Κλασσικός Θυρωρός VS Θυρωρός Security


 

10 11BLOG

 

Τι να προσέξω κατά την επιλογή μου

 

Η λέξη θυρωρός (φύλακας πόρτας) προκύπτει από τη λέξη θύρα (πόρτα) και τη λέξη ώρα (φροντίδα).

Άνθηση

Ένα επάγγελμα πολύ διαδεδομένο, κυρίως στα χρόνια της εσωτερικής μετανάστευσης. Με μια τσάντα στον ώμο νέοι εγκατέλειπαν τα χωριά τους και έφταναν στην πρωτεύουσα, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον γι’ αυτούς και για τις οικογένειές τους. Ήταν ένα επάγγελμα που δε χρειαζόταν εξειδίκευση και εκτός από το μισθό τους εξασφάλιζε και στέγη. Οι θυρωροί ήταν οι άνθρωποι που γνώριζαν τα πάντα στις πολυκατοικίες της παλιάς Ελλάδας και ήταν υπεύθυνοι για την εύρυθμη λειτουργία του κτιρίου δίνοντας προσοχή και στο κομμάτι της ασφάλειας.

Ο θυρωρός είναι ένα επάγγελμα που δεν υπάρχει πια όπως παλιά, αφού αποτελούσε ένα αναπόσπαστο κομμάτι στις πολυκατοικίες στις δεκαετίες ’50 – ‘70 ο οποίος γνώριζε όλα όσα διαδραματίζονταν σ’ αυτή τη μικρή κοινωνία, φρόντιζε για τη καθαριότητα, τη συντήρηση του κτιρίου, την είσπραξη των κοινοχρήστων αλλά και έκανε θελήματα εξυπηρετώντας με κάθε τρόπο τους ενοίκους.  Ήταν οι άνθρωποι για όλα. Τα μάτια και τα αυτιά της πολυκατοικίας, οι «προστάτες» της εισόδου. Χαρακτηριστική είναι η ταινία «Παπατρέχας» με το Θανάση Βέγγο στον ομώνυμο ρόλο να τρέχει και να μην… φτάνει!

Παρακμή

Από τη δεκαετία του ’80, οι αλλαγές στη δόμηση αλλά και αργότερα η οικονομική κρίση, όπου οι ένοικοι δυσκολεύονταν να πληρώσουν το μισθό του θυρωρού, οδήγησαν στην εξάλειψη του επαγγέλματος. Τη θέση του πήρε ένας εκλεγμένος κάθε φορά ιδιοκτήτης και ένοικος «ο διαχειριστής της πολυκατοικίας». Στα ’00 και αυτός ο ρόλος άρχισε να φθίνει αφού όλο και λιγότεροι ιδιοκτήτες ήθελαν να αναλάβουν αυτό τον απαιτητικό ρόλο.

Στο παρόν

Στην εποχή μας, η παγκοσμιοποίηση επέφερε τρομακτική αύξηση του πληθυσμού από όλο τον κόσμο στις πόλεις μας κάτι που σε συνδυασμό με την αύξηση της εγκληματικότητας, έφεραν και πάλι στο προσκήνιο την ανάγκη μιας αντίστοιχης θέσης. Επιπλέον η ραγδαία αύξηση των Airbnb μέσα σε παλιές μεγάλες πολυκατοικίες που ανακατασκευάζονται εκ θεμελίων, αλλά και η μετατροπή πολλών διαμερισμάτων στο κέντρο σε γραφεία, πολυιατρεία, atelier κ.α. εντείνουν την ανάγκη για επανεξέταση και επαναπροσδιορισμό του ρόλου του κλασικού θυρωρού των παλιότερων δεκαετιών.

Σήμερα, οι θυρωροί είναι λίγοι και η πλειοψηφία τους εργάζεται σε επαγγελματικά κτίρια, μέγαρα  ή σε πολυκατοικίες, κυρίως στις παλιές αρχοντικές περιοχές του κέντρου της Αθήνας και του Πειραιά, παρόλα αυτά, οι όροι "Κλασσικός Θυρωρός" και "Θυρωρός Security" είναι διακριτοί και αναφέρονται σε δύο διαφορετικούς τρόπους παροχής ασφάλειας και προστασίας σε ένα χώρο. Οι βασικές διαφορές μεταξύ τους είναι:

Κλασσικός Θυρωρός: 

Ο παραδοσιακός θυρωρός είναι ένα άτομο που συνήθως απασχολείται για να παρακολουθεί και να προστατεύει έναν χώρο, όπως ένα κτίριο, ένα σπίτι ή μια επιχείρηση και  είναι υπεύθυνος για την αποτροπή και τον έλεγχο της εισόδου ανεπιθύμητων ατόμων.

Θυρωρός Security

Ο θυρωρός ασφαλείας είναι ένα εξειδικευμένο κι εκπαιδευμένο άτομο που παρέχει υψηλού επιπέδου ασφάλειας και προστασία σε έναν χώρο, καθώς είναι εξοπλισμένος με τεχνολογία και εργαλεία ασφαλείας, όπως κάμερες ασφαλείας, συστήματα ελέγχου πρόσβασης, αισθητήρες ασφαλείας κ.α. με βασικό στόχο την αποτελεσματική προστασία.

