Αντιμετώπιση Πτώσης Ηλικιωμένων


30 06 BLOG

 

Η πτώση αποτελεί πολύ συχνό φαινόμενο, με τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις. Καθιστά σοβαρό κίνδυνο για τους ηλικιωμένους και συχνά προκαλούν σοβαρότερες επιπλοκές.

Τα στατιστικά λένε ότι:

  • Το 29% των ατόμων άνω των 65 ετών πέφτουν τουλάχιστον μια φορά το χρόνο.
  • Μετά την πτώση, το 25% του πληθυσμού περιορίζει τη δραστηριότητά του για τουλάχιστον μια ημέρα ή ζητάει ιατρική βοήθεια.
  • Στο 10% παρουσιάζονται σοβαροί τραυματισμοί, όπως κατάγματα, εξαρθρώματα, διαστρέμματα, θλάσεις ή διάσειση.
  • Μετά την πτώση, στο 21 – 39% των ατόμων που προηγουμένως δεν είχαν τέτοια προβλήματα, εμφανίζεται η φοβία της νέας πτώσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να περιορίσουν τη δραστηριότητά τους και να έχουν μειωμένη ποιότητα ζωής.
Παράγοντες που συμβάλλουν στην αυξημένη συχνότητα πτώσης των ηλικιωμένων 
- Προβλήματα ισορροπίας (αστάθεια βάδισης) από νοσήματα
  • Η ορθοστατική υπόταση, συχνή στους ηλικιωμένους
  • Μυϊκή αδυναμία
  • Μειωμένη οπτική οξύτητα
  • Νευρολογικές παθήσεις
  • Κακή διαρρύθμιση του χώρου
  • Ολισθηρά πατώματα
  • Χαμηλός φωτισμός
  • Ύπαρξη σκάλας

Τι κάνουμε σε περίπτωση πτώσης ηλικιωμένου

Η πρώτη κίνηση συνήθως, ειδικά όταν ο ηλικιωμένος αδυνατεί να κινηθεί ή βρίσκεται στο πάτωμα είναι να κληθεί ασθενοφόρο. Για αρχή, θα πρέπει να δει έναν Ορθοπεδικό προκειμένου να αποκλειστεί κάποιο κάταγμα στο ισχίο, τα άκρα κ.ο.κ.

Αν η κάκωση αφορά το κεφάλι ή τη σπονδυλική στήλη και  υπάρχουν νευρολογικά συμπτώματα θα πρέπει άμεσα να απευθυνθείτε σε Νευροχειρουργό.

Σημαντικό σε αυτή την περίπτωση, δεν είναι μόνο να διερευνηθούν οι επιπλοκές της πτώσης αλλά και η αιτία που οδήγησε σε αυτή. Αρχικά, η λήψη ενός καλού ιστορικού και η κλινική εξέταση είναι κλειδιά στα πρώτα βήματα της διερεύνησης και μετά κρίνεται απαραίτητος ο παρακλινικός έλεγχος. Δεν θα πρέπει ποτέ να παραλείπεται και ο απεικονιστικός έλεγχος και πιο συγκεκριμένα η ακτινογραφία η οποία θα αναδείξει κάποιο κάταγμα.  Σε αυτή τη περίπτωση απαιτείται χειρουργική αντιμετώπιση.

Τι πρέπει να κάνουμε για πιο γρήγορη επάνοδο των ηλικιωμένων έπειτα από χειρουργική επέμβαση

Η χρυσή συνταγή για να ξεπεράσει κάποιος ηλικιωμένος ένα κάταγμα το οποίο χρειάζεται χειρουργική επέμβαση, είναι να χειρουργηθεί το συντομότερο δυνατό, αλλά και να επανέλθει στο οικείο περιβάλλον του όσο πιο γρήγορα γίνεται. Το περιβάλλον αυτό ωστόσο οφείλουμε να το έχουμε προσαρμόσει στις νέες αυξημένες ανάγκες για μεγιστοποίηση της ασφάλειας.

Ψυχολογικές επιπλοκές.

