκριθεί σε τυχόν παραβίαση, θα πρέπει να γίνεται τακτικό service από ειδικό, κάθε δύο χρόνια. Η συντήρηση περιλαμβάνει αλλαγή των αναλώσιμων υλικών του συστήματος (μπαταρίες) καθώς και γενικό έλεγχο των ζωνών, έτσι ώστε να βεβαιώνεται ότι όλα λειτουργούν κανονικά. Σε περίπτωση πολλαπλών ασύρματων συσκευών είναι πιθανό ο χρόνος αντικατάστασης των επιμέρους μικρότερων μπαταριών (όχι της κεντρικής μονάδας),

να χρειαστούν συχνότερη αντικατάσταση καθώς ο χρόνος ζωής τους εξαρτάται και από άλλα στοιχεία όπως αν έγιναν σε αυτό το διάστημα πολλές διακοπές ρεύματος ή αν χτύπησε ο συναγερμός. Τις μπαταρίες των περιφερειακών συσκευών μπορείτε να τις αλλάξετε και μόνοι σας, εφόσον χρειαστεί να γίνει νωρίτερα του τακτικού ελέγχου, καθώς είναι μια απλή διαδικασία. 

   

         Πληροφορίες για το Samsung One UI 1.5 Για περισσότερες πληροφορίες συμβουλευτείτε τον εγκαταστάτη σας.


 

Κρατάμε το δόρυ της ασφάλειας!

 

 

 

Επικοινωνία
Αγ. Αναργύρων 40, Κορωπί 194 00
Δ. Σέχου 17 & Αντιμαχίδου, Αθήνα 117 43
info@spartan.gr
210 92 32 437

ΓΕΜΗ: 86872902000

facebook instagram twitter youtube linkedin tik-tok
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
 
espa-banner
e banner EL