Κυκλοφοριακή αγωγή για τα παιδιά: Tips και συμβουλές για κάθε γονέα

Κυκλοφοριακή αγωγή για τα παιδιά: Tips και συμβουλές για κάθε γονέα


Βασικό κομμάτι της καθημερινότητας κάθε παιδιού αποτελεί το σχολείο. Ο σχολικός χώρος φιλοξενεί για αρκετές ώρες την ημέρα τους μικρούς μας φίλους, ενώ η διαδρομή από το σπίτι στο σχολείο έχει ενταχθεί στο καθημερινό τους δρομολόγιο. 

Πολλές φορές όμως οι γονείς, λόγω εργασίας ή ωραρίου δεν είναι σε θέση να μεταφέρουν το παιδί τους με όχημα  και το νεαρό άτομο εκτελεί την εν λόγω διαδρομή είτε με τα πόδια, είτε κάνοντας χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς. Με αυτόν τον τρόπο εντάσσεται στην κυκλοφοριακή πραγματικότητα, αλληλοεπιδρώντας με αμάξια, ποδηλάτες, περαστικούς κτλ. Είναι ανάγκη λοιπόν το παιδί να διδαχθεί ορισμένους κανόνες συνύπαρξης με τα οχήματα και να δώσει προσοχή σε πιθανούς κινδύνους. Το σύνολο των κανόνων αυτών που εκπαιδεύει και προσαρμόζει το νέο στο δίκτυο κυκλοφορίας, ονομάζεται κυκλοφοριακή αγωγή.

Η κυκλοφοριακή αγωγή για τα παιδιά αποκαλεί καθήκον των γονιών. Κάθε γονέας οφείλει να μάθει στο παιδί του τους κανόνες και τις βασικές αρχές του κώδικα κυκλοφορίας. Ορισμένα tips και συμβουλές για την αρχική ένταξη του παιδιού στο οδικό δίκτυο είναι τα ακόλουθα.

Διαδρομή

Σε πρώτο στάδιο, ο γονέας χρειάζεται να εντοπίσει την πιο γρήγορη και ασφαλή διαδρομή από το σπίτι στο σχολείο.  Σε καμία περίπτωση η συντομία σε χρόνο δεν πρέπει να λειτουργεί εις βάρος της επικινδυνότητας του εν λόγω δρομολογίου. Μόλις επιλεχθεί, είναι καθήκον του γονέα να συνοδεύσει το παιδί επανειλημμένως στην επιλεγμένη διαδρομή προκειμένου να του αποτυπωθεί και να μην του είναι «ξένη». Εκτελώντας την ίδια διαδρομή σε καθημερινό βαθμό, το παιδί διακρίνει όλες τις ιδιαιτερότητες που μπορεί να έχει και προσαρμόζεται κατάλληλα σε πιθανές ιδιομορφίες.

Οχήματα

Το μεγαλύτερο κίνδυνο για τα μικρά παιδιά και το κυριότερο μέλημα των γονέων να τα εκπαιδεύσουν, αποτελούν τα οχήματα.  Το νεαρό άτομο πρέπει να μάθει να αναπτύσσει αντίληψη και σωστή εκτίμηση για την απόσταση που έχει από κάποιο όχημα που κατευθύνεται προς το μέρος του.  Με αυτό το τρόπο,  θα μάθει  να ελέγχει σωστά όλες τις κατευθύνσεις πριν διασχίσει τον δρόμο. Οποιοσδήποτε λάθος υπολογισμός μπορεί να είναι η αιτία πρόκλησης ατυχήματος.

Διαβάσεις και σήμανση

Μέγιστη προσοχή στο κάθε παιδί πρέπει να δοθεί στην τήρηση και «υπακοή» στους φωτεινούς σηματοδότες. Είναι ανάγκη να αντιληφθεί πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διασχίσει κάποιον δρόμο εάν ο σηματοδότης είναι κόκκινος. Επιπρόσθετα, ο γονέας οφείλει να του εξηγήσει πως η ύπαρξη διάβασης πεζών δεν διασφαλίζει την σίγουρη και ασφαλή πορεία του στο απέναντι πεζοδρόμιο. Το παιδί χρειάζεται να καταλάβει ότι πρέπει να έχει διαρκή προσοχή κατά τη διαδρομή, καθώς πολλοί είναι οι παραβάτες του ΚΟΚ (Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας).

Βραδινές ώρες

Οι ώρες της νύχτας είναι αδιαμφισβήτητα οι πιο επικίνδυνες για κάθε πεζό, πόσο μάλλον για νεαρό παιδί. Τα κίτρινα ρούχα ή αντανακλαστικά αυτοκόλλητα πρέπει να προτιμώνται όταν υπάρχει ανάγκη το παιδί να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε διαδρομή χωρίς το φως της μέρας, όπως είναι λογικό, η προσοχή που πρέπει να δώσει σε σχέση με τις πρωινές ώρες είναι η διπλάσια.

Κάθε ευσυνείδητος γονέας οφείλει να υιοθετήσει τις παραπάνω πρακτικές προκειμένου να νουθετήσει και να εκπαιδεύσει το παιδί του να έχει σωστή οδική συμπεριφορά. Με τους παραπάνω αναφερόμενους τρόπους θα είναι ήσυχος  για την ασφάλεια σε κάθε μετακίνηση των μικρών μελών της οικογένειάς του.

Επικοινωνία
Αγ. Αναργύρων 40, Κορωπί 194 00
Δ. Σέχου 17 & Αντιμαχίδου, Αθήνα 117 43
info@spartan.gr
210 92 32 437

ΓΕΜΗ: 86872902000

facebook instagram twitter youtube linkedin tik-tok
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
 
espa-banner
great-place-to-work-certified
e banner EL