Το καυτό μυστικό του  Αϊ-Βασίλη: Τι λέμε στα παιδιά ώστε να νιώσουν συναισθηματική ασφάλεια

Το καυτό μυστικό του Αϊ-Βασίλη: Τι λέμε στα παιδιά ώστε να νιώσουν συναισθηματική ασφάλεια


«Αν δεν είμαι καλό και φρόνιμο παιδί, ο Άγιος Βασίλης δεν θα μου φέρει δώρο φέτος;»

«Ξέρει ο Αϊ-Βασίλης που μένουμε;»

«Που να του στείλω το γράμμα;»

«Πώς είναι δυνατόν να μην τον βλέπει κανείς;»

«Πως γίνεται ένας τόσο μεγάλος άνθρωπος να χωράει μέσα σε μία καμινάδα;»

«Πώς προλαβαίνει σε μια νύχτα να δώσει τόσα δώρα;»

«Θα έρθει με έλκηθρο και ταράνδους;»

«Πως θα μπει στο σπίτι;»

«Οι βοηθοί του είναι μόνο ξωτικά ή και μπαμπάδες;»

«ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΑΪ ΒΑΣΙΛΗΣ»

Σίγουρα έχετε ακούσει κάποια από τα παραπάνω και θα έχετε αναρωτηθεί τι απαντήσεις πρέπει να δώσετε στα παιδιά.

Τα καλά νέα είναι ότι δεν υπάρχει σωστή και λάθος απάντηση.

Η ιστορία και η μαγεία του Αϊ-Βασίλη ξεκίνησε για τον καθένα από εμάς ήδη από τους γονείς μας και όσο μεγαλώνουμε είναι «χρέος» μας να την συνεχίσουμε και να την περάσουμε στα παιδιά μας με τον τρόπο που επιθυμούμε. Τα παιδιά πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη μέχρι την ηλικία των 7-9 ετών, όπου είτε αρχίζουν να έχουν δεύτερες σκέψεις και από μόνα τους εγκαταλείπουν το μύθο είτε μαθαίνουν από κάποιον άλλον ότι δεν είναι αληθινός. Ήδη μέχρι τότε είχατε πιάσει τον εαυτό σας να αναρωτιέται «Να του πω την αλήθεια ή να το αφήσω να ζήσει την μαγεία των Χριστουγέννων;» Όταν όμως έρθει αυτή η ώρα, θα πρέπει να εξηγήσετε στο παιδί σας για αυτόν, αντιμετωπίζοντας την κατάσταση με χιούμορ, καθώς συνήθως η συζήτηση εξελίσσεται φυσιολογικά χωρίς να δημιουργείται κάποιο πρόβλημα.

Τα ηθικά διδάγματα

Το «αθώο ψέμα του Άγιου Βασίλη» ή μάλλον θα λέγαμε το «αθώο μυστικό του Άγιου Βασίλη», αποτελεί πλέον παράδοση και μόνο θετικά συναισθήματα μπορεί να προσφέρει στα παιδιά. Είναι μια καλή ευκαιρία για να μάθουν έννοιες όπως η ελπίδα, η αλληλεγγύη, η αγάπη, αλλά και η επιβράβευση. Ενθαρρύνεται τα παιδιά να γράψουν ένα γράμμα στον συμπαθή Άγιο και συζητήστε το. Θα εκπλαγείτε και θα συγκινηθείτε όταν θα αποκαλυφθούν τα αθώα παιδικά όνειρα σε ένα κομμάτι χαρτί.

Η ενίσχυση της παιδικής φαντασίας

Αποτελεί ένα μυστικό το οποίο δεν βλάπτει, αλλά αντίθετα μπορεί να ισχυροποιήσει τις οικογενειακές σχέσεις. Για τα μικρά παιδιά, ο Άγιος Βασίλης, η νεράιδα των δοντιών και ο λαγός του Πάσχα αποτελούν μέρος ενός μαγικού και φανταστικού κόσμου, αλλά και της αθωότητάς τους. Τα βοηθάει να αναπτύξουν την δημιουργικότητά τους, να ζωντανέψουν την φαντασία τους και να πιστέψουν στη μαγεία! Ο Άγιος Βασίλης μας μαθαίνει τις έννοιες του μοιράζομαι και νοιάζομαι, της προσφοράς, της αγάπης, της αγωνίας, της αυτοσυγκράτησης και της προσμονής, ενώ μόνο ευχάριστες αναμνήσεις μπορεί να μας χαρίσει από τα παιδικά μας χρόνια.

