Ψυχική Διαχείριση της συνεχιζόμενης Πανδημίας

Ψυχική Διαχείριση της συνεχιζόμενης Πανδημίας


Ο Covid-19 έχει βυθίσει ολόκληρο τον κόσμο σε αβεβαιότητα και οι συνεχείς ειδήσεις για την Πανδημία είναι ασταμάτητες. Όλα αυτά επηρεάζουν την ψυχική υγεία όλων μας και ιδιαίτερα όσων ήδη ζουν σε καταστάσεις μόνιμου άγχους ή κατά καιρούς βιώνουν παθολογικές ιδεοψυχαναγκαστικές διαταραχές (OCD).

Η ανησυχία για τις ειδήσεις είναι κατανοητή, αλλά για πολλούς από εμάς μπορεί να επιδεινώσει τα υπάρχοντα υποβόσκοντα προβλήματα ψυχικής υγείας αλλά ακόμη και να φανερώσει καινούρια. Ως εκ τούτου, πρέπει να είμαστε σε διαρκή ετοιμότητα ώστε να προστατεύσουμε την ψυχική μας υγεία.

Πως μπορεί η πανδημία να επηρεάσει την ψυχική υγεία σας;
Η διάδοση του COVID-19 είναι ένα νέο και προκλητικό γεγονός, το οποίο δημιουργεί αβεβαιότητα και ανησυχία. Πως μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητά σας;

Μπορεί να παρατηρήσετε μερικά από τα ακόλουθα:

  1. Αυξημένο άγχος.
  2. Υπερβολικός έλεγχος για συμπτώματα του Covid-19, είτε στον εαυτό σας ή σε άλλους.
  3. Μεγαλύτερη ευαισθησία στις καθημερινές δυσκολίες.
  4. Διαρκές αίσθημα ανασφάλειας ή αναστάτωσης.
  5. Φόβος ακόμη και για ένα φυσιολογικό φαινόμενο, αλλεργία ή συνάχι, με την υποψία πως μπορεί να είναι ο ιός.
  6. Δυσκολία στον ύπνο.
  7. Αίσθημα εγκατάλειψης της πολιτείας αλλά και των δικών σας ανθρώπων.
  8. Απώλεια ελέγχου του ίδιου σας του εαυτού.
  9. Παράλογες σκέψεις.
  10. Καχυποψία και ευερεθιστότητα σε καθετί που αποκλίνει από την δική σας φιλοσοφία για την αντιμετώπιση του ιού.

 

Πως μπορείτε να προστατεύσετε την ψυχική σας υγεία; Περιορίστε τις ειδήσεις και προσέξτε όσα διαβάζετε.

Mην παρακολουθείτε νέα που σας κάνουν να νιώθετε δυσάρεστα. Επιλέξτε μια συγκεκριμένη ώρα την ημέρα για να διαβάσετε τα νέα και προσέξτε να είναι από αξιόπιστες πηγές πληροφοριών. Μεγάλη προσοχή στα δημοσιεύματα για τον Covid-19, γιατί κυκλοφορούν κι αναπαράγονται σε μορφή μάστιγας, κακόβουλα νέα με θεωρίες συνομωσίας, βιολογικούς πολέμους, επικείμενες καταστροφές, ανεξιχνίαστα συμφέροντα κ.α., με αβάσιμα ή κατασκευασμένα δεδομένα.

 

Κάντε διαλείμματα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σβήστε πράγματα που σας προκαλούν άγχος.

Μπορεί να αισθάνεστε υποχρεωμένοι να μείνετε ενημερωμένοι και να ερευνάτε συνεχώς τα νέα της πανδημίας, ωστόσο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να προκαλέσουν έναυσμα για κρίσεις άγχους. Σημειώστε πως κυκλοφορούν ανεξέλεγκτες ψευδείς ειδήσεις που τρομοκρατούν με αυθαίρετα στατιστικά στοιχεία: 

  • Για λόγους εντυπωσιασμού. 
  • Με βλέψη το κέρδος από το εμπόριο ειδών ανάγκης (μάσκες, αντισηπτικά κλπ).
  • Για εκμετάλλευση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων με πρόσχημα την έρευνα.
  • Με σκοπό τη κατάχρηση χρηματικών ποσών, κατόπιν προσκλήσεων συμμετοχής σε δήθεν φιλανθρωπικές δράσεις κ.α.

