Πώς να προστατέψετε το παιδί σας από την απαγωγή;

Θέλετε να αναδημοσιεύσετε αυτό το άρθρο στην ιστοσελίδα σας,  να εκτυπώσετε, να αναπαράγετε και να το διανείμετε;

Μπορείτε  μόνο εφόσον φαίνονται καθαρά το λογότυπο της Spartan Security και το σχετικό ενεργό link.

 

Πως να παρέχουμε πρόσβαση στο τεχνικει από την απαγωγή

Τα τελευταία χρόνια οι εξαφανίσεις παιδιών στην Ελλάδα είναι δυστυχώς ένα όλο και πιο συχνό φαινόμενο. Πιο συγκεκριμένα τα στατιστικά στοιχεία για το 2019 που αφορούσαν αιτήματα έκκλησης βοήθειας για:

 • 57,36% φυγές εφήβων
 • 29,46% εξαφανίσεις ανηλίκων
 • 9,3% εξαφανίσεις ασυνόδευτων ανηλίκων
 • 2,33% γονικές αρπαγές
 • 1,55% αρπαγές από τρίτο πρόσωπο

Με αφορμή τις πρόσφατες ανησυχητικές εξαφανίσεις παιδιών σας παραθέτουμε παρακάτω πρακτικές συμβουλές για να προνοήσετε και να προστατέψετε το παιδί σας από τους απαγωγείς.

Τι συμβουλές πρέπει να δώσετε στο παιδί σας;

Θα πρέπει να γνωρίζετε ανά πάσα στιγμή που βρίσκονται τα παιδιά σας και να μην τα αφήνετε από τα μάτια σας. Η βασικότερη συμβουλή είναι να μάθετε στα παιδιά να μη μιλάνε σε αγνώστους. Από εκεί και πέρα οι παρακάτω συμβουλές είναι πολύ σημαντικές για να προφυλάξετε τα παιδιά σας αλλά κι εκείνα τους εαυτούς τους.

Ποτέ δεν μιλάμε σε άγνωστους ανθρώπους ακόμα και αν γνωρίζουν το όνομα μας, και ειδικά όταν βρίσκονται μέσα σε αυτοκίνητο.

📌 Δεν παίρνουμε τίποτα από ξένους, όπως γλυκά και διάφορα αντικείμενα που μπορεί να μας προσφέρουν.

📌 Δεν βοηθάμε αγνώστους ανθρώπους, εξηγούμε στα παιδιά ότι όταν κάποιος χρειάζεται βοήθεια θα πρέπει να τη ζητήσει από κάποιον ενήλικα και όχι από ένα παιδί!

📌 Όπου πάμε θα πρέπει να έχουμε ενημερώσει τους γονείς μας. Οι γονείς πρέπει ανά πάσα στιγμή να γνωρίζουν που βρίσκονται τα παιδιά.

📌 Δεν λέμε το όνομά μας και το που μένουμε σε άγνωστους.

📌 Αν κάποιος ξένος μας αγγίξει, μας μιλήσει, μας κοιτάει έντονα ή γενικά μας κάνει να αισθανθούμε άβολα, τότε ενημερώνουμε αμέσως τους γονείς ή κάποιον που εμπιστευόμαστε.

📌 Δεν κοινοποιούμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσωπικά στοιχεία, (πχ διεύθυνση κατοικίας, σχολείο, δραστηριότητες, οικογενειακή κατάσταση κλπ).

📌 Τα παιδιά πρέπει πάντα να γνωρίζουν ποιόν εναλλακτικά μπορούν να εμπιστευτούν και να ακολουθήσουν, αν παραστεί ανάγκη. Προσοχή, δώστε αναλυτική λίστα με ονόματα για κάθε ενδεχόμενο και δώστε συγκεκριμένα παραδείγματα.

Χρειάζεται σχεδιασμός για κάθε περίπτωση!

 

Μην παραλείψετε όμως να...

 • Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά γνωρίζουν τα ονόματά τους, τη διεύθυνση, τον αριθμό τηλεφώνου και ποιον πρέπει να καλέσουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
 • Συζητήστε τι πρέπει να κάνουν αν χαθούν σε δημόσιο χώρο ή κατάστημα. Τα περισσότερα μέρη έχουν διαδικασίες έκτακτης ανάγκης για το χειρισμό χαμένων παιδιών. Υπενθυμίστε τους ότι δεν πρέπει ποτέ να πάνε στο πάρκινγκ για να σας αναζητήσουν. Δώστε οδηγίες στα παιδιά να ζητήσουν βοήθεια από τον ένστολο φύλακα εάν υπάρχει, από τον ταμία ή να σταθούν σε μία κεντρική είσοδο που θα έχετε προκαθορίσει.
 • Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας γνωρίζουν σε ποια αυτοκίνητα μπορούν να μπουν και σε ποια όχι και να απομακρυνθούν άμεσα αν κάποιο αυτοκίνητο τα πλησιάζει.
 • Εάν τα παιδιά σας είναι αρκετά μεγάλα για να μείνουν στο σπίτι μόνα τους, βεβαιωθείτε ότι κρατούν την πόρτα κλειδωμένη, δεν απαντάνε στο τηλέφωνο και στο κουδούνι και δεν ενημερώνουν τον οποιονδήποτε ότι είναι σπίτι μόνα τους.
 • Σε περίπτωση ανάγκης τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν πότε πρέπει να καλέσουν το 100, σε ποιον να απευθυνθούν και από ποιόν να ζητήσουν βοήθεια.

 

Extra tip: Aν διαθέτετε σύστημα ασφαλείας ή smart phone με ειδική εφαρμογή αυτόματης κλήσης βοήθειας, καλό θα είναι να τα εκπαιδεύσετε για την σκοπιμότητα, την χρήση και τον τρόπο ενεργοποίησής τους.

 

Περισσότερα

?>
Εγγραφείτε για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα της Spartan Security

Τα προσωπικά σας δεδομένα επεξεργάζονται σύμφωνα με τον Γενικό Ευρωπαϊκό Κανονισμό 2016/679 για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και την Πολιτική Απορρήτου της SPARTAN SECURITY η οποία βρίσκεται στην ιστοσελίδα της.

Επικοινωνία
 • i pin Αγ. Αναργύρων 40
  Κορωπί 194 00
 • i pin Δ. Σέχου 17 & Αντιμαχίδου
  Αθήνα 117 43
 • i email info@spartan.gr
 • i tel 210 92 32 437

ΓΕΜΗ: 86872902000bs youtube bs youtube bs youtube bs youtube bs youtube

iso-27001_2013_2018     iso-9001_2015_2018     iso-14001_2015_2018     iso-45001_2018
iso-22301_2012_2019     iso-39001_2012_2020     iso 37001 2016     iso-20000_2020

Copyright © 2022 Spartan Security. Developed by Centiva Software Solutions

210 92 32 437 Δ. Σέχου 17 & Αντιμαχίδου Αθήνα 117 43