Το 50% των ηλικιωμένων 70-85 ετών που έπεσαν, φοβούνται μια επόμενη πτώση, με ένα 60% να έχει περιορίσει την κινητικότητά του και ένα 15% να προτιμάει την σχεδόν πλήρη ακινησία για την αποφυγή μελλοντικών πτώσεων.

Η αποτελεσματική πρόληψη των πτώσεων και των τραυματισμών

που προκύπτουν στα ηλικιωμένα άτομα

πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψη όλους

τους ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες.

Οι πτώσεις στους ηλικιωμένους είναι αποτέλεσμα υποκείμενων παραγόντων κινδύνου και νοσημάτων. Είναι σημαντικό ο ασθενής να παρουσιάσει ένα λεπτομερές ιστορικό για να διαφωτίσει τα αίτια των πτώσεων και να βοηθήσει στην πρόληψή τους.

Παρά τη δημοφιλή πεποίθηση, οι πτώσεις δεν είναι αναπόφευκτες. Παρ΄ όλα αυτά, ορισμένοι παράγοντες κινδύνου μπορούν εύκολα να αλλάξουν και η σοβαρότητα τραυματισμών μετά από πτώσεις μπορεί να μειωθεί. Όταν ένα άτομο αισθάνεται ασταθές ή υφίσταται πτώση, ακόμη κι αν αυτή δεν προκαλεί τραυματισμό, το πρώτο βήμα είναι να διευθετηθεί ραντεβού με τον γιατρό, εφόσον οι πτώσεις μπορεί να αποτελούν ένδειξη προβλήματος υγείας. Ορισμένα βήματα που είναι καλό να παρθούν για να αποφευχθούν πτώσεις είναι οι προληπτικοί έλεγχοι υγείας καθώς και η διατήρηση μίας υγιεινής διατροφής.

Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο πτώσης και τραυματισμού στους χώρους διαβίωσης των ηλικιωμένων

 - Πρόγραμμα άσκησης με στόχο την ενδυνάμωση και τη βελτίωση της ισορροπίας.

- Βοηθήματα όπως μπαστούνια και «περιπατητές»
  • Εξέταση των υποδημάτων των ηλικιωμένων
  • Απομάκρυνση βαριών επίπλων και εμποδίων μέσα στο σπίτι
  • Ειδικές λαβές ή σταθερά έπιπλα στήριξης ώστε, εάν χρειαστεί, ο ηλικιωμένος να αρπαχτεί από αυτά για να βρει αποτελεσματική στήριξη
  • Καλός φωτισμός στο σπίτι και ιδιαίτερα στις περιοχές που οι πτώσεις είναι συχνότερες, όπως οι σκάλες.
  • Εγκατάσταση συστήματος ασφαλείας συνδεδεμένο με 24ωρο ΚΛΣ που θα παρέχει ειδικό σύστημα προειδοποίησης sos για κλήσεις ιατρικής ανάγκης για τους ηλικιωμένους. Ένα ασύρματο button κρεμασμένο διακριτικά στο λαιμό, είναι πανεύκολο στη χρήση και δίνει την δυνατότητα για 24/07 επικοινωνία με το κέντρο επιχειρήσεων που θα λάβει το σήμα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Πρόκειται για μια συσκευή υψηλής τεχνολογίας, που κρίνεται ως απαραίτητο εξάρτημα του εξοπλισμού για την προστασία και την άμεση ιατρική φροντίδα των ηλικιωμένων

Σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να υπάρχει μοιρολατρική προσέγγιση του προβλήματος. Οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να κατανοήσουν ότι οι πτώσεις δεν είναι μια αναπόφευκτη συνέπεια της μεγάλης ηλικίας, αλλά ένας κίνδυνος που μπορεί να μειωθεί ή και να εκλείψει αν διορθωθούν οι παράγοντες κινδύνου.

 

Επικοινωνία
Αγ. Αναργύρων 40, Κορωπί 194 00
Δ. Σέχου 17 & Αντιμαχίδου, Αθήνα 117 43
info@spartan.gr
210 92 32 437

ΓΕΜΗ: 86872902000

facebook instagram twitter youtube linkedin tik-tok
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
 
espa-banner
great-place-to-work-certified
e banner EL