Οφείλετε στον εαυτό σας να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε κάθε πληροφόρηση, να ελέγχετε και να φιλτράρετε τις πηγές, ώστε να μην γίνετε θύματα εκμετάλλευσης στις εκατοντάδες ήδη αποδεδειγμένες διαδικτυακές απάτες που σχετίζονται με την Πανδημία.

 

Πλύνετε τα χέρια σας κι αποστειρώστε τις επιφάνειες, αποφευγοντας την υπερβολή.

Το συχνό πλύσιμο των χεριών, ίσως και μέχρι 60 φορές την ημέρα, είναι ίσως το πιο εμφανές σύμπτωμα των OCD διαταραχών. Γενικά η σχολιαστική καθαριότητα του σπιτιού μέχρι τελικής πτώσης καθώς και η σχολαστική αποστείρωση των κάθε είδους επιφανειών, πριν ξεσπάσει η επιδημία, προκαλούσαν κατάπληξη. Σήμερα ασφαλώς και δεν εμπίπτουν στις ψυχοπαθολογικές εκδηλώσεις, ωστόσο και πάλι οφείλετε να κρατάτε ένα μέτρο αν θέλετε να προστατεύσετε την ψυχική σας υγεία.


Μείνετε συνδεδεμένοι με φίλους και οικογένεια.

Η επαφή με αυτούς που σας ενδιαφέρουν θα βοηθήσει στη διατήρηση της καλής ψυχολογίας. Πλέον οι εφαρμογές για video calls είναι πάρα πολλές και σας βοηθάνε να μένετε σε επαφή με τους αγαπημένους σας. Aν νιώθετε την ανάγκη να κρατήσετε και δια ζώσης ενεργό τον κοινωνικό σας κύκλο, απλά κάντε το! Είναι σημαντικό να μην απομονωθείτε με πρόσχημα την πανδημία, ιδίως όσοι εργάζεστε από το σπίτι. Πάρτε τις προφυλάξεις και βγείτε έξω, σίγουρα η προσωπική επαφή είναι το πιο θεραπευτικό «φάρμακο».

Επικεντρωθείτε σε πράγματα που θέλετε να κάνετε.

Διαχειριστείτε το άγχος σας, γυμναστείτε, τρώτε ισορροπημένα και ξεκινήστε ένα νέο χόμπι. Το κάπνισμα, το αλκοόλ, οι συχνές κρίσεις βουλιμίας και η νευρική ανορεξία, είναι ενδείξεις ψυχικής διαταραχής και κακής διαχείρισης της Πανδημίας. Σταματήστε τώρα να δικαιολογείται τον εαυτό σας ή τα μέλη της οικογένειάς σας για κάθε κακή συνήθεια που υιοθετήσατε αυτή την περίοδο και βάλτε νέους στόχους.


Υποστηρίξτε ο ένας τον άλλο.

Είναι κατανοητό να αισθάνεστε ευάλωτοι ή συγκλονισμένοι όταν διαβάζετε ή ακούτε νέα σχετικά με τον ιό. Αναγνωρίστε αυτά τα συναισθήματα. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας και τους άλλους να φροντίζουν τη σωματική και ψυχική υγεία.

Δείτε εδώ -> Περισσότερες πληροφορίες ψυχολογικής υποστήριξης για τον Covid-19


Αν αισθάνεστε πραγματικά απεγνωσμένοι, θυμηθείτε ότι όλο αυτό δεν το περνάτε μόνοι σας.

 

Επικοινωνία
Αγ. Αναργύρων 40, Κορωπί 194 00
Δ. Σέχου 17 & Αντιμαχίδου, Αθήνα 117 43
info@spartan.gr
210 92 32 437

ΓΕΜΗ: 86872902000

facebook instagram twitter youtube linkedin tik-tok
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
 
espa-banner
e banner EL