Οι κίνδυνοι σύνδεσης σε δημόσιο Wi-Fi: Περιηγηθείτε με ασφάλεια

Οι κίνδυνοι σύνδεσης σε δημόσιο Wi-Fi: Περιηγηθείτε με ασφάλεια


Στη σύγχρονη εποχή που διανύουμε, το διαδίκτυο έχει εισαχθεί δυναμικά στην καθημερινότητά μας. Οι χρήστες του internet παγκοσμίως ανέρχονται σε δισεκατομμύρια και περιλαμβάνουν άτομα κάθε ηλικίας.

Ο κόσμος πλέον έχει την ανάγκη να βρίσκεται διαρκώς συνδεδεμένος στον παγκόσμιο ιστό ή όπως λέμε να είναι “online”. Αυτό επιτυγχάνεται με την χρήση οικιακών δικτύων σύνδεσης ή και με τη χρήση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας.

Παρόλα αυτά, πολλές είναι οι φορές και οι περιστάσεις όπου οι χρήστες, βρισκόμενοι σε κάποιο εξωτερικό χώρο (π.χ. καφετέρια, αεροδρόμιο), μπορεί να χρειαστεί να συνδεθούν σε δημόσιο Wi-Fi. Το ερώτημα, λοιπόν, που προκύπτει είναι ποιοι είναι οι κίνδυνοι που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος όταν επιλέξει να συνδεθεί και να πλοηγηθεί σε δημόσιο πάροχο διαδικτύου ή εναλλακτικά “hotspot”. O πάροχος ηλεκτρονικής ασφαλείας Spartan Security σας παραθέτει τους κινδύνους σύνδεσης σε δημόσιο Wi-Fi.

Μη Ασφαλές Δίκτυο (Unsecured Wireless Access Point)

Όπως προδίδεται και από την ονομασία, όταν το δίκτυο στο οποίο επιθυμούμε να αποκτήσουμε πρόσβαση είναι μη ασφαλές (π.χ. δεν απαιτεί την εισαγωγή κωδικού πρόσβασης), τότε ο χρήστης συστήνεται να αποφεύγει τη σύνδεση σε αυτό. Ο λόγος έγκειται στο γεγονός πως ο συγκεκριμένος πάροχος δεν χρησιμοποιεί κωδικοποίηση για τις πληροφορίες που μεταφέρονται, κάνοντάς τις εύκολα προσβάσιμες από τρίτους.

Ψεύτικα Δίκτυα Σύνδεσης

Πολλές είναι οι φορές όπου οι διαδικτυακοί εγκληματίες δημιουργούν ψεύτικα δίκτυα σύνδεσης όμοια στην ονομασία με γνωστούς παρόχους. Στην ουσία οδηγούν τους ανυποψίαστους χρήστες σε σύνδεση με ένα επικίνδυνο δίκτυο εμπιστευόμενος την ονομασία του, που όμως είναι παραπλανητική. Για τους λόγους αυτούς προτείνεται στους επισκέπτες δημόσιων hotspots να πραγματοποιούν ορισμένες ερωτήσεις στο προσωπικό της εκάστοτε τοποθεσίας, όπως:

  • Ποιο είναι το ακριβές όνομα του Wi-Fi δικτύου;
  • Ποια είναι η διαδικασία σύνδεσης;
  • Τι πρέπει να γνωρίζω (π.χ. κωδικός πρόσβασης, καταχώριση email);

Υποκλοπή Στοιχείων Εισόδου

Οι χρήστες που συνδέονται σε δημόσια Wi-Fi δίκτυα πρέπει να αποφεύγουν την είσοδο σε λογαριασμούς που περιέχουν ευαίσθητα δεδομένα, όπως για παράδειγμα τραπεζικοί, social media  λογαριασμοί κτλ. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου μπορεί να παρακολουθούν την κάθε τους ενέργεια που πραγματοποιείται όσο είναι συνδεδεμένοι στο συγκεκριμένο δημόσιο hotspot. Κάνοντας την οποιαδήποτε απόπειρα πρόσβασης, οι διαδικτυακοί απατεώνες μπορούν με μεγάλη ευκολία να υποκλέψουν τα στοιχεία εισόδου και να αποκτήσουν ελεύθερη πρόσβαση στον εκάστοτε προσωπικό λογαριασμό.

Διάδοση Ιών

Κατά τη διάρκεια περιήγησης σε εκτεθειμένο δίκτυο οι κυβερνο-εγκληματίες μπορούν να διαμοιράσουν κακόβουλο λογισμικό αλλά και ιούς, προσβάλλοντας την εκάστοτε συσκευή του επισκέπτη και όντας ικανοί να αποκτήσουν τον έλεγχο αυτής.

Μέτρα Προστασίας Χρήστη

Οι χρήστες, προκειμένου, να παραμένουν ασφαλείς απέναντι στους κινδύνους του δημόσιου Wi-Fi συστήνεται:

  • Να ρυθμίσουν τον browser να τους αποτρέπει από την είσοδο σε ιστοσελίδες που δεν διαθέτουν τα κατάλληλα πρωτόκολλα ασφαλείας (SSL,HTTPS)
  • Να επιλέξουν τη λειτουργία χρήσης ενός κρυπτογραφημένου δικτύου για την ανώνυμη πλοήγησή τους που δεν επιτρέπει την εισβολή από τρίτους (VPN)
  • Να «εξοπλίσουν» κάθε συσκευή που διαθέτουν με το κατάλληλο λογισμικό προστασίας
Επικοινωνία
Αγ. Αναργύρων 40, Κορωπί 194 00
Δ. Σέχου 17 & Αντιμαχίδου, Αθήνα 117 43
info@spartan.gr
210 92 32 437

ΓΕΜΗ: 86872902000

facebook instagram twitter youtube linkedin tik-tok
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
 
espa-banner
great-place-to-work-certified
e banner EL