Γονικός έλεγχος στις οθόνες: Πρακτικές συμβουλές για κάθε συσκευή

Θέλετε να αναδημοσιεύσετε αυτό το άρθρο στην ιστοσελίδα σας,  να εκτυπώσετε, να αναπαράγετε και να το διανείμετε;

Μπορείτε  μόνο εφόσον φαίνονται καθαρά το λογότυπο της Spartan Security και το σχετικό ενεργό link.

γονικός έλεγχος blog

 

Όλοι μας αναρωτιόμαστε συχνά πόσο ασφαλής είναι τελικά η χρήση κινητού, tablet και υπολογιστή από ένα παιδί; Με τον κατάλληλο γονικό έλεγχο, η απάντηση είναι αρκετά!

Οι κίνδυνοι που ενέχει το διαδίκτυο για τα παιδιά, έχουν καταστήσει ως πρόκληση υψίστης σημασίας τους τρόπους και τις δυνατότητες στενής παρακολούθησης του περιεχομένου, αλλά και τον περιορισμό της ανεξέλεγκτης χρήσης των οθονών από τους μικρούς μας φίλους.
Παρά τις συστάσεις των ειδικών για περιορισμό στην χρήση ηλεκτρονικών συσκευών από παιδιά και σύμφωνα με νεότερες έρευνες, τα παιδιά ηλικίας 6 έως 9 ετών περνάνε καθημερινά περίπου 3-4 ώρες μπροστά από οθόνες, με τους γονείς τους να ανησυχούν για πρόσβαση σε ακατάλληλο περιεχόμενο ή μία ενδεχόμενη επικοινωνία με αγνώστους.


Ο γονικός έλεγχος συμβάλλει:

• στον περιορισμό της πρόσβασης στο διαδίκτυο,
• στον περιορισμό της χρήσης εφαρμογών, παιχνιδιών και του χρόνου χρήσης,
• στη μείωση του κινδύνου προβολής ακατάλληλου περιεχομένου ή επικοινωνίας με αγνώστους και
• στην προστασία από κακόβουλο περιεχόμενο.


Πώς λειτουργεί ο γονικός έλεγχος στις συσκευές;

Ο γονικός έλεγχος αφορά σε λογισμικό, εφαρμογές ή συγκεκριμένες ρυθμίσεις στις συσκευές, που επιτρέπουν στους γονείς να παρακολουθούν τη δραστηριότητα του παιδιού στο διαδίκτυο, αποτρέποντας έτσι πιθανούς κινδύνους. Εφαρμόζονται σε κινητά, στις μηχανές αναζήτησης, σε υπολογιστές, στους περιηγητές διαδικτύου κ.ά. Μερικά παραδείγματα είναι τα εξής:
• Σε συσκευές Android μπορείτε να κατεβάσετε εφαρμογές όπως το Family Link, η οποία παρακολουθεί την τοποθεσία του παιδιού σας όταν είναι ενεργοποιημένο και το ειδοποιεί όταν το χρόνος χρήσης του τελειώνει.
• Σε συσκευές iOS μπορείτε να χρησιμοποιήστε τον «Χρόνο οθόνης» (screen time) για να περιορίσετε τη χρήση των ενσωματωμένων εφαρμογών και να αποκλείσετε τις αγορές από iTunes και άλλες εφαρμογές.
• Για υπολογιστές με λογισμικό Windows 10 δίνεται η επιλογή να φιλτράρετε ιστότοπους, να αποκλείσετε εφαρμογές, ιστοτόπους παιχνίδια και την δυνατότητα αγορών από το Microsoft Store. Μπορείτε επίσης να ορίσετε περιορισμό χρόνου χρήσης οθόνης για μεμονωμένες περιόδους σύνδεσης χρήστη.
• Για όλες τις συσκευές υπάρχουν οι κατάλληλες ρυθμίσεις για περιορισμούς στα προγράμματα περιήγησης Διαδικτύου, όπως είναι τα Google Chrome, Firefox και Safari.
• Το ad-blocking βοηθάει στο να μπλοκάρονται ή να αποκρύπτονται διαφημίσεις από τα προγράμματα περιήγησης διαδικτύου.
• Όσον αφορά το Youtube, δημοσιεύονται καθημερινά εκατομμύρια βίντεο. Κρατήστε τα παιδιά σας προστατευμένα από περιεχόμενο κάτω των 13 ετών και περιεχόμενο άνω των 18 ετών, με ρυθμίσεις γονικού ελέγχου στη ροή video.
• Το YouTube Kids έχει γίνει διαθέσιμο σε πλατφόρμες iOS και Android. Ο γονικός έλεγχος είναι αυτόματα ενεργοποιημένος. Το YouTube Kids εστιάζει το περιεχόμενό του στη μουσική, την εκπαίδευση και άλλες κατηγορίες.
• Το Netflix, o Cosmote, η Nova, το Hulu και όλοι οι τηλεπικοινωνιακό παρόχοι στην Ελλάδα, δίνουν τη δυνατότητα στους χρήστες να δημιουργήσουν family safety προφίλ με ρυθμίσεις parental control αποκλειστικά για παιδιά και περιεχόμενο κατάλληλο προς αυτά. Δεν έχετε παρά να ενημερωθείτε!
• Σε κονσόλες παιχνιδιών όπως είναι το xbox, μπορείτε να αποκλείσετε ακατάλληλες εφαρμογές, παιχνίδια και ιστοτόπους.
• Σε κονσόλες παιχνιδιών όπως είναι το playstation 4, μπορείτε να ρυθμίσετε ένα μηνιαίο όριο δαπανών, να περιορίσετε την πρόσβαση σε δυνατότητες του δικτύου και να απενεργοποιήσετε τη χρήση του προγράμματος περιήγησης ιστού.


Αν και οι παραπάνω τρόποι μπορούν να εξασφαλίσουν στα παιδιά μία όσο το δυνατόν υψηλότερη προστασία χρήσης των οθονών και στους γονείς παρακολούθηση της χρήσης τους από αυτά, η προσωπική επικοινωνία μαζί τους, η εμπιστοσύνη και η κατανόηση των κινδύνων που ενέχουν, θα καταφέρουν να αυξήσουν τον βαθμό ασφάλειας κατά την πλοήγησή τους.

Για μεγαλύτερη βοήθεια στην ψηφιακή κηδεμονία, συγκεντρώσαμε τις ακόλουθες Πηγές Υπεύθυνης Πληροφόρησης:

Περισσότερα

?>
Εγγραφείτε για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα της Spartan Security

Τα προσωπικά σας δεδομένα επεξεργάζονται σύμφωνα με τον Γενικό Ευρωπαϊκό Κανονισμό 2016/679 για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και την Πολιτική Απορρήτου της SPARTAN SECURITY η οποία βρίσκεται στην ιστοσελίδα της.

Επικοινωνία
  • i pin Αγ. Αναργύρων 40
    Κορωπί 194 00
  • i pin Δ. Σέχου 17 & Αντιμαχίδου
    Αθήνα 117 43
  • i email info@spartan.gr
  • i tel 210 92 32 437

ΓΕΜΗ: 86872902000bs youtube bs youtube bs youtube bs youtube bs youtube

iso-27001_2013_2018     iso-9001_2015_2018     iso-14001_2015_2018     iso-45001_2018
iso-22301_2012_2019     iso-39001_2012_2020     iso 37001 2016     iso-20000_2020

Copyright © 2022 Spartan Security. Developed by Centiva Software Solutions

210 92 32 437 Δ. Σέχου 17 & Αντιμαχίδου Αθήνα 117 43