Οι κίνδυνοι σύνδεσης σε δημόσιο Wi-Fi: Περιηγηθείτε με ασφάλεια

Θέλετε να αναδημοσιεύσετε αυτό το άρθρο στην ιστοσελίδα σας,  να εκτυπώσετε, να αναπαράγετε και να το διανείμετε;

Μπορείτε  μόνο εφόσον φαίνονται καθαρά το λογότυπο της Spartan Security και το σχετικό ενεργό link.

free wifi blog

Στη σύγχρονη εποχή που διανύουμε, το διαδίκτυο έχει εισαχθεί δυναμικά στην καθημερινότητά μας. Οι χρήστες του internet παγκοσμίως ανέρχονται σε δισεκατομμύρια και περιλαμβάνουν άτομα κάθε ηλικίας. Ο κόσμος πλέον έχει την ανάγκη να βρίσκεται διαρκώς συνδεδεμένος στον παγκόσμιο ιστό ή όπως λέμε να είναι “online”. Αυτό επιτυγχάνεται με την χρήση οικιακών δικτύων σύνδεσης ή και με τη χρήση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας.

Παρόλα αυτά, πολλές είναι οι φορές και οι περιστάσεις όπου οι χρήστες, βρισκόμενοι σε κάποιο εξωτερικό χώρο (π.χ. καφετέρια, αεροδρόμιο), μπορεί να χρειαστεί να συνδεθούν σε δημόσιο Wi-Fi. Το ερώτημα, λοιπόν, που προκύπτει είναι ποιοι είναι οι κίνδυνοι που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος όταν επιλέξει να συνδεθεί και να πλοηγηθεί σε δημόσιο πάροχο διαδικτύου ή εναλλακτικά “hotspot”. O πάροχος ηλεκτρονικής ασφαλείας Spartan Security σας παραθέτει τους κινδύνους σύνδεσης σε δημόσιο Wi-Fi.

Μη Ασφαλές Δίκτυο (Unsecured Wireless Access Point)

Όπως προδίδεται και από την ονομασία, όταν το δίκτυο στο οποίο επιθυμούμε να αποκτήσουμε πρόσβαση είναι μη ασφαλές (π.χ. δεν απαιτεί την εισαγωγή κωδικού πρόσβασης), τότε ο χρήστης συστήνεται να αποφεύγει τη σύνδεση σε αυτό. Ο λόγος έγκειται στο γεγονός πως ο συγκεκριμένος πάροχος δεν χρησιμοποιεί κωδικοποίηση για τις πληροφορίες που μεταφέρονται, κάνοντάς τις εύκολα προσβάσιμες από τρίτους.

Ψεύτικα Δίκτυα Σύνδεσης

Πολλές είναι οι φορές όπου οι διαδικτυακοί εγκληματίες δημιουργούν ψεύτικα δίκτυα σύνδεσης όμοια στην ονομασία με γνωστούς παρόχους. Στην ουσία οδηγούν τους ανυποψίαστους χρήστες σε σύνδεση με ένα επικίνδυνο δίκτυο εμπιστευόμενος την ονομασία του, που όμως είναι παραπλανητική. Για τους λόγους αυτούς προτείνεται στους επισκέπτες δημόσιων hotspots να πραγματοποιούν ορισμένες ερωτήσεις στο προσωπικό της εκάστοτε τοποθεσίας, όπως:

  • Ποιο είναι το ακριβές όνομα του Wi-Fi δικτύου;
  • Ποια είναι η διαδικασία σύνδεσης;
  • Τι πρέπει να γνωρίζω (π.χ. κωδικός πρόσβασης, καταχώριση email);

Υποκλοπή Στοιχείων Εισόδου

Οι χρήστες που συνδέονται σε δημόσια Wi-Fi δίκτυα πρέπει να αποφεύγουν την είσοδο σε λογαριασμούς που περιέχουν ευαίσθητα δεδομένα, όπως για παράδειγμα τραπεζικοί, social media  λογαριασμοί κτλ. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου μπορεί να παρακολουθούν την κάθε τους ενέργεια που πραγματοποιείται όσο είναι συνδεδεμένοι στο συγκεκριμένο δημόσιο hotspot. Κάνοντας την οποιαδήποτε απόπειρα πρόσβασης, οι διαδικτυακοί απατεώνες μπορούν με μεγάλη ευκολία να υποκλέψουν τα στοιχεία εισόδου και να αποκτήσουν ελεύθερη πρόσβαση στον εκάστοτε προσωπικό λογαριασμό.

Διάδοση Ιών

Κατά τη διάρκεια περιήγησης σε εκτεθειμένο δίκτυο οι κυβερνο-εγκληματίες μπορούν να διαμοιράσουν κακόβουλο λογισμικό αλλά και ιούς, προσβάλλοντας την εκάστοτε συσκευή του επισκέπτη και όντας ικανοί να αποκτήσουν τον έλεγχο αυτής.

Μέτρα Προστασίας Χρήστη

Οι χρήστες, προκειμένου, να παραμένουν ασφαλείς απέναντι στους κινδύνους του δημόσιου Wi-Fi συστήνεται:

  • Να ρυθμίσουν τον browser να τους αποτρέπει από την είσοδο σε ιστοσελίδες που δεν διαθέτουν τα κατάλληλα πρωτόκολλα ασφαλείας (SSL,HTTPS)
  • Να επιλέξουν τη λειτουργία χρήσης ενός κρυπτογραφημένου δικτύου για την ανώνυμη πλοήγησή τους που δεν επιτρέπει την εισβολή από τρίτους (VPN)
  • Να «εξοπλίσουν» κάθε συσκευή που διαθέτουν με το κατάλληλο λογισμικό προστασίας

Περισσότερα

?>
Εγγραφείτε για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα της Spartan Security

Τα προσωπικά σας δεδομένα επεξεργάζονται σύμφωνα με τον Γενικό Ευρωπαϊκό Κανονισμό 2016/679 για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και την Πολιτική Απορρήτου της SPARTAN SECURITY η οποία βρίσκεται στην ιστοσελίδα της.

Επικοινωνία
  • i pin Αγ. Αναργύρων 40
    Κορωπί 194 00
  • i pin Δ. Σέχου 17 & Αντιμαχίδου
    Αθήνα 117 43
  • i email info@spartan.gr
  • i tel 210 92 32 437

ΓΕΜΗ: 86872902000



bs youtube bs youtube bs youtube bs youtube bs youtube

iso-27001_2013_2018     iso-9001_2015_2018     iso-14001_2015_2018     iso-45001_2018
iso-22301_2012_2019     iso-39001_2012_2020     iso 37001 2016     iso-20000_2020

Copyright © 2022 Spartan Security. Developed by Centiva Software Solutions

210 92 32 437 Δ. Σέχου 17 & Αντιμαχίδου Αθήνα 117 43