Τελικά το κλασικό μοντέλο του θυρωρού λειτουργεί σήμερα;

Διανύουμε την εποχή της εξειδίκευσης και οι αναμνήσεις του παρελθόντος, όσο γλυκιές κι αν είναι, δεν παύουν να χρειάζονται εκσυγχρονισμό για να λειτουργήσει αποτελεσματικά ο θεσμός.

Καταρχήν πρέπει να διαχωριστεί:

  • ο ρόλος του συνεργείου καθαριότητας που αποτελεί ξεχωριστό επαγγελματικό κλάδο
  • η υποχρέωση για συντηρητή ανελκυστήρα
  • η διαδικασία έκδοσης και είσπραξης κοινοχρήστων που συχνά απαιτεί νομικές γνώσεις
  • η ανάγκη ενός τεχνικού συνεργείου κατάλληλο να αναλάβει περιστατικά τεχνικής συντήρησης ή αποκατάστασης βλαβών

Τίποτα ωστόσο από όλα τα παραπάνω δεν εξασφαλίζει τις όλο και πιο αυξημένες απαιτήσεις για ουσιαστική ασφάλεια. Σε μια σύγχρονη πολυκατοικία, η πυρηνική οικογένεια της δεκαετίας του ‘50 δεν αποτελεί πλέον τον κανόνα αλλά την εξαίρεση. Έτσι ένας παραδοσιακός θυρωρός είναι αδύνατον να είναι σε θέση να εκτιμήσει τα σημάδια, τις καταστάσεις και τις κινήσεις που αποτελούν απειλή. Απαιτείται εξειδικευμένη άδεια φυλάκων που να είναι νόμιμοι, μόνιμοι και να κατέχουν την απαιτούμενη άδεια εργασίας, σύμφωνα με τον Νόμο 2518/97, ο οποίος ρυθμίζει τους κανόνες λειτουργίας των ιδιωτικών εταιρειών παροχής υπηρεσιών ασφαλείας.

Πώς να επιλέξετε ένα φύλακα - θυρωρό

  • Κάνετε μια έρευνα κι απευθυνθείτε σε  μια αξιόπιστη εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο της ασφάλειας ελέγχοντας στοιχεία όπως η εμπειρία, η μακροβιότητα, οι εγκαταστάσεις, οι πιστοποιήσεις, το πελατολόγιο και φυσικά η φήμη της.  
  • Καλέστε έναν εκπρόσωπό της και αναφέρετε αναλυτικά τις ανάγκες και τον προϋπολογισμό που διαθέτετε.
  • Επισημάνετε τα χαρακτηριστικά του φύλακα θυρωρού που ικανοποιούν τις απαιτήσεις σας
  • Ζητήστε να υπάρχει ένα σταθερό πρόσωπο και κάποιος επόπτης να έχει την ευθύνη να ελέγχει την ικανοποιητική και πλήρη εκτέλεση των καθηκόντων του.
  • Λάβετε υπόψιν την ανάγκη ενός αντικαταστάτη στην θέση σε αργίες, άδειες και ασθένειες.
  • Ορίστε αναλυτικά τα κύρια καθήκοντα, αλλά και τις συμπληρωματικές αρμοδιότητές του.
  • Διεκδικείστε άμεση αντικατάσταση του θυρωρού με απλό αίτημα.
  • Προνοήστε να εξασφαλίσετε πως σε περίπτωση αντικατάστασης, θα υπάρχει σωστή εκπαίδευση και δεν θα έχετε περαιτέρω ευθύνη να ενημερώσετε εσείς  τον νέο θυρωρό για τις ανάγκες σας.
  • Πολύ σημαντικό: Απαιτήστε αναλυτικό ιδιωτικό συμφωνητικό που να περιγράφει με ακρίβεια τις διαδικασίες και τις δεσμεύσεις του.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες

όταν τα κτίρια έχουν θυρωρούς ή Security,

μειώνουν τα ασφάλιστρα περίπου κατά 20%

 

Κύριες ευθύνες του φύλακα-θυρωρού

  • Έλεγχος της εισόδου και του περιμετρικού χώρου.
  • Παροχή πρώτων βοηθειών κι ετοιμότητα  σε οποιαδήποτε ανάγκη προκύψει
  • Παρακολούθηση συστημάτων ασφαλείας.
  • Συντονισμός συμπληρωματικών ειδικοτήτων κι εργασιών στο κτίριο.
  • Άμεση ενημέρωση των αρχών σε περίπτωση ανάγκης.
  • Εναρμόνιση με τους κανονισμούς προστασίας προσωπικών δεδομένων.

 

 

Τα κτίρια που έχουν την δυνατότητα να έχουν  ιδιωτική ασφάλεια με θυρωρούς

δημιουργούν υπεραξία κι έχουν βελτιωμένη θέση στην αγορά ακινήτων.

 

 

Επικοινωνία
Αγ. Αναργύρων 40, Κορωπί 194 00
Δ. Σέχου 17 & Αντιμαχίδου, Αθήνα 117 43
info@spartan.gr
210 92 32 437

ΓΕΜΗ: 86872902000

facebook instagram twitter youtube linkedin tik-tok
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
 
espa-banner
great-place-to-work-certified
e banner EL