Πώς να διατηρήσουμε το μυαλό μας υγιές καθώς μεγαλώνουμε


BRAIN.png

Ο εγκέφαλος είναι ένα σύνθετο όργανο με εξαιρετικό ενδιαφέρον. Δίνει τις εντολές στο σώμα για να λειτουργήσει. Συντονίζει τις κινήσεις. Παράγει σκέψη. Περίπου 100 δισεκατομμύρια νευρικά κύτταρα συνεργάζονται για να επιτελεί σωστά ο εγκέφαλος όλες τις λειτουργίες του.

Αντιλαμβανόμαστε, επομένως, ότι πρόκειται για ένα πολύτιμο όργανο, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να το διατηρήσουμε υγιές και λειτουργικό. Πολλοί πιστεύουν ότι, καθώς τα χρόνια περνούν και το σώμα γερνάει, αναπόφευκτα συμβαίνει το ίδιο και με τον εγκέφαλο και μπαίνοντας στη μέση ηλικία ξεκινά και η έκπτωση των νοητικών λειτουργιών.

 Σύμφωνα με τους ειδικούς, όμως, η πραγματικότητα δεν είναι ακριβώς αυτή.

Υπάρχουν πολλές υγιεινές συνήθειες που μπορούμε να ενσωματώσουμε στην καθημερινότητά μας για να βελτιώσουμε και να διατηρήσουμε τον εγκέφαλό μας σε εξαιρετική φόρμα. 

 

Εάν θέλουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε τα πράγματα που αγαπάμε και να διατηρήσουμε την ανεξαρτησία μας, η διατήρηση της σωματικής και πνευματικής μας υγείας γίνεται ολοένα και πιο σημαντική.

Τα μυστικά για να διατηρήσουμε αλώβητη την εγκεφαλική μας λειτουργία καθώς τα χρόνια περνούν, κρύβονται στον τρόπο ζωής. Διαβάστε του κύριους παράγοντες που μπορούν να διατηρήσουν τον εγκέφαλό μας νέο και ακμαίο για πολλά χρόνια.

 

Οι 3 παράγοντες – κλειδιά

 

Η σωματική άσκηση

Eκ πρώτης όψεως, δεν μοιάζει να συνδέεται άμεσα με την εγκεφαλική λειτουργία. Κι όμως, επισημαίνουν οι ερευνητές, όπως το σώμα «τεμπελιάζει» όταν παραμένει αδρανές για μεγάλο διάστημα, το ίδιο συμβαίνει και με τον εγκέφαλο.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ήπια άσκηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσουμε γερό το μυαλό μας καθώς μεγαλώνουμε.

Σε μια σειρά εγκεφαλικών τεστ διαπιστώθηκε ότι η αεροβική δραστηριότητα βελτιώνει τις νοητικές δραστηριότητες όπως την σκέψη, το διάβασμα, τη μάθηση και τη λογική, ενώ η μυϊκή ενδυνάμωση π.χ. με αντιστάσεις έχει σημαντική επίδραση στη μνήμη και την ικανότητα του εγκεφάλου να σχεδιάζει και να οργανώνει τις πληροφορίες.

Ένας δραστήριος τρόπος ζωής «συμβάλλει στην ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος και στην αντιμετώπιση της γήρανσης του εγκεφάλου».

Επομένως, είναι σημαντικό να μην «κολλάτε» στην καρέκλα. Εάν οι επαγγελματικές σας υποχρεώσεις συνθέτουν μια καθιστική ζωή, είναι απαραίτητο να εξασφαλίζετε χρόνο, κατά τον οποίο θα παραμένετε σωματικά δραστήριοι.

 

Η κοινωνικότητα

Προκλήσεις στην προσπάθεια διατήρησης της καλής εγκεφαλικής τους λειτουργίας μπορεί να αντιμετωπίσουν και οι μοναχικοί άνθρωποι. Υπάρχουν κάποιοι που απολαμβάνουν τη μοναξιά τους ή τη συντροφιά ελάχιστων ανθρώπων. Εάν, όμως, θέλετε να εξασφαλίσετε έναν ακμαίο εγκέφαλο, θα πρέπει να κοινωνικοποιηθείτε.

«Η συναναστροφή με άλλους ανθρώπους και η δημιουργία δεσμών συμβάλλουν σε μια σειρά περίπλοκων βιολογικών παραγόντων, που μπορούν να εμποδίσουν τον εγκέφαλο από το να “κατεβάσει” ρυθμούς».

Η ενασχόληση μας επίσης με τα κοινά και η επαφή μας με άλλα άτομα μας κάνουν ενεργά μέλη της κοινωνίας, διατηρούν το μυαλό μας σε εγρήγορση και καταπολεμούν το αίσθημα μοναξιάς ενώ οι συζητήσεις, αλλά και η σωματική επαφή είναι δύο μέθοδοι που υποστηρίζουν την καλή εγκεφαλική λειτουργία.

