Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά σας στο να θέτουν και να εκπληρώνουν στόχους


BLOG_08.12.2023.png

 

H επίτευξη ενός στόχου είναι ένα γεγονός στη ζωή κάθε ανθρώπου το οποίο προσδίδει αυτοσεβασμό και αυτοπεποίθηση και αποτελεί μια σημαντική δεξιότητα, η οποία θα πρέπει να καλλιεργείται από μικρή ηλικία.

Oι ενήλικες θέτουμε στόχους για τη νέα χρονιά που ξεκινά. Επαγγελματικούς, προσωπικούς, επιτυχίες κι επιτεύξεις που επιθυμούμε να φτάσουμε. Γιατί λοιπόν να μην μάθουμε και στα παιδιά, από μικρή ηλικία, να βάζουν στόχους;

Η διαδικασία και η ικανότητα να θέτει κάποιος στόχους σε καθημερινή βάση  και βήμα-βήμα να τους κατακτά ονομάζεται στοχοθεσία.  Τι πιο χρήσιμο για το παιδί να οραματίζεται τι θέλει να πετύχει και πώς και να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση, χρησιμοποιώντας έξυπνα, δημιουργικά αλλά και πρακτικά τον χρόνο και τους πόρους του, το μυαλό, τις δεξιότητες ακόμη και τις παρέες του. Με αυτό τον τρόπο το παιδί όχι μόνο μαθαίνει να καλλιεργεί τα μέσα που διαθέτει προς όφελός του αλλά, παράλληλα, αποκτά αυτοπεποίθηση κάθε φορά που εκπληρώνει κι έναν στόχο είτε ατομικά είτε ομαδικά.

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς

 

Ξεκινάμε με κάτι μικρό κι εύκολο που να υλοποιείται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

 

  • Μιλάμε στα παιδιά για τηνσημαντικότητανα έχουν στόχους στην ζωή τους και χρησιμοποιούμε παραδείγματα  από την δική μας καθημερινότητα ώστε να γίνει περισσότερο κατανοητό.
  • Ενθαρρύνουμε τα παιδιά να βάλουν τους δικούς τους στόχους. Αυτοί μπορεί να έχουν να κάνουν με καλύτερους βαθμούς στο σχολείο, μια διάκριση  στο άθλημα που αγαπούν και ασχολούνται με αυτό, είτε οτιδήποτε αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για τα ίδια τα παιδιά.
  • Βοηθάμε τα παιδιά νακαταγράψουν το στόχο τους σε ένα χαρτί και τους εξηγούμε ότι θα πρέπει τον στόχο που βάζουν να μπορούν και να τον μετρήσουν  και το μέτρημα αυτό να το αποτυπώνουν στο χαρτί για να μπορούν να βλέπουν την πρόοδο και να συνεχίζουν με μεγαλύτερη επιμονή.
  • Για αρχή θα πρέπει να εισάγουμε τα παιδιά στη μαγεία του δημιουργικού οραματισμού. Εδώ χρησιμοποιούμε τη δύναμη της σκέψης και της φαντασίας με σκοπό να υλοποιήσουμε στόχους. Είναι θεμιτό, το παιδί να οραματιστεί το κάθε βήμα που θα ακολουθήσει, νιώθοντας τα συναισθήματα και τις δεξιότητές του, μια και όταν σχηματοποιούμε αυτό που επιθυμούμε πρώτα στο μυαλό μας, δίνουμε νέα ερεθίσματα, διαδρομές και λύσεις.
  • Μιλάμε στα παιδιά για ταπιθανά εμπόδιαπου θα συναντήσουν κάθε φορά που κάνουν ένα από τα βήματα για να πλησιάσουν στο στόχο τους και τους προτείνουμε τρόπους να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες αυτές και να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα, χωρίς να απογοητευτούν.
  • Οι γονείς οφείλουν να είναι προετοιμασμένοι για την πιθανότητα το παιδί να μην φτάσει στο στόχο που έχει βάλει, ώστε να το στηρίξουν και με την συμπεριφορά τους να του δείξουν τόσο τα θετικά που αποκόμισε από την μέχρι τώρα πορεία του και προσπάθεια, αλλά το κυριότερο πόσο πιο απαραίτητο είναι να μην στέκονται στην όποια αποτυχία και να συνεχίζουν παρακάτω.

Τα  παιδιά πρέπει να συνεχίζουν να ονειρεύονται, να κάνουν καινούργια σχέδια και με θετική σκέψη και αντιμετώπιση να προσπαθούν να τα κάνουν πραγματικότητα.

Τέλος, μετά την επιτυχία του στόχου, το επιβραβεύουμε. Η επιβράβευση δεν χρειάζεται να είναι υλικής φύσεως, αλλά μπορεί να είναι μια δραστηριότητα που θα μοιραστείτε μαζί με το παιδί και που ξέρετε ότι το ευχαριστεί πολύ. 

Πως κινητοποιούμε τους εφήβους

 

Στους εφήβους, η ψυχή εργάζεται ενεργά στη διαδικασία σχηματισμού και αναζήτησης του εαυτού σε αυτόν τον κόσμο.

 

  • Οι γονείς για να βοηθήσουν έναν έφηβο να μάθει να θέτει στόχους, καθώς και να σταματήσει το σχηματισμό συμπλεγμάτων, πρέπει πρώτα να νιώσει ότι τον εμπιστεύονται.
  • Αναθέτουμε κάποιες αρμοδιότητες, για παράδειγμα αν υπάρχουν μικρότερα αδέρφια, εμπιστευτείτε τον να το πάει στο σχολείο.  Έτσι, αυξάνεται η αξία που χρειάζεται ένας έφηβος σε αυτό το σπίτι
  • Για να διαμορφωθεί κίνητρο για την επίτευξη στόχων, είναι σημαντικό να λαμβάνονται ορισμένες σημαντικές αποφάσεις μαζί με τον έφηβο, όπως, η αγορά ενός χρηστικού αντικειμένου για το σπίτι, επίσης η συμμετοχή σε συζητήσεις για την αντιμετώπιση οικογενειακών θεμάτων θα τον κάνουν να νιώσει υπεύθυνος.

Ένας έφηβος πρέπει να έχει ευθύνες και υποθέσεις που περιλαμβάνονται σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, άλλωστε είναι ήδη μεγάλος και ανεξάρτητος. Γνωρίζοντας το αυτό θα του δώσει αυτοπεποίθηση.

Επιπλέον, όταν ένας έφηβος αναπτύξει μια αίσθηση ευθύνης για τον εαυτό του και τα καθήκοντά του, όταν καταλάβει ξεκάθαρα τι του αρέσει, τι του γεμίζει τη μέρα, τι τον πυροδοτεί, θα αρχίσει σταδιακά να προσπαθεί και για αυτό που επιθυμεί. Με τον καιρό θα αποκτήσει νόημα και σκοπό. Από μικρές και γρήγορες επιτυχίες στόχων, θα εξελιχθεί σε μεγάλες και σημαντικές.

 

Μην ξεχνάτε ότι οι γονείς είναι το παράδειγμα που πάντα θα ακολουθούν τα παιδιά!

Επικοινωνία
Αγ. Αναργύρων 40, Κορωπί 194 00
Δ. Σέχου 17 & Αντιμαχίδου, Αθήνα 117 43
info@spartan.gr
210 92 32 437

ΓΕΜΗ: 86872902000

facebook instagram twitter youtube linkedin tik-tok
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
 
espa-banner
great-place-to-work-certified
e banner EL