Η ώρα της ερώτησης

Το πνεύμα των Χριστουγέννων λοιπόν είναι κάτι που εκφράζεται μέσα από την «ύπαρξη» του Αγίου Βασίλη κι αν επιθυμείτε να ενισχύσετε την πίστη του παιδιού σας  στον Άγιο μπορείτε να το κάνετε χωρίς άγχος. Φυσικά υπάρχει πάντοτε εκείνος ο φίλος από το σχολείο που θα πει: «ο μπαμπάς μου λέει ότι δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης, αυτά είναι ιστορίες για μικρά παιδιά». Αυτή είναι συνήθως η στιγμή που το παιδί θα σας ζητήσει εξηγήσεις. Δεν υπάρχει μια κατοχυρωμένα ορθή απάντηση από τους ψυχολόγους στο καυτό ερώτημα.  Κάθε παιδί είναι διαφορετικό και κάθε ερώτημα διαφέρει. Μια έξυπνη κίνηση είναι να απαντήσετε με ερώτηση στο τι πιστεύει το παιδί σας και με βάση την απάντηση που θα λάβετε να συνεχίσετε την κουβέντα, εστιάζοντας στις λέξεις «Χριστουγεννιάτικη μαγεία», «έμπνευση» και «αγάπη». Η εξέλιξη της συζήτησης  θα είναι μια φυσική διαδικασία, ίσως με κάποια δόση χιούμορ.

Πως θα αποκαλύψετε το μυστικό

Αν από τις απαντήσεις που θα πάρετε, νιώσετε πως δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για την αλήθεια, αλλά ταυτόχρονα δεν μπορείτε να αμφισβητήσετε τις εύλογες απορίες, ελιχθείτε υποστηρίζοντας πως ο Άγιος Βασίλης ζει μέσα μας και είναι αληθινός για όσους πιστεύουν στην μαγεία και στο θαύμα των Χριστουγέννων. Συνήθως η αποκάλυψη έρχεται  φυσικά και χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες. Ασφαλώς αν δεν πειστεί, καλό  θα είναι να μην επιμείνετε και να καταφύγετε στην κοινή λογική, εφόσον αυτό είναι ό,τι πραγματικά θέλει, εξηγώντας πως για πολλούς ανθρώπους το πνεύμα του Άγιου Βασίλη είναι πάντοτε αληθινό, γιατί απλά τους αρέσει να πιστεύουν στα όνειρα.  Μια εναλλακτική θετική προοπτική μετά την αποκάλυψη θα ήταν να συνεχιστεί η παράδοση εφόσον το επιθυμεί. Αυτό σημαίνει ότι πλέον το παιδί θα συμμετέχει ενεργά στην διαδικασία  σαν «βοηθός» πλέον και θα κρατήσει καλά κρυμμένο το μυστικό, ώστε το συμβολικό μήνυμα της αγάπης να συνεχιστεί.

Πως θα δημιουργήσετε ένα ασφαλές περιβάλλον μετά την αποκάλυψη

Μην φοβάστε, το πνεύμα των Χριστουγέννων δεν πρόκειται να χαθεί με την αποκάλυψη αυτού του «μυστικού». Εξάλλου, όλα τα παιδιά κάποια στιγμή θα ανακαλύψουν την αλήθεια. Κάθε παιδί αντιδρά διαφορετικά στο άκουσμα των νέων. Άλλα μπορεί να απογοητευτούν, άλλα να λυπηθούν, ενώ άλλα δείχνουν κατανόηση. Αν αναρωτιέστε για τυχόν ψυχολογικά ζητήματα που μπορεί να εμφανίσουν τα παιδιά, η απάντηση είναι πως όχι. Ο ρόλος σας έγκειται στο να δημιουργήσετε ένα ασφαλές και στοργικό περιβάλλον γι’ αυτά. Το πνεύμα του Άγιου Βασίλη σχετίζεται με την ευγένεια, την καλοσύνη και την γενναιοδωρία και μπορεί να μείνει ζωντανό ανεξαρτήτως ηλικίας.

Η στιγμή της λογικής

Όταν τα παιδιά καταλαβαίνουν από μόνα τους ότι δεν πρόκειται για υπαρκτό πρόσωπο, αλλά για μυθικό, όχι μόνο δεν αισθάνονται εξαπατημένα αλλά νιώθουν περηφάνια που ανακάλυψαν το μυστικό και έκαναν ένα βήμα πιο κοντά στους μεγάλους. Τελικά, κάθε παιδί αλλά κι ο γονιός έχει «ανάγκη» τον μύθο του Αϊ Βασίλη καθώς διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή τους. Δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να ονειρευτούν, να επιβραβευτούν για τη συμπεριφορά τους και να εξωτερικεύσουν τις επιθυμίες και ανάγκες τους, αλλά και σε εμάς να νιώσουμε λίγο παιδιά, να παίξουμε τον ρόλο που υποδύθηκαν οι δικοί μας γονείς  και να αναβιώσουμε την μαγεία.

Ωστόσο δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε πως η χαρά των γιορτών δεν έρχεται με έναν τάρανδο από τον Βόρειο Πόλο ή από την Καισαρεία.

Η αληθινή χαρά πηγάζει από μέσα μας!

Καλή Χρονιά!

Επικοινωνία
Αγ. Αναργύρων 40, Κορωπί 194 00
Δ. Σέχου 17 & Αντιμαχίδου, Αθήνα 117 43
info@spartan.gr
210 92 32 437

ΓΕΜΗ: 86872902000

facebook instagram twitter youtube linkedin tik-tok
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
 
espa-banner
great-place-to-work-certified
e banner EL