 

Το ισχυρό ενδιαφέρον για διάφορες ασχολίες

Το τελευταίο στοιχείο είναι μάλλον το πιο εύκολα επιτεύξιμο για τους περισσότερους. Για να διατηρήσετε νέο και δραστήριο τον εγκέφαλό σας, είναι σημαντικό να έχετε ενδιαφέροντα. Διατηρήστε το πάθος σας για ζωή και την περιέργεια να ανακαλύψετε νέους ορίζοντες, ανεξάρτητα από το πόσων ετών είστε. Μην τα παρατάτε και μην αφήνετε τον χρόνο να περνάει άσκοπα. Δεν είστε ποτέ υπερβολικά μεγάλοι για να μάθετε κάτι νέο και να δοκιμάσετε κάτι που δεν έχετε ξανατολμήσει ποτέ!

Είτε μάθετε να παίζετε ένα μουσικό όργανο, είτε νέες χορευτικές κινήσεις, είτε μια καινούρια συνταγή, είτε μια ξένη γλώσσα, προκαλείτε τον εγκέφαλό σας ποικιλοτρόπως ενώ παράλληλα προσθέτετε νότες ανανέωσης και χαράς στην καθημερινή σας ρουτίνα.

Είναι 100% βέβαιο πως η πρόληψη της παρακμής των γνωστικών λειτουργιών του ανθρώπου δεν είναι στον έλεγχο κανενός. Γι’ αυτό είναι ενθαρρυντικό να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλές καθημερινές συνήθειες που λειτουργούν για την υποστήριξη της υγείας του εγκεφάλου, όταν φυσικά εφαρμόζονται με συνέπεια και δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς ή αργά για την εφαρμογή τους. 

 

Δείτε τα παρακάτω tips

  • Παίξτε!

Μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι τα σταυρόλεξα, το sudoku, τα παζλ και άλλα παιχνίδια που απαιτούν την ενεργοποίηση της λογικής, των μαθηματικών γνώσεων, των γλωσσικών και οπτικών δεξιοτήτων, ενισχύουν την εγκεφαλική δύναμη. Αυτά τα παιχνίδια δοκιμάζουν τον εγκέφαλό μας και βελτιώνουν την ταχύτητα επεξεργασίας των δεδομένων του και τη μνήμη.

  • Επιλέξτε μια ισορροπημένη διατροφή

Η σωστή διατροφή έχει τεράστιο αντίκτυπο στην υγεία του εγκεφάλου μας. Όταν ακολουθούμε μια υγιεινή διατροφή που δίνει έμφαση μεταξύ άλλων σε φυτικά τρόφιμα, δημητριακά ολικής αλέσεως, φυλλώδη λαχανικά και υγιή λίπη όπως το ελαιόλαδο, τονώνουμε την υγεία του εγκεφάλου μας. Ενσωματώστε τροφές που ενισχύουν τον εγκέφαλο, όπως οι ξηροί καρποί, καθώς περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι «καλά» λιπαρά που βοηθούν τη δομική ακεραιότητα του εγκεφάλου. Ομοίως, τα λιπαρά ψάρια που έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αυτά τα λίπη βοηθούν σημαντικά στις γνωστικές διαδικασίες όπως η μνήμη και η εκτελεστική λειτουργία.

  • Κοιμηθείτε ποιοτικά και επαρκώς

Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός για την καλή υγεία του εγκεφάλου σας. Η στέρησή του μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μειωμένο εύρος προσοχής, επιδείνωση της μνήμης και αλλαγές στη διάθεση. Σύμφωνα με ορισμένες θεωρίες, ο ύπνος βοηθά στην απομάκρυνση των μη φυσιολογικών πρωτεϊνών στον εγκέφαλό μας και «παγιώνει» τις αναμνήσεις, βελτιώνοντας τη συνολική μνήμη και την υγεία του. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ποιότητα του ύπνου είναι ακόμη ένας παράγοντας που σχετίζεται σημαντικά με την ποιότητα της ζωής μας.
Επιδιώξτε επτά με οκτώ ώρες ποιοτικού ύπνου κάθε βράδυ για να επιτρέψετε στον εγκέφαλό σας να αποθηκεύει πληροφορίες πιο αποτελεσματικά.

Με βάση τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι η ανάπτυξη του εγκεφάλου συνδέεται στενά με τον τρόπο ζωής. Η σωματική άσκηση, οι σχέσεις και το πάθος για ζωή βοηθούν στην ανάπτυξη και διατήρηση των βασικών δομών του εγκεφάλου, όσο μεγαλώνουμε.

 

«Χρησιμοποιήστε το, αλλιώς θα το χάσετε για πάντα»

Αυτό επισημαίνουν οι ερευνητές. Εξασκείστε το μυαλό σας, για να μην φθαρεί!

 

Επικοινωνία
Αγ. Αναργύρων 40, Κορωπί 194 00
Δ. Σέχου 17 & Αντιμαχίδου, Αθήνα 117 43
info@spartan.gr
210 92 32 437

ΓΕΜΗ: 86872902000

facebook instagram twitter youtube linkedin tik-tok
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
 
espa-banner
great-place-to-work-certified
e banner EL